Nidoje skęstančiuosius gelbėjęs Simonas: išgyvenau tai, ko neįmanoma nupasakoti

  • Teksto dydis:

Kone prieš metus Nidoje pradėjus skęsti merginai, tarp ją gelbėjusių buvo ir šiaulietis Simonas Valčiukas, kuriam taip pat galų gale prireikė gelbėtojo. Sukritus palankioms aplinkybėms, Simonas ne tik susitiko su savo gelbėtoju, bet ir buvo apdovanotas už nuopelnus gyventojų saugai, pranešė Neringos savivaldybė.

Lemtinga diena tapo praėjusių metų liepos 1-oji, kuomet Nidos šiaurinio paplūdimio pakraštyje skendo net šeši žmonės. Gelbėjimo operacijoje dalyvavo tarnybos, Neringos gelbėtojai ir abejingais nelikę netoliese buvę poilsiautojai.

Puolė gelbėti nesusimąstydamas

Tarp puolusių gelbėti buvo ir S. Valčiukas, užsienyje dirbantis jaunuolis, kelias savo atostogų dienas kartu su drauge nusprendęs praleisti Neringoje.

Išgirdęs pagalbos šauksmą, Simonas nesusimąstydamas puolė gelbėti ir galų gale pats papuolęs į apgaulingus vandens spąstus, pradėjo skęsti. Jėgos tirpsta, srovė neša nežinion, jūros sūrumas skalauja kaskart pagalbos prašantį vaikiną. Laimei, netoli kraupaus sujudimo laisvalaikį leido Neringos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos 2-osios pamainos vadas Emilijus Aleksandrovas, kuris ir tapo Simono išsigelbėjimu.

Po plaukimo jėgos aitvarais, E. Aleksandrovas tvarkė įrangą ir išgirdęs, kad skęsta mergina, kartu su draugu puolė į pagalbą. Tik gelbėti prireikė toliausiai nuo kranto atitolusį Simoną. Dėl ilgų pastangų ir profesionalaus darbo Simonas buvo išgelbėtas ir sraigtasparniu išskraidintas į Klaipėdos gydymo įstaigą.

Praėjus metams nuo įvykio, išgelbėtas Simonas prisimena, kad išgirdus pagalbos šauksmą nebuvo nė menkiausios abejonės.

Svarbu išlaikyti ramybę

„Buvo metai mąstymo. Permąstai visus variantus, kaip galėjo būti. Bet tą akimirką, kai reikėjo bėgti, nebuvo mąstymo, kad neturiu įrangos, ar kažkas ateis. Tiesiog buvo sprendimas kažkam padėti,“ – pasakojo Simonas.

Jaunuolis prisiminė, kad išgyveno tai, ko neįmanoma nei nupasakoti, nei patirti kažkur mokantis: „Su draugais stojome į grandinę, patį draugą skandino. Visi kas buvom, vienas nuo kito skendom, bet vis tiek bandėm kažkiek traukti“.

„Panika jei „įsimeta“ nors kiek, situacija tampa nekontroliuojama. Duobė tave pagauna, tave nuo kranto tempia visada. Kojos į kranto pusę, galva žemyn ir tu automatiškai prigeri. Bandai iškilti ant vandens ir tave vėl meta, ir tu vėl vandenį geri. Tu automatiškai vis panikuoji ir vis daugiau energijos sunaudoji, kad į krantą grįžtum“, – prisiminė Simonas, pats Anglijoje dirbantis priešgaisrinės saugos srityje.

Tiesiog buvo sprendimas kažkam padėti.

Kaip pastebėjo Simoną išgelbėjęs E. Aleksandrovas, tokiose situacijose labai svarbu išlaikyti ramybę, tai ir nulemia 70 procentų tiek gelbėjančio sėkmės, tiek skęstančiojo. Būtent šia savybe ir pasižymėjo Simonas, įsiklausęs į tai, ką jam tuomet sakė pagalbos ranką tiesiantis A. Aleksandrovas.

Įteiktas apdovanojimas

Šių likimo suvestų vyrų susitikimas Neringos savivaldybėje – džiugių atsitiktinumų derinys. Paaiškėjus, kad narsus jaunuolis vieši kitoje Kuršių marių pusėje esančioje Svencelėje, Neringos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Marius Šverebas operatyviai suorganizavo Simono ir jo draugų kelionę į Neringą.

Neringos savivaldybėje S. Valčiukui įteiktas apdovanojimas – Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento ženklas „Už nuopelnus gyventojų saugai“. 

„Dėkojame už drąsą, pasiaukojimą ir neabejingumą. Tai, kad padarėte šį poelgį, rizikavote, lai įkvepia ir kitus. Džiaugiamės galėdami įteikti ženklą „Už nuopelnus saugai“. Linkime išlikti pilietiškam bei aktyviam“, – įteikdamas apdovanojimą kalbėjo Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Vidas Kerševičius.

Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis dėkojo Simonui už narsą: „Esate švyturys, kuris dega šviesiai ir neša laimę kitiems“.

Meras atkreipė dėmesį į tai, kad praėjusiais metais įvykęs įvykis parodė, kad kritinėse situacijose labai svarbus tiek institucijų, tiek greta esančių bendradarbiavimas ir neabejingumas.

„Tai, kaip vyko gelbėjimo darbai. Kaip reagavo mūsų tarnybų darbuotojai, net ir savo laisvalaikiu, tikrai įkvepia. Dėkoju kiekvienam, kuris buvote neabejingas ir prisidėjote prie laimingos šio įvykio pabaigos“, – dėkoj D. Jasaitis.

Neringos savivaldybėje įvykusio susitikimo metu ne tik pasidžiaugta laimingai prieš metus pasibaigusia gelbėjimo operacija, bet ir nauja gelbėjimo darbams skirta įranga. Efektyviau vykdyti gelbėjimo darbus Neringos priešgaisrinei gelbėjimo tarnybai padės naujas vandens motociklas.

Ką svarbu žinoti?

Kad gyvybei pavojingų situacijų būtų išvengta, Neringos savivaldybė kurorto gyventojams ir svečiams primena: esant paplūdimyje išlikite budrūs ir sekite gelbėtojų skelbiamą informaciją. Taip pat būtina žinoti prie jūros iškeltų vėliavų reikšmes. Geltona vėliava – maudytis pavojinga. Raudona vėliava – eiti į vandenį ir maudytis – draudžiama. Raudonai geltona vėliava – paplūdimio teritoriją stebi gelbėtojai. Žalios spalvos vėliava, reiškianti, kad maudytis yra saugu,  pajūryje nėra kabinama. Jūra pilna srovių ir duobių, todėl net ir tada, kai nėra bangų, išlieka nemažas pavojus patekti į pavojingą situaciją.

Maudynėms rinkitės gerai žinomą paplūdimį, geriausia – kur budi gelbėtojai. Draudžiama maudytis išgėrus alkoholinių gėrimų. Nepalikite be priežiūros vaikų net ir ten, kur negilu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AČIŪ

AČIŪ portretas
ŠAUNIEMS VAIKINAMS.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių