Vaikų ir jaunimo dienos centras „Liberi“ atidaro filialą pietinėje Klaipėdos dalyje

  • Teksto dydis:

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija kartu su partnere nevyriausybine organizacija VšĮ „Liberi“ 2020 m. pateikė ir laimėjo paraišką pagal 2014–2020 m. Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos 8 prioriteto „Socialinės įtraukties didinimas ir kova su skurdu“ priemonės Nr. 08.1.1-CPVA-V-427 „Institucinės globos pertvarka: investicijos į infrastruktūrą“ veiklą „Projektų finansavimo sąlygų bendruomeninių vaikų globos namų ir vaikų dienos centrų tinklo plėtra“.

VšĮ „Liberi“ Vaikų ir jaunimo dienos centras plečia savo valdas. Liepos 2 d. 15 val. Klaipėdoje duris jaunimui atveria Smiltelės g. 14. Erdviose, atnaujintose, renovuotose su įrengtu liftu neįgaliesiems 847,70 m2 patalpose nuo šiol laiką leis keturiasdešimt 7–18 metų vaikų. Tai nėra naujiena, nes „Liberi“ Klaipėdoje gyvuoja jau nuo 2018 m., o nuo 2020-ųjų pabaigos teikia akredituotą vaikų dienos socialinę priežiūrą jautrioje socialinėje situacijoje atsidūrusiems vaikams ir jaunuoliams.

VšĮ „Liberi“ – socialines paslaugas teikianti nevyriausybinė, ne pelno siekianti organizacija, kurios veikla – vaikų ir jaunimo socialinė priežiūra ir užimtumas. 2023 m. gruodžio 1 d. VšĮ „Liberi“ sulaukė aukščiausio apdovanojimo Finansų ministerijos organizuojamame konkurse „Europos burės 2023“. Projektas buvo skirtas delinkventinio elgesio vaikams ir jaunuoliams, kitiems jautrioje socialinėje situacijoje atsidūrusiems vaikams ir jaunuoliams, gyvenantiems Klaipėdos miesto tikslinėje teritorijoje. Per savo aktyvios veiklos metus centras išaugo taip, kad nebesutelpa senose patalpose S. Šimkaus 17A.

Partnerių nuotr.

Naujame (antrame) centro būste sukurta ir dar tobulinama visa infrastruktūra vaikų ir jaunimo užimtumui ir laisvalaikiui užtikrinti. Čia erdvu, yra uždaras kiemas su žaidimų ir sporto aikštelėmis, taip pat pasirūpinta, kad būsimieji centro lankytojai jaustųsi patogiai, jaukiai ir saugiai. Įstaigos auklėtinių socialine emocine būsena rūpinsis psichiatras ir psichologas, bus rengiami tėvystės įgūdžių kursai tėvams ir t. t. Kadangi dauguma centro ugdytinių turi socializacijos, elgesio sunkumų, susiduria su smurtu ir patyčiomis, darbuotojai stengiasi padėti ne tik jiems, bet ir siekia atrasti ryšį su jų šeimomis. Nemažai centro lankytojų yra vaikai iš nepilnų šeimų, todėl darbuotojams, specialistams, savanoriams tenka didžiulė atsakomybė ugdant ir užimant auklėtinius.

Vaikai centre ne tik leidžia laiką, ruošia pamokas, užimami fizine ir emocine veikla, bet ir mokosi empatijos, atjautos, bendrystės. Pasak „Liberi“ centro vadovės Ritos Čėsnaitės, centre siekiama vaikus ne tik užimti, bet ir mokyti įvairių naujų dalykų, ugdyti sąmoningas, kūrybingas ir brandžias asmenybes.

Partnerių nuotr.

Norintieji lankytis naujajame centro filiale Smiltelės gatvėje, pirmiausia turi čia ateiti, susitikti, pabendrauti, gauti visą reikalingą informaciją ir nukreipimus tolesniems žingsniams. Tėveliai dėl vaikų gali būti ramūs – centro kolektyvas siekia didžio tikslo – atsižvelgiant į vaiko ir šeimos poreikius, skatinti emocinę gerovę, organizuoti ankstyvąjį profesinį orientavimą ir neformalųjį ugdymą, padėti jaunam žmogui atrasti save.

Centre teikiamos paslaugos: psichologo, psichiatro paslaugų organizavimas, kasdienių higienos įgūdžių formavimas, pagalba ruošiant pamokas, maitinimo, laisvalaikio, stovyklų organizavimas, edukacijos ir kitos įvairios ugdomosios veiklos; informavimas, konsultavimas, tarpininkavimas, esant poreikiui vaiko ir šeimos interesų atstovavimas.

2020–2023 m. iš Klaipėdos m. savivaldybės į „Liberi“ buvo nukreipti 124 vaikai, patekę į jautrią socialinę padėtį. Amžius – 7–18 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

OPS

OPS portretas
Kodėl vešinami vaiku nuotraukas?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių