Lietuvos šauliai mokys JAV jaunimą

Netrukus trys Lietuvos šaulių sąjungos nariai vyks į JAV, kur padės vietos šauliams surengti jaunimui stovyklą ir supažindins su mūsų jaunųjų šaulių veikla.

Lietuvos šaulių sąjungos išeivijoje (LŠSI) vadas Ovidijus Bernatonis yra vienas tų 18-os lietuvių, kurie 1989 m. rugsėjo 20 d. Kelmėje prie Vlado Putvinskio-Pūtvio kapo prisiekė Tėvynei ir atkūrė Lietuvos šaulių sąjungą.

Nepriklausomybės pradžioje, dar gyvendamas Lietuvoje, jis pradėjo bendrauti su išeivijos šauliais, kurie 1954 m. įkūrė savo organizaciją ir pasivadino Lietuvos šaulių sąjunga tremtyje. Vėliau organizacija tapo LŠSI.

O. Bernatonis 2000-aisiais emigravo į JAV. Čikagoje jis susipažino su iš Lietuvos į JAV dar anksčiau išvykusiu Ernestu Lukoševičiumi ir jo paragintas įsitraukė į LŠSI.

JAV yra apie 300 šios sąjungos narių, daugiausia – Čikagoje.

JAV nėra jaunųjų šaulių, stovyklos dalyviai susipažins su jaunųjų šaulių veikla Lietuvoje.

„Esame nepolitinė organizacija. Važiuojame į šaudyklas. Aišku, nebėgiojame po miškus, kaip šauliai pratybų metu tai daro Lietuvoje. Pagrindinė mūsų veikla yra kultūrinė, patriotinė, šviečiamoji. Bandome pritraukti jaunesnius žmones, turime ir anglakalbių šaulių iš mišrių šeimų. Jeigu turėsime daugiau lietuviškai nekalbančių, bet turinčių lietuviškų šaknų narių, galvojame kurti internacionalinę kuopą“, – apie šaulišką veiklą JAV pasakojo O. Bernatonis.

Šiemet į Lietuvą jis grįžo pirmą kartą po 24 metų.

Be visų kitų tikslų ir norų, jis ketino dar kartą pabendrauti su Lietuvos šaulių sąjungos atstovais apie pagalbą rengiant jaunimo vasaros stovyklą. Tai bus pirma per 70 metų surengta tokia stovykla.

JAV nėra jaunųjų šaulių, stovyklos dalyviai susipažins su jaunųjų šaulių veikla Lietuvoje.

Stovykla vyks rugpjūčio 4–10 d. Mičigano valstijoje. Jos veikloje dalyvaus ir trys Šaulių sąjungos instruktoriai iš Lietuvos.

Ilgą laiką išeiviai rėmė Lietuvos žmones, dabar atėjo laikas, kai patys gauname pagalbą iš Lietuvos.

„Sulaukėme didelės paramos iš Lietuvos šaulių sąjungos. Mes neturime patirties, supratimo, kaip tokias stovyklas rengti. Ilgą laiką išeiviai rėmė Lietuvos žmones, dabar atėjo laikas, kai patys gauname pagalbą iš Lietuvos, ir labai tuo džiaugiamės“, – teigė O. Bernatonis.

Lietuvos šaulių sąjungos Komunikacijos skyriaus vedėja Aušra Garnienė pasakojo, kad instruktoriai iš Lietuvos mokys jaunuolius orientavimosi su kompasu miške, karinės tvarkos, rikiuotės dalykų.

JAV gyvenantys šauliai tikisi, kad vėliau patys galės organizuoti tokius mokymus jaunimui.

Tikimasi, kad veiklos šioje stovykloje gali pastūmėti jaunuolius duoti jaunojo šaulio pasižadėjimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aikit

aikit portretas
tuos katrie nuotraukoje jau pacius reik is naujo vaiksciot mokint ir prilaikyti kad neisdribtu ypac prisisproge

butu gerai visus tuos Saulius nax,,,,j issiust

butu gerai visus  tuos Saulius  nax,,,,j issiust  portretas
y ta amerika -ju svajoniu krasta , be atgalinio bilieto ,lai jie ten USA jaunima, aukleja ir moko --svarbiausia ,kad Lietuvos jaunimo nezalotu....

Anonimas

Anonimas portretas
matyt savi artimi subinlaižiai vaziuos.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių