Kontrabandinės cigaretės – meteorologiniais balionais: sulaikyta 1 tūkst. pakelių „siunta“

  • Teksto dydis:

Šalčininkų rajone pasieniečiai aptiko nusileidusį meteorologinį balioną su kontrabandiniu kroviniu – 1 000 pakelių baltarusiškų cigarečių.

Sekmadienio naktį tarnybą vykdę VSAT Varėnos pasienio rinktinės Purvėnų pasienio užkardos pareigūnai ties Šarkučių kaimu (Šalčininkų r.) pastebėjo nusileidusį meteorologinį balioną su prie jo pritvirtintu ryšuliu, apvyniotu skaidria polietileno plėvele.

Ryšulyje rasta 1 000 pakelių cigarečių „NZ Gold“ ir „Minsk Superslims“ su baltarusiškomis banderolėmis.

Be to, ten buvo ir GPS sekimo įrenginys su SIM kortele.

Balionas ir cigaretės, kurio savininkas nenustatytas, laikinai saugomi Purvėnų pasienio užkardoje.

Mėginimai gabenti kontrabandą meteorologiniais balionais populiarėja.

Tačiau nors šio būdo privalumas – begarsis skrydis, jį įvaldyti reikia labai specifinių žinių, įgūdžių ir palankių oro sąlygų.

Dėl to balionai neprilygsta bepiločiams orlaiviams.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos specialistų teigimu, tokie pasieniečių perimti objektai primena jų naudojamus meteorologinius balionus.

Iš Kauno meteorologijos stoties kasdien leidžiami tokie balionai su radiozondu, matuojančiu oro temperatūrą, slėgį, vėją, renkantį kitus duomenis.

Meteorologinis balionas būna pripildytas helio arba vandenilio dujų.

Kuo jis didesnis ir daugiau pripildytas dujų, tuo didesnė jo keliamoji galia. Įprastas Lietuvos meteorologų radiozondas sveria kaip išmanusis telefonas ir todėl pakyla net iki 25–30 km aukščio.

Tokiose aukštybėse balionai sprogsta, tuomet krenta žemyn.

Panašūs balionai gaminami Kinijoje, Indijoje, Japonijoje ir kitur.

Jų galima įsigyti ir atsisiųsti iš kai kurių interneto parduotuvių.

Tam, kad meteorologinių balionų skrydis būtų sėkmingas, būtinos specialios žinios ir įgūdžiai bei palankios oro sąlygos.

Pasak meteorologų, būtina žinoti, kiek balioną pripildyti dujų, kad jis nenuskristų per aukštai ir per toli, reikia nustatyti tikslią vėjo kryptį ir greičius skirtinguose aukščiuose.

Kontrabandininkams tenka palaužyti galvas ir visus minėtus skaičiavimus pritaikyti atsižvelgiant dar ir į palyginti nemažą gabenamo krovinio svorį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių