Po šalį sukrėtusių nužudymų ir savižudybių – policijos reakcija: žmonėms reikia pagalbos

Per pastarąsias tris dienas šalyje žuvus penkiems žmonėms, policijos atstovas teigia, kad vienas atvejis gali būti susijęs su psichinės sveikatos sutrikimu, pareigūnas pasigenda tokių asmenų palydėjimo modelio.

Tris įvykius, kurių metu nusižudė arba buvo nužudyti žmonės, sieja smurtas aplinkoje artimoje, tačiau vienu atveju nusikaltimą galėjo lemti psichinės sveikatos sutrikimas, LRT radijo laidoje „Ryto garsai“ trečiadienį teigė Policijos departamento Viešosios tvarkos biuro viršininko pavaduotojas Mindaugas Akelaitis.

„Aiškiai suprantame, jog tai nėra nusikaltėliai įprastiniu požiūriu. Žmonėms reikia pagalbos ir (…) faktas toks, kad sveikatos sistema žiūri, jog psichikos sveikatos sutrikimų negalima gydyti priverstinai, tik žmogui sutikus, nepaisant to, kad jis kelia pavojų aplinkiniams“, – kalbėjo M. Akelaitis.

Pasak jo, pastaruosius kelis mėnesius policija daug diskutavo su Socialinės apsaugos ir darbo bei Sveikatos apsaugos ministerijomis apie smurtą, kurį sukelia psichikos sveikatos sutrikimai, ir nuomonės išsiskyrė.

Palydėjimo tokių žmonių, pagalbos jiems teikimo kokybiško, kad jie patys netaptų savo ligos pasekoje nusikaltėliais arba dėl jų veiksmų nenukentėtų artimieji, aš neišgirdau.

„Tiek policijos pareigūnai, tiek greitosios medicinos pagalbos darbuotojai susiduria su kompleksiniais įvykiais, kuomet kviečiama tarsi dėl artimųjų galimo smurto. Kuomet atvykstama, paaiškėja, kad žmogui yra sutrikusi psichinė sveikata“, – kalbėjo M. Akelaitis.

„Palydėjimo tokių žmonių, pagalbos jiems teikimo kokybiško, kad jie patys netaptų savo ligos pasekoje nusikaltėliais arba dėl jų veiksmų nenukentėtų artimieji, aš neišgirdau, kas galėtų būti daroma“, – pridūrė pareigūnas.

Remdamasis nusikalstamų veikų statistika, žūčių suintensyvėjimą jis vadino „daugiau atsitiktinumu“.

„Nes šiais metais per pirmus penkis mėnesius ikiteisminių tyrimų dėl smurto artimoje aplinkoje arba nusikalstamų veikų buvo registruota mažiau nei per praėjusių metų tą patį laikotarpį“, – pažymėjo M. Akelaitis.

Jo duomenimis, šiemet registruota vienu nužudymu ir dviem sunkiais sveikatos sutrikdymais daugiau, tačiau bendras nusikalstamumo lygis yra šiek tiek mažėjantis ir didelių pokyčių statistika nerodo.

Antradienį moters ir vyro kūnai su šautinėmis žaizdomis rasti Tauragės rajone, pirmadienį du negyvi žmonės rasti Alytuje, įtariant nužudymą ir savižudybę. Sekmadienį neblaivus vyras šautuvu mirtinai sužalojo moterį Skuodo rajone.


Šiame straipsnyje: psichinė sveikatasmurtas artimoje aplinkojemedikaipareigūnaisveikatos sistemapagalbos tel

NAUJAUSI KOMENTARAI

Rūtenis

Rūtenis portretas
Nužudymų, kaip ir nusižudymų, motyvai labai ir labai įvairūs, ir atmetus tuos atvejus dėl psich. ligų, gaunasi, kad bene didžioji dalis, tai banalūs šeimyniniai reikalai- Nr.1- moterų neištikimybė, kuri šiandien labai paplitusi, bet visuomenė žiūri atlaidžiai, nes neva tai buvo lyg priversta, kitaip niekaip niekaip, o ir vyrai būna, kad nueina į kairę, ir ne taip jau retai, bet vot tokiu atveju jie nežudo ir tuo labiau, nesižudo. Išvada- mūsų gyvenimo gėlės būna ir su spygliais, bet vyrui vis tiek reikia būti aukščiau bobos, nes tai tai labai dažnai sutrinka navigacija.

manau

manau portretas
Nežudykite žmonių ir nereikės jums pagalbos.

Rici

Rici portretas
Jūs jau padėjot moteriškiai 5 kulkom,pas dievulį nueit.Apseisim be šlapiaklynių policajų
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių