Kraujo donorystei pasiryžta vis daugiau klaipėdiečių

Šiemet kraujo poreikis ženkliai išaugęs visose šalies gydymo įstaigose, o ir uostamiestyje aukojančiųjų skaičius didėja. Nuo metų pradžios kraujo paaukojo jau per 2,5 tūkst. gyventojų. Aktyviausi donorai išlieka brandūs miestiečiai, tačiau ir uostamiesčio jaunimas vis dažniau pasiryžta paaukoti kraujo.

Kaip teigė įstaigos Nacionalinio kraujo centro direktorius Daumantas Gutauskas, Klaipėdos skyriuje jau būta apie 3 tūkst. kraujo dovanojimų.

„Nuo sausio Klaipėdos skyriuje kraujo paaukojo per 2,5 tūkst. donorų, penktadalis jų šiais metais kraujo dovanojo jau du kartus. Iš viso Klaipėdoje šiandien esame surinkę apie 3 tūkst. donacijų, daugiau nei pusė jų surinkta Klaipėdos skyriuje, kita dalis – išvykose į aplinkinius miestus“, – aiškino D. Gutauskas.

Pasak direktoriaus, klaipėdiečiai pasižymi geranoriškumu ir kraujo aukoti ateina vedami noro gelbėti gyvybes, patys aktyviausi yra 30–59 metų gyventojai.

Manome, kad ateityje Klaipėdos jaunuoliai pasivys sostinės ir Kauno rodiklius.

Šios amžiaus grupės donorai sudaro apie 75 proc. visų Klaipėdoje surenkamų aukų.

Remiantis 2023 m. statistiniais duomenimis, Klaipėdos mieste kraują dovanojo apie 8,4 procentų tai daryti galinčių gyventojų.

Vilniuje ir Kaune dėl ten didesnio skaičiaus studijuojančių ir gyvenančių jaunuolių daugiau aktyvesnių donorų priklauso 18–29 metų amžiaus grupei.

Daumantas Gutauskas. Nacionalinio kraujo centro nuotr.

„Manome, kad ateityje Klaipėdos jaunuoliai pasivys sostinės ir Kauno rodiklius, kadangi aktyviai bendradarbiaujame su studentų bendruomenėmis ir pastebime, kad vis daugiau jaunimo dalyvauja donorystėse“, – teigė direktorius.

Daugiau kaip 60 proc. paruoštų eritrocitų masės vienetų pagal poreikį išduodama Klaipėdos universiteto ir Respublikinei ligoninėms. Kiekvieną dieną Klaipėdos miesto, rajono ir visos Žemaitijos ligoninėms pateikiama apie 70–80 eritrocitų masės vienetų.

Kadangi šiuo metu kraujo poreikis visose gydymo įstaigose yra ženkliai išaugęs, trūkstant konkrečios kraujo grupės atsargų, į donorus kreipiamasi ir asmeniniais skambučiais.

„Džiaugiamės, kad į mūsų prašymus klaipėdiečiai visada sureaguoja labai greitai. Tokių donorų dėka pacientų gydymui reikalingas kraujas juos pasiekia dar greičiau“, – džiaugėsi D. Gutauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dawai dawai

Dawai dawai portretas
mūsiškiams ligoninėse niekada kraujo nėr (giminės turi duot) užtai su usieniu koks geras biznis. Gal kai Bilotaite išmes iš ministru ir ana neturės kur dingt ir kuo reklamuotis tai vėl gryš gaudyt kraujo centro? Dabar nėr kam
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių