Žalą atlyginti įpareigojo globos namus

Jaunų nusikaltėlių padaryti nuostoliai gula ir ant vaikų globos namų administracijos pečių. Kadangi auklėtinių padarytiems nuostoliams atlyginti pinigai neskiriami, jie išskaičiuojami iš valstybės jiems skiriamos pilnametystės pašalpos.


 

Jaunų nusikaltėlių padaryti nuostoliai gula ir ant vaikų globos namų administracijos pečių. Kadangi auklėtinių padarytiems nuostoliams atlyginti pinigai neskiriami, jie išskaičiuojami iš valstybės jiems skiriamos pilnametystės pašalpos.

Klaipėdos miesto apylinkės teismas vakar paskelbė nuosprendį trims jauniems nusikaltėliams. Keturi draugai nuo paauglystės drauge vagiliauja, plėšikauja, tad nenuostabu, kad drauge sėdo ir į teisiamųjų suolą.

Pernai tada dar nepilnametis buvęs Paulius R., Dovydas B., Valentas M. ir vaikų globos namuose augantis 16-metis paauglys iškrėtė ne vieną kiaulystę. Jie pavogė svetimą mašiną, apiplėšė sugyventinų porą ir atėmė jų automobilį, rastais raktais atsirakino dirbtuves ir iš jų pagrobė nemažai elektrinių darbo įrankių, apvogė svetimą garažą.

Kadangi vaikinai vėliau įvykdė dar daugiau nusikaltimų, šios piktadarybės buvo išaiškintos. Visi keturi turėjo būti teisiami, bet vienas vaikinų pabėgo. Tad jo atžvilgiu byla buvo išskirta į atskirą.

Vienas iš trijų nuteistųjų bausmę atliks už grotų, mat jam tai jau ketvirtas nuosprendis, kurio jis laukė už grotų.

Kiti du vaikinai kol kas liks laisvėje, jiems skirtos lygtinės bausmės. Jaunieji nusikaltėliai įpareigoti mokytis ir per bausmių atidėjimo laiką naktį neišeiti iš namų.

Vienas nuteistų vaikinų yra našlaitis ir auga valdiškuose namuose. Beje, vakar pasiklausyti, ką nusprendė teismas, jis neatėjo.

Vaikų globos namai, atstojantys jam gimdytojus, teismo sprendimu įpareigoti atlyginti nukentėjusiesiems žalą. Kitų trijų kaltintų vaikinų tėvai tai padarė iki teismo.

Kadangi žala priteisiama solidariai, valstybės globojamo vaikino dalis teismo sprendimu išdalyta ir jo bendrininkams. Tad našlaičio dalis dar labiau sumažėjo.

Vaikų globos namų atstovė teigė, kad panašūs sprendimai nėra dažni, bet kartkartėmis taip atsitinka.

Tačiau valstybė neskiria atskirų pinigų auklėtinių padarytai žalai nukentėjusiesiems atlyginti, o iš įstaigos biudžeto ar auklėtojų algų šie pinigai taip pat negali būti išskaičiuojami.

Tad jau nusistovėjo praktika, kad žalos atlyginimo vaikų globos namai nemoka, tiesiog laukiama, kada globotiniai sulauks pilnametystės, o tada priteistoji suma išskaičiuojama iš valstybės jiems skiriamos pašalpos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių