Vaistų kainos – lyg loterija

Kol Sveikatos apsaugos ministerija trimituoja apie krentančias vaistų kainas, gyventojai vaistinių vykdomą politiką lygina su loterija. Klerkai ramina, kol gyventojai pajus realų taikomų priemonių poveikį, po vaistines dar teks palakstyti.

Šokiravo kainų skirtumai

Iš gydytojos gavusi vaistų nuo sąnarių ligų receptą, klaipėdietė patraukė į arčiausiai namų esančią "Eurovaistinę". Moteris iš pradžių pasmalsavo, kiek kainuotų jai išrašyti kompensuojamieji vaistai.

Vaistininkė paskaičiavo, kad pasinaudojusi nuolaidų kortele moteris sumokėtų per 62 litus.

Perėjusi į kitą gatvės pusę, tačiau į "Camelia" tinklui priklausančią vaistinę, klaipėdietė pateikė tą patį receptą.

Tačiau vaistininkės pasakyta suma, pritaikius nuolaidų kortelę, pirkėją gerokai nustebino.

Už vaistus paprašyta sumokėti vos ne perpus mažiau – šiek tiek daugiau nei 35 litus.

Moterį šokiravo tokie kainų skirtumai.

Tuo labiau, kai vos ne kasdien per televiziją Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai aiškina apie vaistų kainų mažinimą ir vienodinimą.

"Kiek dar ilgai tęsis toks lakstymas po vaistines ir ieškojimas, kur būtinų vaistų galima nusipirkti pigiau?" – stebėjosi pensininkė.

Permainų teks palaukti

"Eurovaistinės" atstovas Simas Lilas paaiškino, kad tuo metu jų tinklo vaistinėse reguliari vaistų nuo sąnarių ligų „Actonel Combi“ kaina buvo 62,47 litai.

"Kitame tinkle tie patys vaistai galėjo kainuoti mažiau dėl konkretaus tinklo taikytos akcijos priemokai už valstybės kompensuojamus vaistus", – pridūrė jis.

Pasak Valstybės vaistų kontrolės tarnybos vyriausiosios specialistės Ramunės Visockytės, galiojanti tų vaistų didžiausia mažmeninė kaina buvo 127 litai.

Šis vaistinis preparatas yra kompensuojamas.

Priklausomai nuo kompensacijos rūšies priemokos vaistinėse gali svyruoti nuo 51 iki 76 litų.

Kaip paaiškino R.Visockytė, vaistinės iki gruodžio 11 dienos dar gali skirti skirtingas nuolaidas priemokoms už vaistus.

Tačiau nuo gruodžio vidurio nuolaidos kompensuojamiesiems vaistams visose vaistinėse turėtų būti vienodos, o kainos neturėtų taip ryškiai skirtis.

Šviesa tunelio gale?

Sveikatos apsaugos ministro patarėjas Martynas Marcinkevičius patvirtino, kad nuo rugsėjo vidurio dar kelis mėnesius gyventojų lakstymas po vaistines, ieškant pigesnių vaikų, užsitęs.

Iki gruodžio vidurio vaistinėms duotas pereinamasis laikotarpis, kad šios galėtų išparduoti nevienodomis kainomis nusipirktų vaistų likučius.

Tačiau dalis vaistų kainų jau "susitvarkė", tikino ministro patarėjas.

Gamintojai esą jau deklaravo kelis šimtus vaistų pavadinimų, kurių kainos suvienodintos.

Kai kurių vaistų vienodos kainos įsigaliojo nuo rugsėjo vidurio, o medikamentų, kurių kainos sutampa, taip pat nuolat daugėja.

Tačiau optimistiškai SAM taikomas priemones vaistų kainoms mažinti gyręs M.Marcinkevičius įspėjo, kad stebuklų po gruodžio 11-osios nereikėtų tikėtis.

"Nebus taip, kad per naktį suvienodės visos kainos. Gali būti, kad iš pradžių verslininkai elgsis ne visai etiškai. Tad gali pasitaikyti vieno ar kito vaisto sabotavimas", – prognozavo ministro patarėjas.

Pasak M.Marcinkevičiaus, apie tokius atvejus bus prašoma informuoti ministeriją, o prireikus bus imamasi atitinkamų priemonių.

Kainos neturėtų kilti

Nors ministro patarėjas tikina, kad jau nuo gruodžio vidurio galėsime pasidžiaugti mažesnėmis ir vienodesnėmis vaistų kainomis, tačiau pasigirsta ir skeptiškų nuomonių.

Kas esą gali garantuoti, kad už tuos pačius vaistus po gruodžio 11 dienos mokėsime 35 litus, o ne 65.

Kaip byloja praktika, pokyčiai dažniausiai būna naudingi ne pirkėjo kišenei.

Tad skeptikai spėja, kad vaistų kainos suvienodės – visose vaistinėse sėkmingai mokėsime po 65 litus.

M.Marcinkevičiaus teigimu, gyventojų būgštavimai dėl padidėsiančių kainų nėra pagrįsti.

"Kainos neturi pagrindo didėti, nes reguliuojamos gamintojų kainos, o vaistinių taikomi antkainiai taip pat fiksuojami. Dabar visos farmacijos kompanijos deklaruoja nuolaidas", – aiškino SAM atstovas.

Ministerija džiūgauja

Per šiuos metus ministerija ėmėsi įgyvendinti ne vieną priemonę, kaip pažaboti farmacininkų apetitą. M.Marcinkevičiaus manymu, visos jos davė teigiamų rezultatų.

Pasak patarėjo, gegužės mėnesio duomenimis nekompensuojami vaistai atpigo 11 proc.

Kompensuojamų vaistų kainos krito ne taip stipriai – iki 7 proc.

Prognozuojama, kad iki metų pabaigos tiek kompensuojamų, tiek nekompensuojamų vaistų kainos nukris iki 15 proc.

M.Marcinkevičius pastebėjo, kad šie duomenys yra gauti iki rugsėjo mėnesio.

Iki metų pabaigos šie rezultatai esą bus dar geresni – per metus bus sutaupyta apie 60 mln. litų.


Šiame straipsnyje: vaistų kainos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Nesuprantu

Nesuprantu portretas
Kam meluoti,juk vaistų kainos didėja.Lyginant su 2009m pabrango Citrosept apie 5Lt,pabrango vit.C,o žvakučių nuo hemarojaus Mastu S iš vis neliko,tai tik po mano vakar dienos apsilankymo vaistinėse pastebėjimai

Z

Z portretas
Kokia nelaimė - vaistų pirkėjui kai kas pritaikė nuolaidą. Kodėl niekas nešūkauja, kad batų kainas suvienodinkime? Ir visi džiaugiasi kokios tai parduotuvės taikomomis nuolaidomis...Ir nesvarbu, kad vaistas - svarbesnė prekė žmogui. Brangiau niekas neparduoda, o kodėl negalima parduoti pigiau? Čia geras pavyzdys - pensininkė nieko neišmano, bet turi liežuvį kvailoms kalboms nieko neišsiaiškinus šūkauti.

klp

klp portretas
apgaudineja zmones,kaip tik ismano!zmones bukit atidus!
VISI KOMENTARAI 13

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių