Į karą susiruošęs Minedas pratrūko: dar paklauskite, koks mano kelnaičių dydis

Mindaugas Jonušas, žinomas sceniniu vardu Minedas, pasiskelbė, esą prisijungė prie Ukraino kariuomenės ir išvyksta į frontą dirbti paramediku. Tačiau aiškėja, kad jokio medicininio išsilavinimo šis žmogus neturi. Visuomenininkams kilo ir klausimas, kodėl Minedas prašinėja pinigų iš ukrainiečių.

Paramediku jau nebus

M. Jonušas yra mokęsis Klaipėdos aukštesniojoje jūreivystės mokykloje.

Dienraščiui „Klaipėda“ pasiteiravus, kokį medicininį išsilavinimą turi, Minedas pripažino, kad fronte viso labo galėtų dirbti pagalbiniu darbininku – gebėtų ką nors nešioti.

Bet ar lieso sudėjimo M. Jonušas pajėgtų neštuvais išgabenti sužeistą karį, sunku nuspėti.

„Aš noriu būti pagalbiniu žmogumi. Nepretenduoju į daugiau. Aš tiesiog noriu būti savanoriu, padėti iš fronto linijos evakuoti sužeistus karius, bet ne juos gydyti“, – aiškino M. Jonušas.

Vyras aiškino, kad tai ukrainiečių arba lietuvių spauda kažką ne taip suprato – paramediku jis negali būti.

Reikia 250 eurų

M. Jonušas aiškino, kad per dvejus metus į Ukrainą vyko dešimt kartų, o šį kartą susiruošė į Tarptautinį legioną.

„Bet manęs niekas veltui neveža. Man reikia nuvažiuoti iki tam tikros lokacijos. Kreipiausi į vieną vežėją, bet gavau atsakymą, kad nemokamai niekas neveš. Aš ieškau pinigėlių, negaliu veltui važiuoti“, – aiškino M. Jonušas.

Vyras tikino, kad jam reikia nuo 200 iki 250 eurų.

„Man dar reikia užsukti į Odesą ir į Kyjivą. Nes turiu nuvežti vaikiškų dalykų vienai lietuvei, kuri laukiasi. Ta suma nėra milžiniška. Aš šeštadienį grįžau iš kelionės Ukrainoje. Visi dalykai pasisuko netikėta linkme“, – kalbėjo Minedas.

Darosi šou?

Žinomas tinklaraštininkas Skirmantas Malinauskas ir paramą Ukrainai renkantis žurnalistas, visuomenininkas Šarūnas Jasiukevičius sureagavo į pasklidusią žinią apie kariauti susiruošusį Minedą.

Neabejoju, kad tai išnaudos ir Rusijos propaganda, ir vietiniai Kremliaus troliai.

„Ne tik pasiskelbė, prasidėjo pinigų rinkimo kampanija, tiek Lietuvoje, tiek pačioje Ukrainoje. Mindaugas rašo ukrainiečiams ir lietuviams, kad šie savo pinigais padėtų jam susiruošti į karą. Kodėl apie tai rašau? Tai ne pirmas kartas, kai šis žmogus kažką paskelbia, bet viskas baigiasi neįvykdytais pažadais ir didesne žala, nei nauda iš tokių iniciatyvų. Akivaizdu, kad jis neturi jokios kvalifikacijos ir patirties dirbti paramediku ne tik karo apimtoje Ukrainoje, bet ir Lietuvoje“, – socialiniame tinkle rašė S. Malinauskas.

„S. Malinauskui linkėčiau eiti ginti Ukrainos, o ne nesąmones rašyti“, – pareiškė Minedas.

S. Malinauskas viešino M. Jonušo susirašinėjimą, kuriame jis į klausimą, kam renkami pinigai, atsakė, esą jo mobilizacijai.

„Minedas darosi šou. Renka pinigus ir net jei nuvyktų į Ukrainą, ten būtų tik balastas be jokios realios naudos. Maksimum, ką jis galėtų padaryti, tai pasavanoriauti kažkur gydymo ar globos įstaigoje – toli už karo veiksmų linijos, bet tam daug pinigų nereikia. Beje, tą galima padaryti ir Lietuvoje padedant Ukrainos pabėgėliams ar net gydomiems kariams. Neabejoju, kad tai išnaudos ir Rusijos propaganda, ir vietiniai Kremliaus troliai“, – išsakė nuomonę S. Malinauskas.

Įsiutino klausimas

Dienraščiui „Klaipėda“ paklausus, ar yra tarnavęs kariuomenėje, ar bent Lietuvoje atliko privalomąją karinę tarnybą, Minedas neteko kantrybės.

„Jūs čia lendate. Ten, kur reikia, aš patirties turiu. O čia, dar paklauskite, koks mano kelnaičių dydis. Atsiprašau“, – tiek tepasakęs ragelį numetė M. Jonušas.

„Kremliaus troliai jau pasigavo šią informaciją. Propagandos mašinai labai paranku, kai tokie personažai diskredituoja paramą Ukrainai. Informuokite pažįstamus ukrainiečius, kad šis ambasadoriumi ir žurnalistu prisistatantis asmuo padarys daugiau žalos nei naudos. Akivaizdu, kad iš jo paramedikas toks pat, kaip ir žurnalistas, ambasadorius ar dainininkas. Tai nėra patyčios iš neįgalaus žmogaus. Tai yra labai rimta reputacinė žala Lietuvai ir visai organizuojamai paramai“, – teigė Š. Jasiukevičius.


Šiame straipsnyje: Mindaugas JonušasMinedaskaro frontasparamedikaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių