Jūros šventėje lankysis atliekų tvarkymo ekspertai iš penkių Europos valstybių

  • Teksto dydis:

Ar įmanoma suorganizuoti daugiadienę šventę su daugybe renginių, šimtais tūkstančių lankytojų, kad po viso to neliktų šiukšlių kalnų, nereikalingų dekoracijų, nebūtų užteršta gamta? Kol kas atsakymas – ne, bet aplinkosaugai neabejingi žmonės ir institucijos suka galvas, kaip bent jau sumažinti masinių švenčių įtaką aplinkai.

Kol daugelis šiemetinės Jūros šventės lankytojų pramogaus, linksminsis koncertuose, ragaus gatvių prekybininkų patiekalus ir pirks suvenyrus mugėje, būrelis aplinkosaugos ekspertų iš Italijos, Graikijos, Lenkijos, Ispanijos ir Belgijos stebės visą šurmulį kiek kitu kampu. Jų bendras tikslas – dalintis įžvalgomis ir patirtimi, kad masiniai renginiai taptų tvaresni, kad juose mažėtų atliekų.

MINEV – tarpregioninės programos „Interreg Europe“ – projekto dalyviai pirmąkart svečiuosis Lietuvoje ir būtent Klaipėdoje, kur vyksta tradicinė didžiausia šalyje vasaros fiesta. Vienu iš šio ES finansuojamo projekto partnerių yra Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC), kuris kartu su socialiniais partneriais – Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos aplinkosaugos specialistais, Klaipėdos universiteto profesoriumi dr. Ramūnu Povilansku, Lietuvos Respublikos Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūros ir VšĮ „Klaipėdos šventės“ atstovais – svečiams pristatys savo institucijų iniciatyvas, planus bei idėjas, kaip suvaldyti atliekų srautus, siekti aukštesnės rūšiavimo kokybės, keisti žmonių vartojimo įpročius.

„Pažangioji Europos bendruomenė vis labiau rūpinasi ir įsipareigoja, kad jų teritorijose organizuojami masiniai renginiai būtų ekologiškesni. To turėtų siekti ir organizatoriai, ir renginiuose dalyvaujantys atlikėjai, prekybininkai, ir renginių dalyviai. KRATC įvairias tvarumo idėjas kėlė bei išbandė dar iki įsijungimo į MINEV projektą. Savo sukaupta patirtimi pasidalinsime su projekto partneriais. Kita vertus, bus įdomu ir prasminga išgirsti kolegų įžvalgas“, – sakė Roma Budriene, KRATC direktorė.

Viena iš KRATC iniciatyvų šiemet bus tęsiama trečius metus – šventinės mugės prekybininkams bus nemokamai dalijami popieriniai pirkinių maišeliai, kad jie atiduodami pirkinius mažintų ar visai atsisakytų plastikinių. Taip pat prekybininkams dalinami dideli maišai, į kuriuos jie raginami atskirai sudėti popieriaus bei plastiko pakuočių atliekas.

„Mugės zonoje pastatome papildomų konteinerių mišrioms atliekoms, tačiau daugelį metų pastebime, kad prekybininkai į juos sumeta savo pakuotes. Šventės lankytojai ten meta maisto atliekas, tad užterštos pakuotės nebetinka perdirbimui, perpildo konteinerius. Todėl jau trečius metus kviečiame Jūros šventės prekybininkus pasiimti atskirus maišus, į juos sudėti plastiko ir kartono pakuotes. O KRATC atskiru mini sunkvežimiu apvažiuoja mugės teritoriją, surenka pakuotes bei atiduoda jas perdirbėjams“, – pasakojo R. Budrienė.

Dar vienas būdas mažinti neperdirbamų atliekų kiekius – gėrimų pakuotės vengimas. Pasak aplinkosaugininkų, nei vienkartiniai kavos indeliai, nei vis dar naudojami vienkartiniai plastikiniai bokalai nėra perdirbami ir labai teršia aplinką.

Kaip projekto dalyviams teko matyti keliose ES šalyse, masiniuose renginiuose ten naudojami daugkartiniai plastikiniai bokalai, kuriuos grąžinus atgaunamas užstatas. Beje, tokią tvarką jau įteisino ir LR Seimas. O karšti gėrimai gali būti pilstomi ir į valgomus, iš tešlos iškeptus puodelius. Vienoje iš maitinimo zonų išbandyti tokius puodelius Jūros šventės svečiams pasiūlys ir KRATC.

MINEV projektas vyks ketverius metus, 2023–2027 m. Projekto partneriai kasmet vyksta vis į kitą šalį ir stebi kolegų patirtį, dalijasi idėjomis ir siūlo regionų ar miestų administratoriams tvarumo sprendimus.

Daugiau informacijos rasite čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

IŠVADA

IŠVADA portretas
Aukšto lygio...šiukšlių ekspertai iš penkių Europos valstybių ? O, ar ten viskas pas juos tvarkoj ??? Gal tai ne Jūros šventė , o šiukšlių rinkimo ŠVENTĖ?),

.

. portretas
niekuo nesiskiria -valdininkai visam pasauly tokie patys- komandiruote uzsienin, i svente- kas begali but jiems geriau..

Oi brangins

Oi brangins portretas
Kratcas mokesti oi brangins.. Karštligiškai ieško kaip rast kuo geresnę priežastį daugiau nuo žmonių plėšt
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių