„Čekiukų“ bylose prokurorai prašo priteisti 24 tūkst. eurų iš trijų savivaldybių politikų

  • Teksto dydis:

Iš trijų Telšių, Kretingos ir Ignalinos rajonų savivaldybių tarybos narių prokuratūra „čekiukų“ bylose prašo priteisti apie 23,7 tūkst. eurų, kurie būtų sugrąžinti į savivaldybių biudžetus.

Panevėžio apygardos prokuratūra su ieškiniu dėl nepagrįsto praturtėjimo kreipėsi į Utenos apylinkės teismo Ignalinos rūmus. Ieškinyje prašoma iš praėjusios kadencijos Ignalinos rajono savivaldybės tarybos narės Onos Zaleckienės priteisti beveik 7 tūkst. eurų, penktadienį pranešė prokuratūra.

Išanalizavusi O. Zaleckienės pateiktus savivaldybei dokumentus dėl tarybos nario patirtų išlaidų kompensavimo, nustatyta, kad dauguma išlaidų degalams šiai politikei kompensuota nepagrįstai.

Iš viso O. Zaleckienė per 2019–2023 metų kadenciją pateikė dokumentus kompensacijai už 6 540 litrų degalų bendrai 9 tūkst. 509 eurų sumai. Tačiau, įvertinus politikės automobilio kuro sąnaudas ir techninės apžiūros metu fiksuotas ridas, nustatyta, kad tarybos narei už nepanaudotus degalus ir nenuvažiuotus kilometrus nepagrįstai kompensuoti 5 tūkst. 767 eurai.

Taip pat nustatyta, kad O. Zaleckienė gautomis išmokomis kompensavo ir savo sutuoktinio patiriamas išlaidas degalams. Todėl teismui pateiktame ieškinyje prokuratūra prašo iš viso iš O. Zaleckienės priteisti Ignalinos rajono savivaldybės naudai 6 tūkst. 824 eurus.

Klaipėdos prokuratūra pateikė civilinį ieškinį, kuriuo Plungės apylinkės teismo Kretingos rūmų prašo Kretingos rajono savivaldybės naudai iš Konstantino Skieraus priteisti 12 tūkst. 399 eurus.

Uostamiesčio prokuratūros duomenimis, K. Skierus, eidamas Kretingos rajono savivaldybės tarybos nario pareigas, už 2019–2023 metų laikotarpį gavo 14 tūkst. 893 eurų kompensaciją už kuro išlaidas.

Aiškinantis šių patirtų išlaidų pagrįstumą, buvo gauta duomenų, kad K. Skierus savivaldybei teiktais kvitais prašė kompensuoti išlaidas už kurą daugiau nei 139 tūkst. kilometrų atstumui, nors tyrimo metu patikrinus tarybos nario naudoto automobilio ridą nustatyta, kad realiai per kadenciją jis galėjo nuvažiuoti apie 46 tūkst. kilometrų.

Taip pat nustatyta, kad K. Skierus transporto priemonę naudojo ne tik tarybos nario funkcijoms vykdyti, bet ir savo reikmėms, todėl iš savivaldybės gauta pagrįsta kompensacija turi būti dalinama į dvi dalis. Nustatyta, kad pagrįstomis ir teisėtai kompensuotomis laikytinos tarybos nario apmokėtos išlaidos už tarybos nario veiklai faktiškai sunaudotą kurą yra 2 tūkst. 493 eurai.

Šiaulių apygardos prokuratūros duomenimis, Telšių rajono tarybos nariui Algirdui Bacevičiui 2019–2023 metų kadencijos laikotarpiu nepagrįstai kompensuota 4 tūkst. 442 eurai tarybos nario išlaidų. Prokurorai kreipėsi į Telšių apylinkės teismo Telšių rūmus su ieškiniu, kuriuo iš politiko prašo priteisti minėtą sumą.

Tyrimo metu nustatyta, kad nebuvo pagrindo kompensuoti degalų už daugiau nei 1,2 tūkst. eurų, nes savivaldybės tarybos posėdžiai vyko dėl koronaviruso įvesto karantino laikotarpiais, kada nebuvo galimas gyventojų judėjimas. Taip pat mokėta už kitos rūšies kurą – pirktas benzinas, nors A. Bacevičiui priklausančios transporto priemonės naudoja tik dyzeliną. Nustatyta, kad kuras pirktas ir trečiojo asmens – viešosios įstaigos – vardu.

Prokuroro ieškinyje nurodyta, kad nepagrįstai kompensuotos daugiau nei 1,4 tūkst. eurų išlaidos už higienos priemonių, mobiliojo ryšio telefono, buitinių dujų įsigijimo, suvartotos elektros energijos, vizitinių kortelių gamybos, laikraščių prenumeratos įsigijimo bei skelbimų talpinimo spaudoje paslaugas. Tyrimo duomenimis, A. Bacevičius nepagrįstai išleido daugiau nei 1,7 tūkst. eurų kanceliarinėms prekėms įsigyti.

Savivaldybių lėšų panaudojimo tyrimuose viešojo intereso gynimo prokurorai vertina, ar pinigų sumos tarybos nariui yra išmokėtos teisėtai, o nustatę teisės aktų pažeidimus – kreipiasi su ieškiniu į teismą dėl konkrečių sumų grąžinimo į biudžetą civilinio proceso tvarka.

Generalinės prokuratūros, Vilniaus, Klaipėdos, Panevėžio ir Šiaulių apygardų prokuratūrų Viešojo intereso gynimo skyrių prokurorai apylinkių teismams šiuo metu yra pateikę 48 civilinius ieškinius bendrai daugiau nei 600 tūkst. eurų sumai.

Šiuo metu šalies savivaldybėms tarybos nariai bendrai savanoriškai yra grąžinę 696 tūkst. 952 eurus į savivaldybių biudžetus.

Prokurorai atlieka viešojo intereso gynimo tyrimus dėl lėšų grąžinimo į 26 savivaldybių biudžetus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

asmenine ir kolektyvine atsakomybe

asmenine ir kolektyvine atsakomybe portretas
apsivogusiu partiniu turta konfiskuot... ir is kekvieno partijos nario po 3000 eur...i nukentejusiu nuo kriminaliniu elementu fonda... apsivogusiems politikams pritaikyt straipsni : antivalstybine veikla...su visom pasekmem... kaip Stalinas pasake : nieko asmenisko tiesiog jus nemokat gyvent zmogiskai...

Tipo

Tipo portretas
Jei grąžini tai ne vagystė ir toleu dirbi valdišką darbą, išsigimusių vagių valstybė

susidaro vaizdelis

susidaro vaizdelis portretas
"Šventieji" tik konservatoriai ir jų darbelių prokuratųra bei stt nemato?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių