Specialistus į uostamiestį vilios paskatomis

Finansinėmis paskatomis į Klaipėdą aukštos kvalifikacijos specialistai pradėti vilioti nuo 2022-ųjų. Tačiau praėjus beveik trejiems metams, ekonominė situacija ir rinkos pokyčiai esą diktuoja permainas. Todėl darbui ir gyvenimui pasirinkusiesiems uostamiestį savivaldybės paramą numatoma didinti du su puse karto.

Situacija diktuoja sąlygas

Nuo 2022 m. į motyvacinę paskatą galėjo pretenduoti 64 specialybių atstovai, nusprendę ne mažiau nei vieneriems metams apsigyventi ir dirbti Klaipėdoje.

Paskatoms buvo skirta 95 tūkst. eurų.

Vienam pareiškėjui buvo numatyta 2 tūkst. eurų būsto nuomos išlaidoms padengti ir 400 eurų lietuvių kalbos kursams, jei asmuo atvyks iš kitos šalies.

Savivaldybės tarybai artimiausiam posėdžiui teikiamas sprendimo projektas, kuriame siūloma išmoką vienam asmeniui didinti nuo 2 tūkst. iki 5 tūkst. eurų.

Taip pat pildomas prioritetinių specialybių, galinčių pretenduoti į šį finansavimą, sąrašas, į kurį įtraukti ir medikai, atvyksiantys dirbti į savivaldybei pavaldžias sveikatos priežiūros įstaigas.

„Atsižvelgiant į ekonominę situaciją, į rinkos pokyčius, tikslinės paskatos sumą siūloma didinti nuo 2 tūkst. iki 5 tūkst. eurų. Papildomai įtraukta galimybė suteikti vienkartinę tikslinę paskatą pradėjus dirbti savivaldybei pavaldžioje sveikatos priežiūros įstaigoje“, – politikams komitetuose dėstė projektą kuruojanti Klaipėdos savivaldybės Turizmo skyriaus vedėja Jūratė Sokolova.

Jūratė Sokolova. Redakcijos nuotr.

Sulaukė interesantų užklausų

Paskata prioritetinių profesijų specialistams Klaipėdoje buvo patvirtinta 2021 m. pabaigoje, ji įsigaliojo nuo 2022 m. pradžios.

Nuo to laiko yra suteikta 20 paskatų specialistams (daugiau nei 36 tūkst. eurų).

Pasak J. Sokolovos, į Klaipėdą dirbti ir gyventi atvyko chemijos, mechanikos ir inžinerijos, fizinių mokslų ir inžinerijos, reklamos, rinkodaros specialistai, pardavimo ir plėtros bei finansų srities vadovai, programinės įrangos, taikomųjų programų kūrėjai, gyvosios gamtos mokslų specialistai.

Atsižvelgiant į ekonominę situaciją, į rinkos pokyčius, tikslinės paskatos sumą siūloma didinti nuo 2 tūkst. iki 5 tūkst. eurų.

Teigiama, jog labai daug užklausų dėl galimybės gauti tokią paskatą būdavo sulaukiama iš sveikatos specialistų.

Būsimoms paskatoms numatyta apie 90 tūkst. eurų.

Anot J. Sokolovos, projektas jau susilaukė dėmesio, tarybos sprendimo šiuo metu jau laukia du potencialūs paskatos gavėjai, kurie jau parengę dokumentų paketą, sulaukta ir dar trijų užklausų.

Statistika: per beveik trejus metus, taikant 2 tūkst. eurų motyvacinę paskatą, į Klaipėdą pritraukta 20 jaunų specialistų. „Shutterstock“ nuotr.

Sąraše – ir medikai

Į Klaipėdos savivaldybės prioritetinių profesijų sąrašą siūloma įtraukti gydytojus, slaugos, akušerijos specialistus, paramedikus, odontologus, aplinkos, profesinės sveikatos ir higienos specialistus, fizioterapeutus, dietistus ir mitybos specialistus.

Jei savivaldybės taryba siūlomiems pakeitimams pritars, atnaujinta tvarka įsigalios nuo šių metų spalio pradžios.

Norint gauti išmoką, reikės būti sudarius neterminuotą arba ne trumpesnę nei 12 mėnesių darbo sutartį su savivaldybei pavaldžia sveikatos priežiūros įstaiga.

Išmoka galės būti naudojama gyvenamojo būsto Klaipėdoje nuomos išlaidoms arba daliai būsto įsigijimo išlaidų padengti, o jei atvykęs dirbti specialistas – užsienio šalies pilietis, dar iki 400 eurų bus galima gauti lietuvių kalbos kursams.

Prioritetinių profesijų sąraše, be medikų, yra teisės aktų leidėjai, vyresnieji valstybės tarnautojai, įmonių, įstaigų, organizacijų ir kiti vadovai, administravimo ir komercijos vadovai, gamybos ir specializuotų paslaugų srities vadovai, fizinių mokslų ir inžinerijos specialistai, aukštųjų mokyklų dėstytojai, profesijos mokytojai, verslo ir administravimo specialistai, informacinių technologijų ir ryšių sistemų specialistai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Joo

Joo portretas
Pinigu taskymas, ir darbo turi biudzetininkai.

Anonimas

Anonimas portretas
reikia savu raginti o ne velioti kazka is kazkur, passkiau blinataite, lensbergikiskis kartu su kaciunu bliaus ape sales sauguma,

Pradžiai reikia SKAITYTI tekstą !

Pradžiai reikia SKAITYTI tekstą !  portretas
ar nemokate lietuviškai nors bijote slavų ? Fui....kaip patryyyjotas taip ydyyyjotas ? Žalys matai buvo geras kviesti menininkus kada Lietuvoje ir Klaipėdoje užteko dirbančiųjų .....Situacija seniai, valdant liberkonserVatoms ir jų reformoms, įgavo visai kitus poreikių reikalavimus ___ į Klaipėdą dirbti ir gyventi atvyko chemijos, mechanikos ir inžinerijos, fizinių mokslų ir inžinerijos, reklamos, rinkodaros specialistai, pardavimo ir plėtros bei finansų srities vadovai, programinės įrangos, taikomųjų programų kūrėjai, gyvosios gamtos mokslų specialistai
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių