„Vilties knyga“ – išeitis visuomet yra

Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės viešojoje bibliotekoje vyko „Jaunimo linijos“ inicijuotos knygos „Vilties knyga“ pristatymas. Joje aprašyti psichoterapeutės Ingos Juodkūnės pokalbiai su garsiais ir mažiau žinomais žmonėmis apie psichikos sveikatos problemas ir jų įveikimą. Idėją knygai paskolino anglai iš Didžiosios Britanijos.

Mintį išleisti tokią knygą Lietuvoje įkvėpė du anglai iš Didžiosios Britanijos – psichinės sveikatos aktyvistai, „The Book of Hope“ knygos autoriai Jonny’is Benjaminas ir Britt’as Pfluge.

Šioje angliškoje versijoje pakalbinta daug anglų ir užsieniečių, atskleista tai, kas jiems suteikia viltį.

Tarp jų buvo nemažai įžymybių, politikų, psichologų. Tarp užsieniečių buvo vienas lietuvis – psichologas, psichoterapeutas Paulius Skruibis, „Jaunimo linijos“ savanoris ir vadovas, kuris pasiūlė idėją tokią knygą parašyti lietuvių kalba.

„Mes pagalvojome, kad labai norime tokią knygą išleisti. Pagalvojome, kad galime pakalbinti vietinius lietuvius, tuos, kurie visiems žinomi, apie kuriuos būtų įdomu skaityti. Užtrukome beveik trejus metus nuo pradinės minties ir štai knyga išleista, – kalbėjo „Jaunimo linijos“ komunikacijos vadovė Rita Stanelytė.

„Vilties knyga“ – užrašytas liudijimas, kad išeitis visuomet yra, tik kartais užtrunka ją pamatyti arba tam reikia labai daug pastangų.

Šioje knygoje yra keturiolika istorijų, tarp jų savo išgyvenimais dalijasi žinomi Lietuvos žmonės – dainininkės Gabrielė Vilkickytė, Ieva Zasimauskaitė, Migloko, menininkai Algis Kriščiūnas ir Jolita Vaitkutė, aktoriai Marius Repšys, Dominykas Vaitiekūnas bei kunigas Kęstutis Dvareckas.

Viena labiausiai įsiminusių istorijų, tai G. Vilkickytės – dainininkės, „Jaunimo linijos“ ambasadorės istorija.

„Jos istorija kiek kitokia, nes ji patyrė fizinę kančią. Ji turi sunkią, dermatologinę ligą. Ji pasakojo, kaip nuraminant savo protą pavyko išeiti iš fizinio skausmo. Gabrielės istorija yra apie tai, kaip kūnas gali kalbėti apie vidų, kurio mes negirdime. Nors ji kalba apie odos ligą, apie tai, kaip jai buvo sunku, bet viskas pakrypo link to, kad ji vėliau suprato, jog tai yra psichosomatika. Tai, kas vyksta mintyse, viduje, tai atsispindi odoje. Toje istorijoje yra labai daug jautrių dalykų, tai yra nuolatinis skausmas, žaizdos ant odos. Būnant 18–19 metų, tai nėra taip lengva ištverti“, – įspūdžiais dalinosi knygos autorė I. Juodkūnė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių