„Meridianui“ – naujos pradžios startas

Klaipėdos simboliu vadinama barkentina "Meridianas" iškeliavo į remonto vietą. Pasigrožėti nedažnai matomu vaizdu susirinko minios žmonių.

Laivą prikels iš mirusiųjų

Šeštadienį prieš dešimtą ryto pakėlus Biržos ir Pilies tiltus žmonės prigludo prie Danės krantinių abiejose upės pusėse.

Ilgokai ruošęsi išjudinti senutėlį "Meridianą" laivai vilkikai sėkmingai ištempė jį į marias, kur jis bus remontuojamas įmonės "Klaipėdos laivų remontas" doke.

Šį kartą Biržos tiltą "Meridianas" praplaukė neužkliuvęs.

Dabartinė barkentinos būklė – avarinė. Specialistai yra konstatavę, jei burlaivis liktų prie Danės krantinės per žiemą, pavasario nesulauktų.

Neseniai iš ankstesnių savininkų laivą perėmė uostamiesčio verslininkai Aloyzas Kuzmarskis ir Aidas Kaveckis. Jie tapo naujaisiais burlaivio "Meridianas" paramos fondo valdytojais.

Atsirado norinčiųjų pasipelnyti

Fondą šie verslininkai perėmė su visomis skolomis, kurios siekė 200 tūkst. litų. Išlydėdami laivą į remonto vietą vyrai atviravo, kad vis atsiranda žmonių, kurie prieš daug metų fondui buvo skolinę pinigų ir dabar reikalauja skolą grąžinti su procentais.

"Apmaudu, kad atsiranda žmonių, kurie siekia pasipelnyti, prisimena kažkokius delspinigius. Liūdina, kad taip reketuoja net garbingi, gerai žinomi klaipėdiečiai. Manau, apie tai pranešime visuomenei", – prasitarė A.Kaveckis.

p>"Skolos yra įvairios: juridiniams ir fiziniams asmenims, valstybinėms institucijoms. Paskutinę jų – per 53 tūkst. litų sumokėjome penktadienį. Kol kas tikrosios laivo būklės nežinome. Viskas paaiškės, kai pakelsime laivą į doką. Labai tikiuosi, kad kitą vasarą, saulėtą birželio dieną "Meridianas" grįš į savo vietą", – kalbėjo A.Kuzmarskis.

Tilps ekspozicija ir restoranas

Manoma, kad sugrąžintas prie Danės krantinės laivas dar apie 10 mėnesių bus remontuojamas iš vidaus, per tą laiką ketinama įrengti muziejinę ekspoziciją. Tikimasi, kad 2014 m. birželį "Meridianas" priims pirmuosius lankytojus.

Manoma, kad laivui suremontuoti prireiks ne mažiau kaip poros milijonų litų. Laivo viduje neliko nė vienos senojo interjero detalės, todėl savininkai kreipėsi į klaipėdiečius ir Lietuvos žmones, prašydami atnešti išsaugotas laivo vidaus detales ar daiktus. Kiekvienas dovanotojas bus įrašytas į garbės knygą.

Verslininkas A.Kaveckis pasakojo, turįs planų "Meridiane" atkurti buvusį restoraną.

"Būtų teisinga, jei dieną laive veiktų ekspozicija, o vakare jame veiktų jūrinės tematikos restoranas. Galbūt tai padėtų atpirkti investicijas", – atviravo A.Kaveckis.

Naujieji "Meridiano" savininkai teigė, kad naujam gyvenimui prikelti šį laivą juos paskatino patriotiniai jausmai miestui bei siekis išsaugoti jo simbolį. Jie tvirtino esą dėkingi klaipėdiečiams už paramą.

Apie spūstis nepagalvojo

Klaipėdiečiams ir miesto svečiams "Meridiano" kelionė į remonto vietą tapo tikra atrakcija. Prie barkentinos atėjo ir tie, kurie remontavo šį laivą prieš kelis dešimtmečius, ir tie, kurie jaunystėje jame veikusiame restorane yra linksminęsi, ir visiškai jauni, kuriems laivas tėra senamiesčio detalė.

Vis dėlto nekasdienis reginys džiugino ne visus, buvo ir tokių, kurie piktinosi negalį patekti į kitą Danės pusę.

Kol tiltai dar nebuvo pakelti, pareigūnams teko ne vieną garbaus amžiaus moterį jėga sulaikyti, kad nebėgtų į kitą upės pusę. Viena moteris primygtinai teiravosi policininkų, ar ilgai jai teks laukti bei aiškinosi būdą patekti ant Mokyklos gatvės tilto.

Kadangi dvi pagrindinės miesto gatvės kelioms valandoms buvo uždarytos, automobilių srautas plūstelėjo trečiuoju tiltu. Tądien ne vienas vairuotojas keiksnojo miesto valdžią bei kelininkus, kurie nesusiprato nutraukti Mokyklos gatvės tilto remonto ir dar labiau ribojo eismą.

Liepų gatvėje automobilių eilės nutįso nuo sankryžos su Artojo iki Trilapio gatvės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių