Storoji liepa ima byrėti

Valstybės saugomas botaninis gamtos paveldo objektas – Storoji liepa – po pastarosios žiemos kiek „sulyso“, nes atitrūko ir nulūžo dalis jos kamieno. Tačiau panašu, kad medis gyvybingas, ima žaliuoti.

Liepa yra vieno kamieno, auga šalia Minijos g., netoli sankirtos su Bijūnų gatve. Storajai liepai gali būti apie 300 metų.

Liepos aukštis – 15 m, lapuotumas – 60–90 proc.

Oficialiai skelbiama, kad liepos kamieno apimtis turėtų siekti 5,8 m, tačiau atitrūkus daliai kamieno veikiausiai apimtis turėtų būti mažesnė.

Dar 2021-ųjų vasarą atsivėrusios kamieno kiaurymės kėlė įtarimų, kad medis nestabilus.

Tuomet Storąją liepą apžiūrėjusios Klaipėdos universiteto Botanikos sodo specialistės nuramino, kad liepos būklė stabili, nors tikino, kad nežinia, kaip liepa atrodys po dar vienos žiemos.

Viena liepos kamieno pusė gerokai apirusi, bet didesnė jo dalis atrodo sveika.

Tad, pasak specialistų, kol didžioji kamieno dalis bus sveika, tol medis gyvuos.

Esą sunerimti teks, kai pradės džiūti didžiosios šakos.

Prieš porą metų jos kamieno puvinys išsivalė, apdžiūvo, bet liepa žaliavo, jos būklė nebuvo prasta.

Vis dėlto po šios žiemos atitrūko ir ant žemės nuvirto dalis sutrešusio medžio kamieno.

Prieš kelerius metus aplinkos apsaugos specialistai, susivieniję į Arboristų sąjungą, pasistengė, kad Storoji liepa būtų aptverta medine tvorele, o sunkiosios šakos paremtos metaliniais įtvirtinimais.

Tada Lietuvos arboristų sąjungos atstovai pastebėjo, kad liepos augavietė labai išsekinta, žmonės, grėbdami lapus, švariai sutvarkydami aplinką, pažeidė natūralius dirvožemio atkuriamuosius procesus.

Todėl šio įspūdingo lapuočio augavietė buvo aptverta, taip šį medį saugant nuo miesto ir žmonių įtakos.

Buvo teigiama, kad liepos gaivinimo procesas gali trukti net 10 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Liepos pavadinimas yra Penkiolikakamienė liepa

Liepos pavadinimas yra Penkiolikakamienė liepa portretas
Ji tiesiog paseno ir žūna nuo užteršto oro, automobilių keliamos taršos. Įdomu tas, kad ne tik Girulių, Melnaragės miškelių išdžiūvusios labai plonos, deformuoti tankiai suaugusios pušys urgi nuolatos žūna dar nespėjusi tapti brandžiai medžiais. Žūna visos, kurios tankiai suaugusios, neturi didesnio žemės ploto. Lygiai taip ir bjaurios išsigimusios žydų dukros su klišom kojom, džiūsnos, skurdžios ir bjaurios, anksti visų kas nesibjauri dvikiančiom žydų šliuchom prabirbintos, miršta anksti ir supuvusios. Gamtoje viskas yra dėsninga. Defektuvūs žūna anksti.

Antanai,

Antanai, portretas
Jūs 100% teisus.

Minijos g.

Minijos g.  portretas
O kiek laiko liepos teritorija nebuvo tvarkoma, tvora nulūžusi, šunys myždavo, bardakas juodas..kai pradėjo griūti sunerimo:) ką tie miesto tvarkytojai įdomu veikia? Gėda...juk savivaldybės administracija privalo rūpintis medžio paminklo teritorijos tvarka!
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių