Pradės naudoti naujas jūrininkų uniformas

Nuo rugpjūčio 22-osios Lietuvoje įsigaliojo nauja civilinio jūrų laivyno uniformų dėvėjimo tvarka. Iki tol ji galiojo beveik 20 metų.

Nuo rugpjūčio 22-osios Lietuvoje įsigaliojo nauja civilinio jūrų laivyno uniformų dėvėjimo tvarka. Iki tol ji galiojo beveik 20 metų.

Antpečiai ir skiriamieji ženklai

Keisti uniformos galiojimo tvarką buvo pasiūlę patys jūrininkai. Dėl civilinio laivyno jūrininkų uniformos pakeitimo, jos nešiojimo jūrininkai ilgai diskutavo.

Civilinio laivyno uniformos dėvėjimo tvarka pakeista 2015 m. rugpjūčio 21 d. susisiekimo ministro įsakymu. Pagrindinė naujovė, kad laivų, kurių BT 500 ir daugiau, kapitonai ir laivų, kurių variklių galia 750 kW ir daugiau, vyriausieji mechanikai turi teisę tvirtinti prie kasdienės ir išeiginės uniformos specialiuosius skiriamuosius ženklus.

Kita naujovė - laivo įgulos laivo denio tarnybos vadovaujančiųjų specialistų antpečių movos turi skiriamąjį ženklą inkarą, o mašinų skyriaus vadovaujančiųjų specialistų antpečių movos – sraigtą.

Uniforma vadovams

Kepurę su aukso spalvos dirželiu ir emblema, kurioje yra šešių ąžuolo lapų vainikas, turi teisę nešioti laivų kapitonai, vyresnieji kapitonų padėjėjai, vyriausieji mechanikai ir antrieji mechanikai, o kepurę su juodos spalvos dirželiu ir emblema, kurioje yra keturių ąžuolo lapų vainikas, turi teisę nešioti visi kiti vadovaujantieji specialistai. Vadovaujantieji specialistai, dėvėdami uniformas, taip pat turi teisę nešioti diržą su sagtimi.

Lietuvos saugios laivybos administracijos, valstybės įmonės Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos, laivybos srityje dirbančių juridinių asmenų vadovaujantieji pareigūnai turi teisę dėvėti darbinę uniformą su įmonės valdymo organo patvirtintu savo įmonės, įstaigos firminiu ženklu, kuris turėtų būti tvirtinamas ant uniformos kairės rankovės.

Įvesti ir draudimai

Kartu su nauja uniformos dėvėjimo tvarka įvesta ir dalis draudimų. Bet kokiu atveju draudžiama dėvėti jūrinę uniformą neturint jūrinio išsilavinimo.

Taip pat draudžiama dėvėti uniformą su skiriamaisiais ženklais, nepriklausančiais pagal turimą vadovaujančiojo specialisto jūrinį laipsnį ar einamas pareigas. Neleidžiama dėvėti uniformą kartu su civiliais drabužiais, kaip kartais būna, kai dėl šilumos užsimaukšlinamas megztinis.

Akcentuojama, kad jūrininkas yra laivyno veidas, todėl dėvima uniforma visada turi būti tvarkinga.

Jūrinė uniforma nėra numatyta laivo denio tarnyboms ar mašinų skyriaus eiliniams jūrininkams. Todėl leidžiama, kad patys laivų savininkai jiems nustatytų uniformų modelius. Gražu ir pageidautina, kad šie laivų darbuotojai būtų vienodomis uniformomis.

Tai, kaip civiliniame laivyne dėvima jūrininkų uniforma įpareigoti sekti Lietuvos saugios laivybos administracijos specialistai. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

hi

hi portretas
jo pas jiu tai tocno bus naujios uniformos

Labai reikalingas ir genialus sprendimas!

Labai reikalingas ir genialus sprendimas! portretas
Dabartiniu metu nieko nėra svarbiau jūrininkų ir laivyno reikaluose, kaip nauji uniformų ženkliukai.Po metų-kitų, kada jau Lietuvos jųrų laivininkystės neliks nei ženklo, mūsų garbingi jūreiviai va taip šauniai pražygiuos jūros šventės metu.JŪRININKAI BE LAIVININKYSTĖS, BET SU GRAŽIAIS BLIZGUČIAIS UNIFORMOSE:DDDDDDDDDDDDDDD))..

Jonas

Jonas portretas
Deja ,ministerija neįsiklausė į Jūrininkų ir kapitonų pasiūlymus. Kaip visada VALDININKAI MINISTERIJOSE -KAD TIK NEREIKTŲ DAUGIAU DIRBTI-DEJA -DEJA
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių