Po šalį sukrėtusių tragedijų – žvilgsnis į ginklų kontrolę: reikia griežtesnės?

  • Teksto dydis:

Užvakar Lietuvą sukrėtė dvi tragedijos. Vievyje vyras nušovė savo žmoną, kėsinosi į podukros gyvybę, o vėliau nusižudė ir pats. Kiek kitokia situacija Vilniaus rajone – čia policijos pareigūnas šovė į policijos ir medikų gyvybę besikėsinančią moterį. Kaip paaiškėjo, moteris turėjo peilį. Apie šiuos įvykius LNK žurnalistas kalbėjosi su Ginklų savininkų asociacijos valdybos nariu, advokatu Arūnu Marcinkevičiumi.

– Ką jums sako šie du vakar dienos įvykiai?

– Vienas dalykas toks, kad išties yra graudu, jog mes tokius įvykius išvis turime, nes žmogaus gyvybės praradimas visuomet yra praradimas ir visuomenei. Ko gero, čia yra natūralus dalykas, kurį supranta bet kuris žmogus. Viena situacija yra, apie kurią jūs pasakojote, su šeimynine drama, jeigu taip galima pasakyt, ir visai kita – liūdnai pasibaigęs tarnybinis teisėtvarkos įvykis. Jeigu tai būtų galima vadinti teisėtvarkos įvykiu. Nors aš manau, kad tai yra elementarus nusikaltimas, kuris turi tiek teisėtų pareigūno reikalavimų nevykdymo požymių, tiek pasipriešinimo, tiek grėsmės sukėlimo pareigūno ir medikų gyvybei bei sveikatai. Buvo kalba, kad ji, puldama policijos pareigūnus ir medikus, naudojosi kažkokiais buities įrankiais, peiliu ar dar kažkuo. Tai aš abejoju, ar šioje vietoje galima įžvelgti policijos pareigūno veiksmų neteisėtumą.

– Ar buvo galima išvengti mirties? Ar buvo galima bandyti šauti galbūt į kitą ranką ar koją?

– Jei mes jau kalbam apie tai, kad prieš tai buvo paleisti keli šūviai, tai aš galiu pasakyt tik vieną dalyką – pareigūnas bet kokiomis išgalėmis stengėsi žmogų neutralizuoti, neatimdamas jam gyvybės.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Dar grįžtant prie įvairių šeimos tragedijų. Prieš kelis metus Naugarduko ir Švitrigailos gatvių sankryžoje vyras nušovė savo žmoną, pats paskambino policijos pareigūnams, prisipažino. Ir policijos pareigūnams net nereikėjo jo nuginkluoti. Kiek Lietuvoje yra įstatymų spragų?

– Leiskit į šį klausimą atsakyti jums klausimu. Jeigu mes kiekvieną dieną realiai girdime apie Lietuvoje įvykusias avarijas, skaudžius eismo įvykius, kurių metu nukenčia žmonės, tai gal tada su Kelių eismo taisyklėmis ir vairuotojų kontrole irgi yra kažkokių įstatymo spragų, kad šitaip vyksta? Atleiskite, kalbėkime apie paprastą dalyką. Pažeidėjas yra pažeidėjas dėl to, kad jis nesilaiko taisyklių. Nusikaltėlis vadinamas nusikaltėliu, nes daro nusikaltimus. Tačiau žinom ir kitą dalyką, kai parduotuvėn atėjęs vyriškis, ketindamas įsigyti ginklą, jį apžiūrinėdamas, paėmė ir nusišovė. Kokius įstatymus reikia daryti, tobulinti keisti? Čia iškart matau ginklų priešininkų linksinčias galvas ir kalbančias „taip, tai yra baisu, tai yra pavojus, reikia viską uždrausti“. Kiek yra padaroma nusikaltimų su buitiniais įrankiais. Bet juk, atrodo, nei vienam nekyla mintis uždrausti pardavinėti virtuvinių peilių rinkinius, stalo įrankius, kirvukus mėsai kapoti arba turistinius kirvelius, ar netgi sodininkams šakes, dalgius.

Nei vienam nekyla mintis uždrausti pardavinėti virtuvinių peilių rinkinius, stalo įrankius, kirvukus mėsai kapoti arba turistinius kirvelius, ar netgi sodininkams šakes, dalgius.

– Bet Seimo nariams kilo kitų minčių – nuo kitų metų reikės išklausyti pilietinio pasipriešinimo kursą, apie ką aš taip pat noriu su jumis pasikalbėti. Kiek jis yra reikalingas, žinant dabartinę geopolitinę situaciją?

– Aš manau, kad šis valstybės sprendimas yra absoliučiai logiškas, atsižvelgiant į tai, kas vyksta pasaulyje. Beje, turėjau garbės išbandyt, nors man kaip ir pagal įstatymo reikalavimus būtų taikoma išimtis. Aš net norėčiau, kad jis būtų detalesnis, platesnis, konkretesnis.


Šiame straipsnyje: Arūnas Marcinkevičiusvyras nušovė žmoną Vievyjepolicininkas nušovė moterįginklų kontrolėtragedijosnusikaltimaiLNK turinyspagalbos tel

NAUJAUSI KOMENTARAI

Genadij,

Genadij, portretas
Suregistruoti visus ginkluotus į vieną sąrašą, jį perduoti tau, o tu perduosi Putinui, kad visus galėtų likviduoti pirmoje eilėje, ar ne?

Anonimas

Anonimas portretas
Jeigu ,psyhinis ligonis bus priverstas gydytis ,o nelaukti kol bus jo duotas sutikimas ,sutikti ar ne ,tada bus išaudyti visi nesigydantys

Manau

Manau portretas
Panasu,kad karas neisvengiamas.Turetu prasideti visuotinis ginklavimasis.Didzioji dauguma,patikimu pilieciu turetu tureti automatinius ginklus namuose.Kariuomene yra per maza,o ir teritorija salies nedidele.Nesikoncentruokite vien i kariuomene,tai butu klaida.Dar yra laiko priimti teisingus sprendimus salies ginybos klausimais.
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių