LAJM erdvėse – dar viena įspūdinga paroda

  • Teksto dydis:

Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla (LAJM) jau ne pirmus metus puoselėja prasmingą tradiciją – vienintelė šalyje jūrų ir vidaus vandenų transporto profesionalų kalvė kas pusmetį savo erdves atveria vis kitai parodai.

Sieja glaudi partnerystė

Simboliška – šiuokart mokymo įstaigos sienos naujais paveikslais pasidabino Jūros šventės išvakarėse.

Bemaž iki kitų metų pradžios čia, pirmojo aukšto patalpose, bus demonstruojama nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų surinkta unikali ekspozicija „Vilniaus pilių istorinė ikonografija“.

„Tai jau yra antrasis mūsų ir Valdovų rūmų partnerystės projektas – praėjusį pusmetį džiaugėmės iš šio muziejaus atkeliavusia paroda, kuri buvo skirta Žalgirio mūšio 600-osioms metinėms. O prieš tai pas mus svečiavosi kauniečių – M. K. Čiurlionio dailės galerijos paroda, kurioje buvo galima pasigrožėti genialiojo kūrėjo darbų reprodukcijomis“, – pasakojo Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos Karjeros ir komunikacijos skyriaus vedėja Ieva Jašinskienė.

Mokymo įstaiga glaudžiai bendradarbiauja ir su vietos kultūros įstaigomis – Lietuvos jūrų ir Mažosios Lietuvos istorijos muziejais, Vyto Karaciejaus fotografijos studija, tad LAJM skirtos ekspozicijos periodiškai atnaujinamos, keičiamos kitomis.

LAJM nuotr.

Dėmesys – ne vien profesijai

„Rengiame būsimus laivavedžius, inžinierius, logistus, kitus specialistus, kurių studijos – specifinės, daugiausia susijusios su tiksliaisiais mokslais. Kartu siekiame, kad mūsų absolventai, kurie po studijų sėkmingai kuria savo karjerą ir įprastai užima vadovaujamas pozicijas, būtų išsilavinę ne tik profesiškai, bet ir išprusę kultūriškai“, – sakė I. Jašinskienė.

Mokslo įstaigoje eksponuojamos parodos – viena galimybių atverti langą į platesnį ir įvairesnį pasaulio pažinimą.

„Suprantama, kad studentams, kurie yra susikoncentravę į savo studijas, intensyviai mokosi, atlieka praktiką laivuose, neretai pristinga laiko, kurį jie galėtų skirti kultūrinei edukacijai už savo profesijos ribų, lankydamiesi Vilniaus, Kauno, galiausiai – Klaipėdos kultūros įstaigose, – pripažino pašnekovė. – Džiugu, kad tokią galimybę jiems suteikia mūsų partneriai, kurie čia taip pat įžvelgia didžiulę prasmę. Todėl esame labai dėkingi tiek Valdovų rūmams, tiek kitoms kultūros įstaigoms, su kuriomis glaudžiai bendradarbiaujame.“

LAJM nuotr.

Spalvinga istorinė ikonografija

I. Jašinskienės pastebėjimu, kiekviena į LAJM atkeliaujanti paroda išskirtinė ir savo informaciniu turiniu.

„Neabejoju, kad daug įdomių, netikėtų dalykų sužino kiekvienas, ką jau kalbėti apie tuos žmones, kurie pas mus atvyksta iš užsienio. Nuolat sulaukiame svečių delegacijų, turime nemažai studentų iš užsienio šalių, tad jiems tai yra puiki proga daugiau sužinoti apie mūsų krašto kultūrą ir ją geriau pažinti“, – sakė LAJM atstovė.

Šiuo metu čia eksponuojama „Vilniaus pilių istorinė ikonografija“ suteikia išskirtinę galimybę retrospektyviai pažvelgti į viso Vilniaus pilių ansamblio raidą.

Istorinė ikonografija – labai įvairi ir spalvinga, ją sudaro ne tik amžininkų užfiksuoti panoraminiai bei atskirų pastatų vaizdai, bet ir keli ypač tikslūs žemėlapiai, architektų projektai ir brėžiniai, romantikų bei keliautojų vizijos ir interpretacijos. Galiausiai – sostinės architektūros istorijos širdžiai neabejingų dailininkų piešiniai, kuriais visada buvo siekiama istorinėje atmintyje išsaugoti Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valstybinę tradiciją liudijusius pastatus, užkariautojų ne tik griaunamus, bet ir trinamus iš istorinės savimonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių