Laipioti ant skulptūrų galima?

Uostamiestyje gausu įvairių skulptūrų, kurios žavi tiek gyventojus, tiek turistus. Tačiau neretai tokius statinius dergia naminiai augintiniai, o ir vaikams palaipioti ant skulptūrų ar paminklų kartais būna tikra pramoga.

Visgi šuniui apdergus paminklą ar skulptūrą, kitą mažosios architektūros objektą, keturkojo šeimininkui gresia bauda.

„Gyvūnų laikymo Klaipėdos miesto savivaldybės teritorijos gyvenamojoje vietovėje tvarkos aprašas numato, kad šunų šeimininkai, vaikščiodami su savo augintiniais viešojoje vietoje, įskaitant gatves, neturi leisti jiems šlapintis ant skulptūrų, aplinkos meno kūrinių. Užfiksavus tokį nusižengimą, šuns šeimininkui gali būti taikoma bauda nuo 30 iki 120 eurų“, – paaiškino savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Linas Lapinskas.

Tačiau pačiam miestiečiui draudimų laipioti ant paminklų, pasak L. Lapinsko, nėra jokiose taisyklėse.

Arūnas Sakalauskas / Vytauto Petriko nuotr.

„Pranešimų dėl niokojamų paminklų pastaruoju metu nesame gavę, iš tikrųjų tokio pobūdžio skundai nėra dažnas reiškinys“, – teigė poskyrio vedėjas.\

Manau, jeigu pradėsime drausti, laipios dar dažniau.

Garsus skulptorius Arūnas Sakalauskas teigė, kad žmonės ant skulptūrų laipioja tiesiog neturėdami jokio kultūros supratimo. Tačiau skulptoriui dar didesnį nerimą kelia žmonių neatsargumas, kadangi vėliau priekaištai gali būti pateikti būtent jų autoriui.

„Niekas nedraudžia laipioti, o ir auklėti šiuo klausimu turbūt beprasmiška. Nėra blogai, kad kažkas nusprendžia atsisėsti ant motociklininko skulptūros ir nusifotografuoti, bet jeigu kai kas užsilipa ir nukrenta, susižeidžia tada kaltinimai gali būti pateikti ir skulptoriui. O žmonės turėtų būti atsakingi patys už save. Taip pat manau, jeigu pradėsime drausti, laipios dar dažniau“, – teigė skulptorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių