Iki gyvos galvos kalėti turėjęs J. Buta toliau bausmę atliks atvirojoje kolonijoje

  • Teksto dydis:

Iki gyvos galvos dėl banko plėšimo ir apsaugos darbuotojo nužudymo kalėti turėjęs, tačiau prezidentei suteikus malonę 25 metų bausmę atliekantis Justinas Buta tolesniam bausmės atlikimui perkeliamas į atvirąją koloniją. Tai švelniausias režimas, taikomas nuteistiesiems Lietuvoje.

„Pataisos namuose nuteistieji prižiūrimi ir saugomi, o atvirojoje kolonijoje tik prižiūrimi“, – BNS sakė Pravieniškių pataisos namų – atvirosios kolonijos direktorius Virginijus Ceslevičius.

Nutartį dėl nuteistojo perkėlimo vasario 8 dieną priėmė Šiaulių apygardos teismas. Pataisos namai šią nutartį gavo, tačiau kol kas negavo patvirtinimo dėl jos įsiteisėjimo, todėl nuteistasis į atvirąją koloniją dar nėra perkeltas.

60-metis J.Buta laisvės atėmimo bausmę šiuo metu atlieka Pravieniškių pataisos namuose, teismo sprendimu jis perkeliamas į įstaigos padalinį – atvirąją koloniją.

Šiaulių apygardos teismo atstovas spaudai Vytautas Jončas BNS sakė, kad Pravieniškių pataisos namų – atvirosios kolonijos prašyme dėl perkėlimo į atvirąją koloniją rašoma, kad nuteistasis nuo 2015 metų bausmę atlieka lengvosios grupės sąlygomis, bausmės atlikimo metu mokėsi, dirbo, dalyvavo tiek privalomose, tiek papildomose socialinės reabilitacijos programose, per bausmės atlikimo laiką du kartus pažeidė režimo reikalavimus, vieną kartą buvo baustas nuobauda, buvo skatintas devyniolika kartų, charakterizuojamas teigiamai.

Pataisos namuose vyras mokėsi ir baigė tuometinį Vilniaus Pedagoginį universitetą ir įgijo Edukologijos bakalauro laipsnį, socialinio pedagogo specialybę, taip pat mokėsi Elektrėnų profesinio rengimo centre, kur įgijo kompiuterio operatoriaus specialybę.

„Nuteistojo charakteristikoje nurodyta, kad jo bendravimo įgūdžiai geri, savivertės jausmas aukštas, valios savybės išugdytos gerai, jis yra savimi pasitikintis, įžvalgus ir taktiškas, turi tvirtas moralines vertybes, bendraudamas su aplinkiniais sugeba būti mandagus ir pagarbus, neturi žalingų įpročių, rūpinasi savo sveikata, neformaliosios nuteistųjų bendrijos subkultūros tradicijos nuteistajam nėra svarbios, laisvalaikiu skaito knygas, periodinę spaudą, domisi visuomenėje vykstančiais procesais, platus interesų ratas, palaiko socialinius ryšius su artimaisiais“, – rašoma teismo nutartyje.

Žudikas už grotų praleido daugiau nei 20 metų - nusikaltimą vyras įvykdė 1995 metų rugsėjo 18 dieną, o tų metų spalio pradžioje buvo sulaikytas ir nuo to laiko laikomas suimtas. Į laisvę jis turėtų išeiti 2020 metų spalį.

2012 metų gegužę prezidentė Dalia Grybauskaitė, atsižvelgusi į Malonės komisijos siūlymus, bausmę sušvelnino trims nuteistiesiems, tarp jų - iki gyvos galvos turėjusiam J.Butai. Jam bausmė pakeista į laisvės atėmimą 25 metams.

J. Buta už tuometinio „Hermio“ banko Šiaulių filialo apiplėšimą ir apsaugos darbuotojo Lino Žuko nužudymą 1996 metais buvo nuteistas mirties bausme. Panaikinus mirties bausmę, jam skirtas kalėjimas iki gyvos galvos. J.Butos bendrininkai buvo nuteisti švelnesnėmis bausmėmis. J.Butos ir jo bendrininkų įvykdytas nusikaltimas buvo pirmasis po nepriklausomybės atkūrimo banko saugyklos apiplėšimas.

Nusikaltimo metu pagrobta beveik 1 mln. litų, o apsaugininkas L.Žukas buvo pasmaugtas miegantis, prieš tai jį apsvaiginus. Nužudytojo kūnas išvežtas ir užkastas. Nusikaltimą teisėsaugos pareigūnai išaiškino beveik per dvi savaites.

J. Buta trejus su puse metų praleido mirtininkų kameroje, laukdamas, kaip bus nutarta Lietuvoje pasielgti su nuteistaisiais šia bausme. Panaikinus mirties bausmę, jam skirtas kalėjimas iki gyvos galvos.

Malonė nuteistajam iki gyvos galvos suteikta atsižvelgiant į padarytą pažangą ir į Europos šalių praktiką, kur bausmių peržiūrėjimas yra humaniškesnis, tuomet teigė prezidentės spaudos tarnyba.

J.Buta 2013 ir 2014 metais bandė išeiti į laisvę – jis prašė teismo sumažinti jam skirtą 25 metų laisvės atėmimo bausmę trečdaliu bei taikyti lygintį paleidimą. Teismai priėmė sprendimus, kad vyrui dar anksti į laisvę, o sumažinti skirtą bausmę nėra teisinio pagrindo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Manau

Manau portretas
Kad kai isleis is kalejimo, bus baiges dar kelis aukstuosius tai gales jau ir i seima bolotiruotis, juk uztarima jau gaves net is pacios ponios prezidentes.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių