- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Legendinis "Meridianas" lankytojams atviras vos vienerius metus, tačiau apie laivą-muziejų jau sklando daugybė pačių miestiečių sukurtų mitų. Esą kava čia kainuoja dešimt eurų, o norintieji pavalgyti restorane privalo vilkėti smokingą ar puošnią suknelę. Kaipgi yra iš tiesų?
Legendinis "Meridianas" lankytojams atviras vos vienerius metus, tačiau apie laivą-muziejų jau sklando daugybė pačių miestiečių sukurtų mitų. Esą kava čia kainuoja dešimt eurų, o norintieji pavalgyti restorane privalo vilkėti smokingą ar puošnią suknelę. Kaipgi yra iš tiesų?
Sužavėjo aptarnavimas
Kai kurie klaipėdiečiai ir miesto svečiai aplenkia "Meridianą" baimindamiesi aukštų kainų. Mat dar prieš laivui "pakeliant bures" buvo manoma, kad už kavą čia teks suploti penkiskart daugiau nei kituose restoranuose. Tokius mitus paneigė "Meridiano" darbuotojai ir jo lankytojai.
"Išgirdusi kalbas apie patiekalų ir užkandžių kainas, visada pakviečiu svečią užsukti ir pačiam viskuo įsitikinti. Juk geriau vieną kartą pamatyti, nei šimtą kartų išgirsti. Patiekalų kainos įvairuoja nuo 12 iki 20 eurų, o pasiskaninti gyvenimą vietoje gamintu maskarponės sūrio ar citrininiu pyragaičiu galima vos už 7 eurus. Kava – dar 2 eurai. Ir smagus vakaras garantuotas", – pasakojo "Meridiano" vadovė Giedrė Maželytė.
Jai antrina ir nuolatinė restorano lankytoja Inga Kvaraciejienė, Klaipėdos LEZ valdymo bendrovės administratorė. Ji pastebi, kad už patrauklią kainą čia suteikiamas kokybiškas aptarnavimas, kuris, anot jos, yra svarbi valgymo kultūros dalis. Pašnekovė pabrėžė į burlaivį užsukanti ypatingomis progomis, o pirmojo apsilankymo metu ją sužavėjo maisto pateikimas.
"Restoranas iš tiesų turi savo išskirtinumų. Svečiuojantis kartu su bendradarbiais mums didžiausią įspūdį paliko aptarnavimo kultūra, kuri labai skiriasi nuo kitų uostamiestyje ir apskritai visoje Lietuvoje esančių kavinių. Todėl į "Meridianą" visada atsivedame savo svečius iš užsienio", – sakė I.Kvaraciejienė.
"Meridiano" padavėjas Ričardas Civinskas, aukščiausio lygio restoranuose dirbantis jau dvidešimt metų, rūpinasi, kad lankytojai liktų patenkinti vizitu. Vyras tarsteli, kad kiekvienas svečias jam – tarsi karalius.
"Dažnai pas mus užsuka užsieniečiai, kuriems įdomu palyginti aptarnavimą skirtinguose restoranuose. Dauguma jų lieka nustebę, kad "Meridiane" jis yra išties aukšto lygio. Mums, žinoma, labai malonu tai girdėti", – šypsosi R.Civinskas.
Valgymas – it ritualas
Keičiantis sezonui, nuolat atnaujinamas žuvų restorano meniu. Taip pat naujovių išsiilgę burlaivio svečiai turi galimybę užsisakyti septynių patiekalų degustacinį meniu. Į jį įtrauktas ir septynių rūšių vynas, puikiai derantis prie patiekto maisto.
Norintys tik pasižvalgyti po "Meridianą" ir pasigrožėti vaizdu nuo laivo denio lankytojai kviečiami išgerti kavos.
"Visai neseniai pakeitėme restorano valgiaraštį. Atsižvelgėme į per metus išryškėjusius klientų įpročius ir palikome keletą populiariausių patiekalų, pavyzdžiui, aštuonkojį. Jį matyti meniu pageidavo patys klientai. Stengiamės, kad kiekvienas čia atrastų savo mėgstamo maisto skonį", – pasakojo restorano virtuvės šefas Simas Kažiniauskas.
Spalio pradžioje "Meridiane" pietavusi Švedijos karališkoji šeima ragavo rūkyto ungurio, kurį restorano šefas taip pat įtraukė į naująjį meniu. Valgiaraštyje siūlomų naujovių spėjo paragauti ir šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė.
Kartu su savo jauna komanda "Meridiane" dirbantis kulinaras S.Kažiniauskas akcentavo, kad idėjos maisto gaminimui gimsta eksperimentuojant.
"Šiuo metu lankytojams galime pasiūlyti menkės ir ančių kepenėlių derinį, juodąjį karališkąjį ešerį "Cobia", o mėsinių patiekalų mėgėjai gali rinktis iš šernienos ir jautienos. Buvo atnaujintas ir desertų bei gėrimų pasirinkimas. Tačiau visų svarbiausia, kad maistu būtų mėgaujamasi. Pas mus ateina svečiai, kuriems valgymas yra laisvalaikio praleidimo būdas ir savotiškas ritualas", – pabrėžė virtuvės šefas.
Atsidaro vidurdienį
Dar vienas apie "Meridianą" sklandantis mitas – aprangos cenzas. Pasak administratorės Viktorijos Medinskaitės, norint patekti į restoraną, neprivalu vilkėti smokingą ar vakarinę suknelę. Lankytojams ji rekomendavo laisvą verslo aprangą.
Taip pat pasakojimai, jog į laivą žuvys atskraidinamos lėktuvu, tik iš dalies atitinka tikrovę. Anot restorano virtuvės šefo, jos yra atvežamos iš Vokietijos ir Prancūzijos.
"Vertiname kokybę ir, nepriklausomai nuo maisto kilmės, būtent ji yra pirmoje vietoje. Tam, kad galėtume klientams pasiūlyti kuo didesnį pasirinkimą ir įvairovę, atsivežame žuvų iš kitų šalių. Lietuvoje pasirinkimas nėra toks didelis kaip kitose šalyse", – tikino S.Kažiniauskas.
Anot pašnekovo, restorane patiekiamas tik šviežias maistas, todėl lankytojams gali tekti palaukti savo užsakymo. Ketinant burlaivyje surengti įmonės ar asmeninę šventę, rekomenduojama iš anksto derinti užsakymų meniu ir planuoti renginio laiką.
Klientų patogumui rudenį restoranas pradėjo veikti nuo 12 val., todėl jame galima papietauti ar surengti verslo susitikimą. Laive yra įrengtos dvi salės, kuriose organizuojami ir nedideli susitikimai, ir proginiai vakarėliai. Esant pageidavimui, galima užsisakyti uždarą VIP salę.
"Turime 14 asmenų talpinančią salę su atskiru įėjimu. Ji yra visiškai privati, todėl labai tinka įmonių susitikimams. Kita – erdvesnė salė skirta šventėms, o joje gali linksmintis iki 50 žmonių", – nurodė "Meridiano" vadovė.
Švęs gimtadienį
Savaitgaliais burlaivyje vyksta gyvo garso muzikiniai vakarai, kuriuose koncertuoja ne tik uostamiesčio, bet ir sostinės atlikėjai.
Gruodžio 18 d. 19 val. "Meridianas" švęs savo vienerių metų gimtadienį, kurio šventinę nuotaiką sukurs Antano Cirtauto ir Jurgitos Bendikaitės duetas.
"Norime padėkoti savo klientams, todėl dovanosime austrių prezentaciją. Virtuvės šefas papasakos daugiau apie šį delikatesą ir parinks prie austrių geriausiai derantį šampaną. Norintieji atvykti jau gali rezervuoti vietas", – atskleidė G.Maželytė.
Pirmą kartą "Meridiane" bus švenčiami ir Naujieji metai, todėl pageidaujantieji netradiciškai praleisti paskutinį šių metų vakarą burlaivyje turėtų paskubėti užsisakyti staliuką.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Pajūryje vyraus apniukę orai
Pajūryje savaitgalį ir ateinančią savaitę vyraus apniukę orai, tačiau yra ir gerų žinių – vėjai rims, laikysis pliusinė temperatūra. ...
-
A. Piklaps: esame kitokie3
Klaipėdos vokiečių bendrijos pirmininkas Arnoldas Piklaps – krašto senbuvių palikuonis, kuris laiko save Lietuvos vokiečiu ir labai vertina savo dvikalbystę. Arnoldas vienas tų, kurio dėka Klaipėdoje buvo įkurta tautinė vokiečių mokyk...
-
Teatro fojė – tarsi kalėdinė parduotuvė
Pro Klaipėdos dramos teatro pastatą vaikštantys klaipėdiečiai atkreipė dėmesį į jo vitrinas, kuriose matyti ne įprastai atrodanti teatro fojė, o kabančios kalėdinės girliandos ir kitos dekoracijos. Be to, vakarais dega šviesos. ...
-
Biržos tilto remontas – kitąmet?
Dar ankstyvą pavasarį netilo kalbos, kad nedelsiant reikia atnaujinti Biržos tiltą. Tuomet konkurse dalyvavusių rangovų pasiūlyta tilto remonto kaina savivaldybei pasirodė pernelyg didelė ir buvo atmesta. Kitas konkursas suplanuotas pavasarį. ...
-
Paukščio snape – protezas9
Žvejybos uosto rajono gyventojai dalijasi nuotrauka, kurioje užfiksuotas kiras, o jo snape – žmogaus dantų protezas. ...
-
Bankrotas – verslo dalis?7
Pinigus avansu ėmęs, už prekes dešimtis tūkstančių eurų nesumokėjęs verslininkas Audrius Rimavičius kelia reikalavimus dėl teisės būti pamirštam viešojoje erdvėje. Tačiau paklaustas, ar sumokės skolas, verslininkai rėžė,...
-
Palangos triumfas Lietuvos sezone Prancūzijoje: unikali oratorija „Mončys“ sujungė dvi tautas
Tai buvo tarsi iš sėklos daigo užaugintas medis, kūrybinis veiksmas, kurį vainikavo muzikos, žodžio ir reginio misterija. Tolimojo Prancūzijos krašto gyventojus pakerėjusi unikali oratorija „Mončys“ tapo dvejus metus trukusio...
-
Klaipėdos gyvenamųjų namų kvartaluose – vis daugiau laisvalaikio erdvių
Vis daugiau klaipėdiečių turi galimybę kokybiškai leisti laisvalaikį visai šalia savo namų. Netrukus nauja poilsio erdve galės džiaugtis Paupių mikrorajono gyventojai. Sklype Rūko gatvėje įrengta daugiafunkcė sporto aikštelė,...
-
Po skandalingo buvusios direktorės atleidimo – darželio „Obelėlė“ siekis susigrąžinti gerą vardą
Po skandalingo vaikų darželio „Obelėlė“ direktorės Astos Vainiutės atšaukimo iš pareigų, kai per Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patikrinimą, nustačius pažeidimus įstaigos virtuvėje, teko kreiptis net į poli...
-
Anksčiau studentai linksminosi, dabar – dirba
Pro langus skrendantys televizoriai, iš balkonų metamos degančios sofos, muštynės ir alkoholis – su tokia kasdienybe tekdavo susidurti studentų bendrabučių budėtojoms. Tačiau per dešimtmetį studentų gyvenimo būdas pasikeit...