Prie Kalėjimų tarnybos rengiamas pareigūnų profsąjungų piketas

Ketvirtadienį Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacijai (LTPF) priklausančios profesinės sąjungos rengia piketą prie Lietuvos kalėjimų tarnybos.

Juo siekiama atkreipti tarnybos bei jos veiklą kuruojančių institucijų dėmesį į pasikartojančius nuteistųjų išpuolius prieš pataisos pareigūnus.

Šioje įkalinimo įstaigoje pareigūnas nuteistojo buvo apiplikytas verdančiu vandeniu, sekmadienį kitas pareigūnas buvo sužalotas stiklo šuke, LTPF pirmininkės pavaduotojo Dariaus Čekavičiaus žiniomis, trečiadienį įvykdytas dar vienas išpuolis – neaiškiu skysčiu apipilta pareigūnė.

Pikete ketina dalyvauti iki 15 pareigūnų, akcija turėtų trukti iki dviejų valandų.

„Suintensyvėjęs pareigūnų užpuldinėjimas parodo, jog situacija Pravieniškių 1- ame kalėjime prastėja ne vieną ir ne tris mėnesius. Jeigu Kalėjimų tarnyba ir toliau apsimes, kad šioje įstaigoje problemų nėra – situacija gali tapti nevaldoma ir grėsminga ne tik čia dirbantiems, bet ir visai Lietuvos kalėjimų tarnybai, kalėjimams bei visuomenei“, – pranešime cituojamas LTPF pirmininkės pavaduotojas D. Čekavičius.

D. Čekavičius Eltai sakė, kad piketu norima atkreipti ir politikų, ir visuomenės dėmesį į įvykius kalinimo įstaigoje.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad nors imtis atitinkamų priemonių reikėjo gerokai anksčiau, būtina nedelsiant spręsti pareigūnų trūkumo klausimus ne tik šiame kalėjime, bet ir visoje Kalėjimų tarnyboje.

LTPF žiniomis, šiuo metu trūksta apie 20 proc. visų grandžių pataisos pareigūnų.

„Tai nemažas skaičius žinant, kad pataisos pareigūnai nuolat dirba padidinto pavojaus sąlygomis. Ir nors Teisingumo ministerija džiūgauja ,,neva“ pasiektu progresu Lietuvos bausmių vykdymo sistemoje, šiandien drąsiai teigiame, kad pataisos pareigūnų ir čia dirbančių darbuotojų padėtis yra kritinė“, – teigė LTPF pirmininkės pavaduotojas.

Primenama, kad nuo birželio iki rugpjūčio 28 dienos vien Pravieniškių 1-ame kalėjime buvo įvykdyti 4 čia dirbančių pareigūnų užpuolimai.

Paskutiniai du užpuolimai įvykdyti rugpjūčio 25 ir rugpjūčio 28 dienomis.

ELTA primena, kad sekmadienį, apie 17.05 val. nuteistasis, gimęs 1992 metais, stiklo šuke užpuolė pareigūną, keliose vietose įrėžė pareigūnui pilvo ir šono srityje.

Incidentas įvyko tuomet, kai uždaro tipo bausmės atlikimo vietos nuteistąjį iš kameros ketinta vesti paskambinti.

Pareigūnui kilus įtarimų, kad nuteistasis su savimi gali turėti draudžiamų daiktų, bandyta atlikta kratą, tačiau jis pradėjo priešintis, įvyko grumtynės, kurių metu ir buvo sužalotas Saugumo valdymo skyriaus specialistas.

Atvykus papildomai pagalbai, prieš nuteistąjį buvo panauda fizinė prievarta ir specialiosios priemonės – antrankiai, kurie vėliau šiam aprimus buvo nuimti.

Nuteistajam sužalojimų nenustatyta.

Nukentėjęs pareigūnas, gimęs 1971 metais, greitosios medicinos pagalbos automobiliu buvo išvežtas į Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno ligoninę.

Po suteiktos medicininės pagalbos, pareigūnas išleistas į namus gydytis ambulatoriškai. Pareigūnui suteiktas nedarbingumas.

Dėl įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas numatantis atsakomybę už pasipriešinimą pareigūnui.

Lietuvos kalėjimų tarnyba savo pranešime pabrėžė, kad netoleruos tokių ar panašių atvejų ir kiekvienas nuteistasis, kuris naudoja smurtą kalėjimų darbuotojų atžvilgiu, sulauks atitinkamos atsakomybės.

Pasak Lietuvos Respublikos ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos (LRITĮPS) pirmininko Kęstučio Pauliuko, po kiekvieno įvykio profesinė sąjunga primena, kad šiame kalėjime yra įsisenėjusių nesprendžiamų problemų.

„Viena tokių – disbalansas tarp nuteistųjų pareigų ir teisių, Saugumo valdymo padalinio vadovų galimas nuolaidžiavimas jiems, kuris prisideda prie destrukcijos, turiu galvoje papildomų laisvių suteikimą nesant pagrindui ar nuteistųjų labai geram elgesiui, taip siekiant išvengti skundų arba tokiu būdu priversti jų atsisakyti. Tokiomis aplinkybėmis dirbdami pareigūnai atsiduria nepavydėtinoje situacijoje, kai laikydamiesi nustatytų instrukcijų, sukelia nuteistųjų nepasitenkinimą, nes vadovybė jiems žodžiu leido ar leidžia daugiau, tuo tarpu pareigūnai reikalauja laikytis kalėjime nustatytos tvarkos“, – sakė Kęstutis Pauliukas.

Kai nuteistieji be realaus pagrindo gauna daugiau nei jiems priklauso laisvių, pasivaikščiojimų, skambučių ar dar kokių lengvatų, vien tam, kad įstaiga nesulauktų jų skundų, anot LRITĮPS pirmininko, ydinga praktika, nes atsiranda galimybė manipuliacijoms.

„Nuteistieji supranta, kad skyriaus ar ir kalėjimo vadovybė užkibo ant jų masalo ir ima kelti reikalavimus, reikalauti vis daugiau. Tų įtampų kalėjimo įstaigose visada užtenka, nereikėtų jų papildomai kurstyti. Geriausias atkirtis manipuliacijoms – aiški tvarka, kurios nepažeidinėtų nei vadovybė, nei pareigūnai. Tuomet galbūt ir tų kruvinų incidentų būtų mažiau, nes kartais atrodo, kad nuteistasis yra beveik lygus Kalėjimų tarnybos viršininkui, o pareigūnai – nuvertinti iki patarnautojų“, – savo nuomonę pranešime išsakė K. Pauliukas.

LRITĮPS nuomone, Pravieniškių 1 kalėjimo problemas būtina kuo skubiau spręsti, nelaukiant dar ir dar vieno kruvino įvykio.

„Reikia ieškoti tikrųjų problemų priežasčių, jas šalinti, kitaip panašios situacijos kartosis. Ne veltui sakoma, kad „žuvis pūva nuo galvos“. Besikartojantys incidentai signalizuoja, kad problemos yra įsisenėjusios, nesprendžiamos ir gilėjančios. Tai lemia ir darbuotojų prastą savijautą darbe ir tai, kad dalis jų, nematydami teigiamų pokyčių, išeina dirbti į kitas įstaigas. Jei Kalėjimų tarnyba iš tiesų nori teigiamo pokyčio, reikia pačiai įvertinti, kodėl Pravieniškių 1 kalėjime problemos auga ir pačiai priimti sprendimus, kurie inspiruotų šios įstaigos pokytį“, – sakė LRITĮPS pirmininkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Giljotina laukia darbo

Giljotina laukia darbo portretas
Dar vieni pridurkai. Jeigu taip blogai tai kokio b.y.b.i.o ten dirbat? Iseina kad esat durniu durniai kurie labai naudingi landzbirbiniams nacistams. kurie is jusu ,niekam tikusiu idiotu, daro milijonines aferas. Paverkit, padejuokit, papoteriaukit ir mars i ZONA . Cha cha cha ..... IDIOTU salele.

Piketai

Piketai portretas
Nepadės, neikit į darbą, visų neišmesi
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių