E.Žvaigždino tapybos miniatiūrose – Klaipėdos dvasios atspindžiai

Klaipėdietis tapytojas Ernestas Žvaigždinas uostamiesčio Rūtų galerijoje eksponuoja savo mažo formato tapybą.

Bene 40 miniatiūrų masyviuose renesanso stiliaus rėmuose ne prasčiau reprezentuoja autorių nei visiems labiau įprastos jo metrinės drobės.

Iš tiesų menu virtę Ernesto vaikystės žaidimai tebesitęsia iki šiol. Jie tapo gyvenimo būdu. O jo tapybai būdingos ekspresyvios manieros, sodrių spalvų paletės, lakių linijų ir abstrakčių formų skrydžio per miesto ir gamtos peizažą nesumaišysi su jokio kito uostamiesčio tapytojo interpretacijomis.

Nuo 1981-ųjų parodose dalyvaujantis menininkas gimė, augo, mokėsi ir kuria Klaipėdoje. Kaip pastebėjo menotyrininkas Petras Šmitas, „jis yra šio miesto vaikas ir tapo jį. Jo tapyboje – uostamiesčio dvasios atspindžiai. Ir jis pats yra šio miesto atributas. Be jo neįsivaizduojamas Klaipėdos dailės gyvenimo peizažas“.

E.Žvaigždinas dažniausiai vaizduoja Klaipėdą, laivus, jo paveiksluose išplaukia stilizuoti senamiesčio motyvai, rymo moterys ir skleidžiasi gėlės, sklendžia angelai ir griežia svajingi muzikantai... Ką betapytų – atrodo,  juntamas laisvas jūros alsavimas. Nors šis tapytojas, kaip pastebėjo architektas Zigmas Rutkauskas, beveik nenaudoja mėlynos spalvos. Dailininkės Sofijos Kanaverskytės žodžiais, žiūrint į Ernesto paveikslus – sieloje šventė. „Pavydžiu šitokio spalvos muzikalumo. Jo paveikslai – tarsi orkestrai“, – sakė ji.

„Ernestas turi Dievo dovaną – išsiskiria savo dekoratyviai ekspresyviu braižu. Jo paveikslai subrandinti. Jis puikiai valdo spalvą. Jo piešinys – pusiau stilizuotas, siurrealus. Ir, svarbiausia, visa tai veikia žmogų“, – per vernisažą apie E.Žvaigždino tapybą dėstė P.Šmitas.

O autorius buvo lakoniškas: „Ne tam rengiau šią parodą, kad kalbėčiau...“ Daugiau nei tris dešimtmečius jo parodos „kalba“ apie jį plačiai Lietuvoje ir užsienyje – Vokietijoje, Danijoje, Rusijoje, JAV. Nepaisant to, kad šis tapytojas nebaigė jokių dailės mokslų.

„Jis neturi meno kūrėjo statuso, bet Klaipėdoje jį pažįsta visi. Ir yra daugybė menininkų, kurie tą statusą turi, bet yra nežinomi. Ernestas yra šio miesto kultūros ambasadorius“, – kalbėjo Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas, atėjęs pasveikinti E.Žvaigždiną su paroda.

Ją Rūtų galerijoje galima apžiūrėti iki vasario 8-osios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vydas

vydas portretas
Sveikinimia ir linkejimai is Europos sekmes kuryboje

Vidmantas ir Loreta

Vidmantas ir Loreta portretas
Puikus Tavo paveikslai, Ernestai. Jie šlovina ne tik Klaipėdą, bet ir Lietuvą. Linkime Tau sėkmės. Patys geriausi linkėjimai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių