„Sputnik“ plyšauja ir toliau

Klaipėdiečiams vis dar tenka radijo imtuvuose išgirsti Kremliaus propagandinės radijo stoties transliaciją. Tiesa, kartais propagandistų lojimą stelbia foninis triukšmas. Tačiau arčiau Rusijos sienos, Šilutės rajone, rusų radijas plyšauja visa gerkle.

Nuo Palangos iki Šilutės

Tam tikromis dienomis „Sputnik“ radijo stoties galima klausytis ir Klaipėdos rajone.

Kremliaus demagogiją kartais girdi ir palangiškiai.

Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) tarybos pirmininko pavaduotojas Darius Kuliešius patikino: rusų radijas Lietuvoje veikia neteisėtai.

Sklinda iš Kaliningrado

„Sputnik“ programos transliacija 87,9 MHz radijo dažniu iš Karaliaučiaus teritorijos yra neteisėta pagal tarptautines radijo dažnių naudojimo normas. Apie tai esame informavę Tarptautinę telekomunikacijų sąjungą (ITU)“, – patikino D. Kuliešius.

Saugodama savo spektrą, šiuo metu Lietuva taiko šios programos priėmimą apsunkinančias priemones.

Paprastai tariant, klausytojai vietoje transliacijos girdi vadinamąjį baltąjį triukšmą.

Valstybių sienos nėra kliūtis radijo bangoms.

„Tai daroma, kiek tai yra įmanoma, nesukeliant žalingo poveikio tiek mūsų radijo stočių, tiek kaimyninėse valstybėse tais pačiais ir gretimais dažniais veikiančių radijo stočių veikimui. Valstybių sienos nėra kliūtis radijo bangoms. O stočių spinduliuotės ir suderinamumo parametrai turi būti užtikrinami pagal tarptautinius radijo dažnių koordinavimo kriterijus“, – aiškino RRT tarybos pirmininko pavaduotojas.

Priemonės suprojektuotos taip, kad ši Rusijos transliacija negalėtų efektyviai pasiekti tankiausiai apgyvendintos Klaipėdos teritorijos.

„Vis dėlto atokiau miesto radijo signalo trukdymas gali būti nepastovus. Tai priklauso nuo atstumų iki radijo stočių, šių signalų elektromagnetinių laukų dydžių ir santykio, reljefo ar oro sąlygų įtakos radijo bangų sklidimui, ypač pajūrio zonoje, net ir skirtingų radijo imtuvų parametrų. Mūsų nuomone, šalia pasiekiamumo apribojimų, svarbu daugiau šviesti visuomenę, kad ji galėtų atpažinti propagandą bei aktyviai prisidėtų prie jos kritinio vertinimo“, – tikino D. Kuliešius.

Darius Kuliešius. RRT nuotr.

Prie sienos – siųstuvas

Rusai „Sputnik“ transliaciją sustiprino pernai pavasarį.

„Jie vienašališkai sustiprino siųstuvo galią. O siųstuvas stovi Morskoje (liet. Pilkopa), netoli Nidos. Mes nieko negalime padaryti. Radijo stotys transliuojamos tam tikrais dažniais, patvirtintais tarptautinėmis sutartimis. Bet jie to nesilaiko. Kas jiems rūpi. Sprendžiant iš dabartinės situacijos, rusai daro, ką nori“, – pernai situaciją komentavo Lietuvos radijo ir televizijos komisijos pirmininkas Rimantas Bagdzevičius.

Lietuvos radijo ir televizijos komisijos patarėjas elektroninių ryšių klausimais Algimantas Kaziliūnas aiškino, kad trikdžių aparatūra stovi tik Klaipėdoje ir Nidoje.

„Klaipėdoje ir Nidoje šiuo dažniu veikia nedidelės galios siųstuvai ir riboja galimybes priimti šiuo dažniu veikiančias radijo stotis nedideliu spinduliu nuo siųstuvų. Taigi, Nidoje ir Klaipėdoje bei apylinkėse girdimas tik triukšmas. Tolstant nuo siųstuvų įrengimo vietos jau galima išgirsti šiuo dažniu veikiančias radijo stotis. Pilkopėje veikia didelės galios „Sputnik“ radijo stotis, todėl ir gana dideliu atstumu galima priimti jos signalą“, – sakė A. Kaziliūnas.

Taip pat panašu, kad Rusijos radijo stotis kaitalioja galią.



NAUJAUSI KOMENTARAI

"Lojimas,

"Lojimas, portretas
plyšauja visa gerkle", - tai straipsnis dienraštyje, ar kas? LYGIS ...

QWX

QWX portretas
Tai, kad Sputnik visa gerkle plyšauja ir iš seimo tribūnų... Tik pasižiūrėkite, kiek ten įslaptintų KGB'istų, jų vaikų ir vaikaičių...

Cha

Cha portretas
Koncervatoriai klauso ypač pavilionis...išdavikas Lietuvos.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių