Per riaušes dirbęs pareigūnas: A. Lobovas rodė pavyzdį žmonėms, kad reikia toliau protestuoti

Vilniaus miesto apylinkės teismas trečiadienį tęsė 2021 m. riaušių prie Seimo bylos nagrinėjimą. Teisme liudijęs buvęs policijos pareigūnas Dainius Daukantas pasakojo, kad prie parlamento protestavusieji ne kartą buvo raginti atsitraukti, tačiau didžioji jų dalis nereagavo į tokius raginimus, priešino pareigūnams, sužeidė ne vieną jų.

Buvęs policijos pareigūnas (šiuo metu dirbantis Viešojo saugumo tarnyboje) D. Daukantas pasakojo, kad 2021 m. rugpjūčio 10 d. jis atostogavo, tačiau jam paskambino kolega ir pranešė, jog jis yra atšaukiamas iš atostogų. Pareigūnas teigė, kad turėjo koordinuoti policijos pajėgų veiksmus prie parlamento.

Anot D. Daukanto, atvykus prie Seimo, buvo matyti, kad žmonės yra užblokavę įėjimą į parlamento kiemą.

„Kelis kartus per garsiakalbį davus nurodymus atsitraukti, susirinkę asmenys nereagavo, todėl buvo priimtas sprendimas atitraukti asmenis nuo įvažiavimo į Seimą“, – dėstė liudytojas.

D. Daukantas pasakojo, kad dalis protestuojančiųjų nepakluso teisėtiems policijos pareigūnų reikalavimams. Taip pat, anot jo, ne kartą fiksuoti smurto prieš žurnalistus atvejai.

„Ne kartą buvo naudojamos garso priemonės, reikalaujant išsiskirstyti. Dalis žmonių paklausė ir išsiskirstė, tačiau didžioji dalis žmonių nepakluso. (...) Žiniasklaidos atstovai bandė fiksuoti įvykius, prieš juos dalis asmenų naudojo tiek psichologinę prievartą, tiek fizinę prievartą, trukdė žiniasklaidos atstovams atlikti jų darbą“, – komentavo pareigūnas.

Pasak liudytojo, protestuotojams nesiskirstant, priimtas sprendimas juos nustumti nuo įėjimo į Seimo kiemą.

„Prieš pareigūnus buvo naudojamas smurtas, mėtomi įvairūs daiktai, pareigūnai buvo įžeidinėjami“, – pasakojo D. Daukantas ir pridūrė, kad, jo žiniomis, per riaušes buvo sužalotas ne vienas pareigūnas.

Pareigūnas teigė galintis iš prie Seimo buvusios minios išskirti du asmenis, kuriuos pažinojo iš matymo, tai yra Andrejų Lobovą ir Antaną Kandrotą, pravarde Celofanas. D. Daukantas tvirtino su jais tądien bendravęs.

„A. Kandrotui buvo sakyta, kad jis pabendrautų su susirinkusiais, pabandytų juos nuraminti, paskatinti susirinkti kitą dieną, išreikšti savo nuomonę teisėtu būdu. A. Kandrotas buvo impulsyvus, ji sakė, kad ne jis surinko tuos žmones. Mūsų pokalbis nebuvo konfliktiškas“, – prisiminė buvęs policijos pareigūnas.

Anot D. Daukanto, A. Lobovas esą tiesiogiai žmonių neragino priešintis pareigūnams, tačiau savo veiksmais skatino susirinkusiuosius nesitraukti.

„A. Lobovas, aktyviai judėdamas, bėgiojo priešakinėse pareigūnų linijose. (...) Savo aktyviais veiksmais jis rodė pavyzdį susirinkusiems, kad reikia protestuoti toliau“, – dėstė liudytojas.

D. Daukantas prisiminė matęs sprogimą prie Seimo. Anot jo, kadangi jau buvo pritemę, tai buvo galima akivaizdžiai pamatyti šviesos pliūpsnį ir išgirsti didelį garsą. Per šį sprogimą, anot liudytojo, nukentėjo Viešojo saugumo tarnybos (VST) pareigūnai.

Byloje kaltinami 87 asmenys

ELTA primena, kad 2021 m. riaušių prie Seimo byloje kaltinimai yra pateikti 87 asmenims – daugiausia dėl dalyvavimo riaušėse, pasipriešinimo policininkams ar kitiems viešojo administravimo funkcijas atliekantiems asmenims, provokavimo viešai smurtauti, niokoti turtą ar kitaip šiurkščiai pažeisti viešąją tvarką. Vienam asmeniui pareikšti kaltinimai dėl riaušių organizavimo bei viešų raginimų viešai pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą.

Tarp kaltinamųjų yra anksčiau teistas, įvairiuose protestuose ne kartą dalyvavęs A. Kandrotas, pravarde Celofanas, taip pat protesto akcijose ne kartą dalyvavęs A. Lobovas, iš Vilniaus „Juventos“ gimnazijos atleista mokytoja Astra Genovaitė Astrauskaitė, kovinio sporto atstovas Arnoldas Misiūnas.

Kaip anksčiau skelbė teisėsauga, baudžiamąją bylą sudaro 136 tomai. Šioje byloje 27 asmenys pripažinti nukentėjusiaisiais, iš kurių net 23 – policijos ir VST pareigūnai. Keturi nukentėjusieji pareiškė civilinius ieškinius atlyginti neturtinę žalą bendrai 24,5 tūkst. eurų sumai.

Civilinius ieškinius dėl turtinės žalos atlyginimo (viso 92,6 tūkst. eurų sumai) šioje byloje pareiškė Vilniaus teritorinė ligonių kasa, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyrius, Seimo kanceliarija, Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas bei VST.

2021 m. rugpjūčio 10 d. nuo ryto prie Seimo vykęs protestas prieš COVID-19 ribojimus išaugo į riaušes. Mitinguojantiems užblokavus Seimo įėjimus, pasitelkti VST ir riaušių malšinimo policijos pajėgos, kurios prieš protestuojančius panaudojo ašarines dujas, fizinę jėgą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mateu mateu

Mateu mateu portretas
kaip Lobovas aktyviai bėgiojo kelnėse turėdamas daiktą ,panašų į Šustausko ,,ginklą''.Durnia sumauti ,o ir pareigūnas ne kitoks.

tiurma

tiurma portretas
verkia ,del sito pliko gamaseko

Londonietis

Londonietis portretas
Kova su vejo malunais!Ar nemato nususe policijai,kad eina pries srove???Juk jei tauta sukils,jiems reiks tepti i rusina,kur diktatura!Jau visai netoli jie yra,jei kovoja pries savo zmones!!!!!
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių