Nuo Naujųjų – nauja tvarka

Lietuvoje nebebus išduodami popieriniai gimimo, mirties, santuokos įregistravimo ar jos nutraukimo liudijimai. Gyventojams rečiau reikės varstyti šiuos dokumentus išduodavusių įstaigų duris.

Informacija – registre

Prieš beveik dvejus metus priimtas Civilinės būklės aktų įrašų įregistravimo įstatymas įsigalios nuo sausio 1-osios.

Klaipėdos savivaldybės Civilinės metrikacijos ir registracijos skyriaus vedėja Gražina Misevičienė aiškino, kad pagal jį nebebus išduodami popieriniai gimimo, santuokos sudarymo ar nutraukimo, mirties, vardo ar pavardės keitimo liudijimai.

Pastarųjų dokumentų kopijų nebereikės teikti, norint gauti išmokas vaikui gimus ar asmeniui mirus, laidojant mirusįjį, tvarkant kitus administracinius reikalus.

Visų institucijų darbuotojai šią informaciją turės rasti Gyventojų registre.

G.Misevičienė teigė, kad daugiausia naujovių laukia asmenų, kuriems reikės užregistruoti artimojo mirtį. Pagal naują įstatymą, jiems nebereikės eiti į Civilinės metrikacijos skyrių ir gauti mirties liudijimą.

„Užteks medicinos įstaigos išduoto mirties liudijimo. Su juo bus galima kreiptis į kapinių priežiūros tarnybą dėl kremavimo, balzamavimo, šarvojimo, laidojimo, pašalpų“, – pasakojo vedėja.

Dalysis per sistemą

Nors nauja tvarka jau bus įsigaliojusi, Klaipėdos savivaldybės Civilinės metrikacijos ir registracijos skyriuje sausio 2-ąją dirbs mirtis registruojantis specialistas.

„Gal dar atsiras žmonių, kurie kreipsis į mus dėl mirties liudijimo išdavimo. Ateityje šis specialistas galės dirbti kaip ir kiti skyriaus darbuotojai – nuo antradienio iki šeštadienio“, – tvirtino G.Misevičienė.

Informaciją apie gimusį vaiką savivaldybių Civilinės metrikacijos skyriai turėtų gauti per Elektroninę sveikatos paslaugų bendradarbiavimo infrastruktūros informacinę sistemą.

Per pastarąją bus gaunama ir informacija apie žmogaus mirtį. Tiesa, gimusio vaiko registravimas vyks kitaip nei žmogaus mirties.

Pasak G.Misevičienės, tėvams vis tiek reikės kreiptis į Civilinės metrikacijos skyrių, nes vaikui reikės suteikti vardą ir pavardę, išspręsti tautybės klausimą.

Tačiau eiti į pačią įstaigą nebus būtina. Prašymą bus galima pateikti elektroniniu būdu.

Kreiptis – į bet kurį skyrių

Keisis ir santuokos registravimas. Taip pat nebebus išduodami popieriniai liudijimai.

Norintieji galės gauti bet kurį išrašą iš registro. Tačiau pastarieji bus mokami – 2,90 euro.

Į Civilinės metrikacijos skyrius nebereikės nešti ir popierinės notaro patvirtintos pažymos dėl tėvystės patvirtinimo. Ji bus perduodama elektroniniu būdu.

G.Misevičienė akcentavo, kad gyventojai dėl įrašų galės kreiptis į bet kurios savivaldybės Civilinės metrikacijos skyrius, nepriklausomai nuo deklaruotos gyvenamosios vietos.

Įsigaliojus naujai tvarkai, žmonėms reikės rečiau varstyti įstaigos duris.

„Įsigaliojus naujai tvarkai, žmonėms reikės rečiau varstyti įstaigos duris. Ar mums darbo bus mažiau, parodys ateitis. Žinoma, pereinamasis laikotarpis bus“, – komentavo vedėja.

G.Misevičienė įspėjo, kad nauja tvarka įsigalioja nuo sausio 1-osios. Jei žmogus gimė ar šiemet, galioja senoji tvarka. Dėl išrašų reikia kreiptis į Civilinės metrikacijos skyrius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to mama

to mama portretas
Būtent taip, užsienyje gimę vaikai turi 2 gimimo liudijimus: išduotą tos šalies,kurioje gimė, ir išduotą Lietuvoje, užsienietiško gimimo liudijimo pagrindu. Reikia žiūrėti pačias pataisas, bet greičiausiai ir po Naujųjų užsienyje gimusius vaikus registruos, pateikus užsienio šalies gimimo liudijimą su apostile ir vertimu, tik neišduos pačio liudijimo, o įtrauks į registrą ir, jei tėvai pageidaus, atspausdins išrašą iš registro už 2,9 €

Skaitykit kas parasyta!

Skaitykit kas parasyta! portretas
Aiskiai parasyta, jog bus galima issiimti bet kurio dokumento israsa. Tai issiimsit ir galesit tampytis visa gyvenima ta israsa. O kai reikes susimoket 2,90 euro, turbut paaiskes, kad nelabai to israso ir bereikia. Svarbiausia pasipiktinti.

Svarbu

Svarbu portretas
Mane irgi domina kaip su vaikais gimusias uzsienyje kaip jie bus iregistruoti?
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių