Laivų regatoje – burlaiviai ir linksmybės

Pirmą kartą istorijoje Klaipėda tapo lenktynių starto uostu birželio 27-ąją prasidėjusioje laivų regatoje „The Tall Ships Races 2024“. Jūrinę kultūrą puoselėjančio renginio metu uostamiestyje iki pat sekmadienio viešės 41 burlaivis iš 12 pasaulio valstybių, taip pat vyks įgulų paradas, burlaivių denių lankymas ir aibė koncertų.

Iš viso – 41 burlaivis

Pirmasis šių lenktynių etapas startuos būtent Klaipėdoje, po to vyks į Helsinkį, Taliną, Turku, Marienhamą, o finišuos Ščecino pakrantėje.

Burlaiviai atvyks iš Lietuvos, Lenkijos, Belgijos, Danijos, Estijos, Ispanijos, Italijos, Jungtinės Karalystės, Nyderlandų, Suomijos, Švedijos,Vokietijos.

Šiandien, 18 val. Kruizinių laivų terminale vyks iškilminga „The Tall Ships Races 2024“ atidarymo ceremonija, kurios metu bus keliamos šių šalių vėliavos.

Uostamiestyje svečiuosis keturi A klasės, 13 B klasės, 24 C ir D klasės burlaiviai.

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus priminė, kad šiuo metu uostamiestyje vyksta daug renginių, o liepą laukia ir jubiliejinė 90-oji Jūros šventė.

„Didžiausia šventė – prieš 101 metus Klaipėdos miestas ir regionas susijungė su didžiąja Lietuva, tai buvo vienas didžiausių pasiekimų mūsų šimtmečio istorijoje, kuris pagimdė eilę kitų švenčių, įsiliejančių į mūsų miestą ir valstybės gyvenimą. Klaipėda gali didžiuotis, o miestiečiai ir Lietuvos gyventojai džiaugtis, kad turi prieigą prie jūros, kad yra galimybė prekiauti ir turėti pramoginę laivybą iš viso pasaulio“, – sakė A. Vaitkus.

Laukia staigmenos

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Algis Latakas pažymėjo, kad šventės dalyvių laukia ne viena staigmena, viena jų – atlikėjo iš Škotijos Nathano Evanso koncertas, penktadienį vakare vyksiantis Kruizinių laivų terminale.

O prieš tai miestiečius džiugins nuo Lietuvininkų aikštės iki šio terminalo vyksiantis įgulų paradas ir įgulų apdovanojimo ceremonija.

Apsilankyti burlaiviuose miestiečiai turės galimybę ir penktadienį, ir šeštadienį nuo 10 val.

„The Tall Ships Races Klaipėda 2024“ lenktynių pirmininkas Raulas Mimbacas pastebėjo, kad Klaipėdos uosto infrastruktūra – puiki, anot jo, matyti didelis skirtumas tarp to, kaip uostas atrodė 2009-aisiais, kada pirmą kartą Klaipėdoje vyko šios lenktynės, ir dabar.

Iššūkiai – įveikiami

„The Tall Ships Races Klaipėda 2024“ lenktynių direktorė Magda Makowska tikino, kad laivų regatoje savanoriaujančiam jaunimui laivų regata – unikali galimybė susipažinti su jūrine kultūra iš arti.

„The Tall Ships Races Klaipėda 2024“ projekto vadovas Robertas Petraitis tikino jaučiasi ramus, esą viskas vyksta pagal planą.

„Laivai plaukia, švartuojasi. Net sunku kalbėti apie kokius nors iššūkius, nes jie visi įveikiami. Viskas vyksta pasroviui“, – sakė R. Petraitis ir pridūrė, kad visi burlaiviai Klaipėdą turėtų pasiekti šiandien iki 17 val.

„Klaipėdos šventės“ direktorė Eglė Šulskė taip pat pasidžiaugė prasidėjusia regata ir tikino, kad šiemet sulaukta didelio palaikymo tiek iš komandos, tiek iš Klaipėdos savivaldybės, tiek ir iš savanorių.

Laivų išlydėjimas vyks sekmadienį 12 val. uosto akvatorijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių