Kapitonai protestuos prieš ministerijos savivalę

Protestuodami prieš Susisiekimo ministerijos primestus civilinio laivyno kapitonų antpečius, Lietuvos kapitonų klubo nariai ketina pasisiūti ir nešioti savus antpečius.

Protestuodami prieš Susisiekimo ministerijos primestus civilinio laivyno kapitonų antpečius, Lietuvos kapitonų klubo nariai ketina pasisiūti ir nešioti savus antpečius.

Nepaisė kapitonų nuomonės

Šiemet rugpjūtį Susisiekimo ministro įsakymu patvirtintos Lietuvos civilinio laivyno uniformos ir antpečiai sulaukė jūrų kapitonų nepasitenkinimo.

„Mes buvome sutikę, kad atskiriant laivavedžius nuo mechanikų antpečiuose būtų inkarai ir sraigtai. Tačiau mes buvome pateikę siūlymą, kad ant kapitonų antpečių būtų derinys iš ąžuolo lapų. Tai būtų kapitonų rankovių žymeklių tęsinys. Tačiau į mūsų pageidavimą nebuvo atsižvelgta – ant paradinės uniformos rankovių liko ženklai su ąžuolo lapais, o ant antpečių – ne“, - aiškino Lietuvos jūrų kapitonų asociacijos vadovas Juozas Liepuonius.

Jis ir dar keli klubo nariai tarsi protestuodami prieš kapitonų nuomonės nepaisiusį susisiekimo ministro įsakymą ketina pasisiūti ir nešioti antpečius su ąžuolo lapais. Tokius antpečius šiuo metu jau yra pasisiuvę keturi kapitonų klubo nariai. Tą patį ketina padaryti didesnė dalis kapitonų.

Su ąžuolo lapais - didingiau

Ar tokie susisiekimo ministro įsakymui prieštaraujantys kapitonų antpečiai bus teisėti?

Lietuvos jūrų kapitonų klubas yra nevalstybinė institucija, todėl klubo nariai gali ir nepaisyti ministro įsakymo. Taip mano dauguma kapitonų klubo narių.

„Užsienio vėliavos laivuose niekas nekreipia dėmesio su kokiais antpečiais vaikšto kapitonas. Lietuvos vėliavos laivuose antpečiai su ąžuolo lapais greičiausiai būtų nelegalūs“, - svarstė J.Liepuonius.

Todėl kapitonų klubas patiems kapitonams suteikė teisę apsispręsti, kas su kokiais antpečiais norės nešioti kapitono uniformą. Daugumai kapitonų antpečiai, kur yra keturios juostelės atrodo didingiau su inkaru ir ąžuolo lapais nei tik su inkaru.

Iki priimant šių metų rugpjūtį naują įsakymą dėl jūrininkų uniformos ir antpečių kildavo dar daugiau nesusipratimų. Kapitonų antpečiuose buvo tik keturios juostelės, todėl jie dažnai buvo painiojami su kitų tarnybų karininkais.

Patys užsakys ženklus

Neaiškumų kyla ir dėl rugpjūčio įsakymu įteisintų jūrininkų ženklų išdavinėjimo.

Kol kas niekas nežino, kas turėtų išdavinėti tuos ženklus, nes jokių išaiškinimų, kaip vykdyti susisiekimo ministro įsakymą kol kas nėra.

Lietuvos jūrų kapitonų klubo nariai svarstė, ar nereikėtų patiems užsakyti pasigaminti kapitono ženklą ir jį kiekvienam sumokėjus po simbolinę sumą įteikti klubo nariams.

„Jei lauksime, kol ženklus pagamins ir pradės dalinti Saugios laivybos administracija gali praeiti ir du ar trys metais, nes sistema yra labai inertiška. Todėl mes, kapitonai, imsimės iniciatyvos patys pasigaminti ženklus“, - svarstė J.Liepuonius.

Jau prieš tai pačių jūrininkų iniciatyva buvo sukurtas ir lietuviškas jūrinės uniformos diržo sagtis.    



NAUJAUSI KOMENTARAI

to ss

to ss portretas
na nereikia šitaip.Gaila kad jums tepp nesisekė sutikti gerų kapitonų.Tikrai ne visi toki.Nors..Jei butu tikri, neleistų tep LJL galabiti, butinai pakeltu vėją.Toj LJL juk irgi kapitnai tiek juroje tiek službose dirba..biški keista..Dabar dėl antpečiu..

ss

ss portretas
kiek einu i jura nei vieno gero kapitono nesu mates, arba vagis apvogentis savo igula arba pijokas aisku gerentis uz igulos pinigus...dar dalbajobu buna kaip sitas

Asilams kapitonams

Asilams kapitonams portretas
Asilas ir liks asilui nesvarbu kokiu anpeciu jis nesos.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių