Gargždai meta iššūkį Švėkšnai

Kasmet Švėkšnoje vykstanti moliūgų-žibintų šventė sulaukė gargždiškių atsako. Gyventojai iš savo ūkių jau tempia moliūgus, cukinijas, kitas daržoves ir ruošiasi pirmajai jų mieste rankų darbo žibintų fiestai.

Kasmet Švėkšnoje vykstanti moliūgų-žibintų šventė sulaukė gargždiškių atsako. Gyventojai iš savo ūkių jau tempia moliūgus, cukinijas, kitas daržoves ir ruošiasi pirmajai jų mieste rankų darbo žibintų fiestai.

"Gal mums tiesiog atsibodo stovėti kamšatyse į Švėkšną? Mūsų renginio mintis yra kitokia", – šypsojosi Gargždų bendruomenės pirmininkas Ovidijus Jankauskas.

Paskutinį spalio penktadienį gargždiškiai kviečiami į miesto centrą atnešti savos gamybos žibintus. Kurti galima iš įvairių medžiagų – daržovių, stiklinius ar skardinius, pastatomus ar pakabinamus žibintus. Jais ketinama papuošti miesto centre esančią pėsčiųjų alėją.

Lygiai tuo pačiu metu sušvis du miestai – Švėkšna ir Gargždai. Todėl atsirado abejojančių, ar tai nėra sėkmingos moliūgų-žibintų akcijos "Mes už šviesą" Švėkšnoje plagiatas?

Ši akcija sulaukdavo didelio žmonių antplūdžio ir paprastai vykdavo pirmąją lapkričio dieną. Norintieji patekti į miestelį net turėdavo laukti nusidriekusioje eilėje.

Vis dėlto Gargždų miesto bendruomenės pirmininkas O.Jankauskas tikino, kad kartotis nenori. Esą jų žibintų šventė kiek kitokia, raginanti panaudoti savo išmonę – gaminti ne tik iš moliūgų, bet ir kitų medžiagų.

Jo žodžiais, idėja kilo visai netikėtai, siekiant praskaidrinti niūrias rudeniškas dienas.

"Tiesiog vieno susirinkimo metu dalis bendruomenės narių užsiminė apie tokią galimybę. Nusprendėme imti ir padaryti. Ruduo – niūrus metas, dauguma gyventojų sugrįš aplankyti tėvų ir įsitikins, kad ir Gargždai yra gyvi. Be to, prisijungti labai nori ne tik įmonių atstovai, mokyklos ar darželiai, bet ir pavienės šeimos. Kai kurie jau pradėjo gaminti žibintus. Kas iš moliūgų, kas iš medžio ar metalo", – pasakojo pašnekovas.

18 val. prasidėsiančios šventės metu bus renkamas originaliausias žibintas. Kelių žmonių žiuri įvertins ir apdovanos nugalėtoją. Esą ne dydis, o kompozicija bei pateikimas bus pagrindiniai kriterijai renkant laimėtoją.

Susirinkusiuosius linksmins akordeonistas.

Žibintų, arba Šviesos, šventė švenčiama visame pasaulyje. Ji siejama su šv. Martyno diena, kuri minima lapkritį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

google

google portretas
Ale kiek Lietuvoje yra neismaneliu ir neispruseliu. Visi mano, kad Sveksna sugalvojo kazka originalaus. Ne velnio !!! Pasigooglinkit ir pamatysit nuo ko nukopijavo Svieksniskiai ...

Saga

Saga portretas
Saunuoliai Gargzdai! Visi miestai ir miesteliai tegu rengia tas sventes! Juk ne visi gali i Sveksna nuvykti! Irmanau kad ta tradicija tesis kiekvienais metais! Sekmes Gargzdiskiams!

ši idėja

ši idėja portretas
seniausiai vyksta Kaune, nereikia Švėkšnai visos garbės suteikt, jie tikrai ne pirmieji. Kažkoks kvailas rungtyniavimas, pasidžiaugtumėte, kad Lietuvos miesteliai juda, kruta, kodėl visi turi grūstis į tą Švėkšną, gal mes savo mieste norim sau su šeimomis šventę pasidaryt?
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių