Dėl buto dezinfekcijos sunegalavus tėvams ir kūdikiui – nemalonumai įmonei

  • Teksto dydis:

Jonavoje šeima, auginanti vos mėnesio kūdikį, bute pajuto nemalonų kvapą. Vyrui pradėjus sunkiai kvėpuoti, kosėti, šeima išsikvietė medikus. Atvykę gelbėti vyro apsinuodijo ir patys medikai.

„Bute jaučiamas aitrus cheminių medžiagų kvapas. Žmonės blogai pasijuto ir išsikvietė medikus, atvykę medikai irgi blogai pasijuto, išsikvietė ugniagesius. Kai atvykome, medikai su nukentėjusiais buto šeimininkais jau buvo išvažiavę suteikti medicininės pagalbos“, – pasakojo Jonavos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Saulius Kuliešius.

Sunegalavo keturi suaugusieji bei naujagimis. Suaugusiems rimtesnės medikų pagalbos neprireikė, tačiau kūdikį greitoji išvežė į ligoninę.

„Tėveliai kosėjo, mažiukas mėnesio laiko kūdikis pradėjo kosėti. Įtariant apsinuodijimą, atvežtas į vaikų priėmimo kambarį. Stebėtas keturias valandas, kūdikis nekosėjo, jokių apsinuodijimo požymių nepastebėta, išleistas į saugią aplinką“, – nurodė Jonavos ligoninės Vaikų ligų skyriaus vedėja Jolanta Gasienė.

Daugiabučio gyventojai sakė, kad nors laiptinėje kvapo nesijautė, visgi ugniagesiai evakavo du aukštus.

„Žmogus išsikvietė dezinfekuoti butą ir tas kvapas nuėjo pas kaimynus“, – teigė moteris.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Į Jonavą iškviestas cheminis gelbėjimo automobilis su specialiais prietaisais, fiksuojančiais chemines medžiagas.

„Jokių nukrypimų nerodė, kadangi kvapas jautėsi tame bute, kilo mintis, kad galbūt kažkas darė kažką kituose aukštuose ir per ventiliaciją tas kvapas pakilo“, – šnekėjo S. Kuliešius.

Netruko paaiškėti, kas ir kuo buvo dezinfekuojama.

„Insekticidas skirtas naikinti vabzdžiams ar kitokiems gyviams, nepageidaujamiems gyvenamosiose patalpose“, – sakė Visuomenės sveikatos centro Jonavos skyriaus vedėja Jurgita Arbočienė.

J. Arbočienė, paklausta, ką bandė naikinti, atsakė: „Gyventojas įtarė, kad gali būti blakių“.

Visuomenės sveikatos centras tikrins įmonę, atlikusią darbus, kodėl darbai buvo atlikti nesaugiai. Įmonė, dezinfekavusi butą, nesutiko komentuoti situacijos prieš kamerą, tačiau atsiuntė paaiškinimą raštu.

„Dar tiksliai neaišku, kaip medžiagos pateko į kitas patalpas, bet tikėtina, kad tai nutiko per ventiliacijos angą, kuri turi užtikrinti individualią patalpų ventiliaciją, nes kiekvienas butas turi savo atskirą kanalą. Galimai kuris iš kanalų buvo užsikimšęs ir chemija negalėjo pilnai pasišalinti per ventiliaciją į lauką. Tokia situacija mums netikėta, nemaloni ir nutiko pirmą kartą per visą mūsų darbo laikotarpį“, – LNK raštu teigė „Sterilus“ atstovas Edgaras Baltrušaitis.

Dar tiksliai neaišku, kaip medžiagos pateko į kitas patalpas, bet tikėtina, kad tai nutiko per ventiliacijos angą.

Kiti specialistai, dirbantys su kenkėju naikinimu ne vieną dešimtmetį, sakė, kad visos dezinfekuojančios medžiagos labai pavojingos žmogui. Svarbu ne tik, kaip bus atliekami darbai, bet, kad ir patys gyventojai prieš tokius darbus paruoštų patalpas.

„Turėjo užsandarinti visas galimas ventiliacijos angas su kaimyninėmis patalpomis, kad efektyviai būtų atliekamos, išardyti baldus, nuimti, po to išsivalyti visus paviršius“, – aiškino „Dezinfos“ direktorė Margarita Kutkaitė.

Pasak kenkėjų naikintojų, atvejų, kai po tokios dezinfekcijos apsinuodija žmonės ir vienu metu net ne vienas, pasitaiko itin retai, kartą per kelis dešimtmečius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aitrus cheminių medžagų kvapas

aitrus cheminių medžagų kvapas portretas
lopinėliai, gal galit nurodyti kokią nors medžiagą kuri būtų ne cheminė? O ventiliacija - esu matęs kaip tuos ventiliacinius kanalus išdaužo. Taip pasididina virtuvę,.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių