Klaipėdos parodų rūmuose – pažįstami ir nauji vardai

Trys naujos parodos uostamiesčio dailės parodų rūmuose lankytojus kviečia į marinistinės tapybos, jaunųjų menininkų debiutų, metalo meno ir dizaino projektų ekspozicijas. 

Paveiksluose - jūra

Marinistinės tapybos parodoje „Jūra ir fantazija“ Lietuvos tautodailinikų sąjungos Žemaitijos skyrius pristatys tris dailininkus ir tris jų interpretacijas jūros tema.

Tai jūros įkvėptų tapytojų Ramūno Kraniausko, Povilo Dirgėlos ir Eglės Lipinskaitės savotiška duoklė miestui prie jūros, čia kuriančių menininkų dovana klaipėdiečiams ir svečiams.

R.Kraniausko paslaptimi ir mistika dvelkiančioje tapyboje - audringa jūra, iš bangų išplaukiantis angelas, nulūžęs nuo laivo pirmagalio, dolmenai - šventi, karūnuoti akmenys, ir debesyse lyg pro rūką išnyrantys mistiški vaizdai.

P.Dirgėlos drobėse pateikiami patys įvairiausi vandens stichijos atšvaitai - nuo niūriai skaidraus arkties šalčio iki tropikų spalvų žaismo. Itin subtilia technika dailininkas slepia savąjį šviesos šaltinį, jis tarsi išplaukia iš pačios gelmės.   

E.Lipinskaitė savo tapyba pasineria į mistifikuota povandeninį jūros pasaulį. Jūros gelmėse tapytoja atranda netikėtą atmosferą, šiltas spalvas, moteriškus personažus.

Vernisažas - šiandien 18 val., paroda veiks iki liepos 6-osios. 

Prisistato jaunieji

Rytoj uostamiestyje duris atvers atrankinė Vakarų Lietuvos jaunųjų menininkų kūrinių paroda „JEKlai(pė)da'09“.

Joje bus išrinkta dešimt autorių, atstovausiančių Lietuvos jaunųjų meno tendencijoms 2009-2011 m. „Jaunųjų Europos kūrėjų“ bienalėje.

Tarptautinė šiuolaikinio meno bienalė „Jaunieji Europos kūrėjai“, jau viešėjusi mūsų mieste, į Klaipėdą pakitusios sudėties sugrįš 2010-aisiais. Tai jungtinė kelių Europos šalių-partnerių (Prancūzija, Portugalija, Ispanija, Austrija, Italija, Lietuva) šiuolaikinio meno bienalė. Kiekvienai šaliai joje atstovauja konkretus miestas. Reprezentuoti Lietuvą jau trečius metus iš eilės pakviesta Klaipėda. Visi projekte dalyvaujantys miestai turi galimybę pasiūlyti po dešimt jaunųjų menininkų (iki 35 m.), kurių darbai ir sudarys jungtinę bienalės parodą. Pirmoji startuos jau šių metų rugsėjį Montruže.

Parodos kuratoriai Klaipėdoje, pasisakydami už meno decentralizaciją, nesiekia lokalizuotis ties konkrečiu miestu ar regionu. Tačiau skatinimai dalyvauti atrankinėje parodoje „JEKlai(pė)da'09“ pirmiausia buvo adresuojami Vakarų Lietuvos jauniesiems menininkams.

Klaipėdos jaunųjų kūrėjų parodoje „JEKlai(pė)da'09“ debiutuoti pasiryžo net 18 jaunųjų menininkų. Šįsyk jaunoji karta atsigręžė į tradicines dailės formas. Jeigu pernykštėje „Jaunųjų Europos kūrėjų” plejadoje iš Lietuvos dominavo videožanras, šiemet daugiausia pateikta tapybos darbų. Taip pat atrankinėje parodoje bus fotografijų, mažosios skulptūrinės plastikos, meno objektų bei du videokūriniai.

Pristatymas - penktadienį 18 val., paroda truks iki liepos 13-osios. 

Vartojimo kritika

Trijų jaunų menininkių projektas „75%“ ekspozicijoje sujungs metalo meną ir vizualinį dizainą. 

Jo sumanytojos Giedrė Kolokšanskytė, Lina Vainoraitė ir Julija Batečko siekia nukreipti visuomenės dėmesį nuo prekybos centrų vitrinų ir sugrąžinti į galerijas bei vartotojiškumą atskleisti per asmenines suvokimo erdves ir realizuoti meno kūriniuose.

Metalo meno ir vizualinio dizaino parodos „75 %“ koncepciją autorės formavo remdamosis masinio vartojimo principais. Menininkės pastebėjo, jog ekonominei situacijai “sublogus” ir visiems suveržus diržus, kultūrinis gyvenimas taip pat „blogsta“ - žmonių „kultūriniai“ poreikiai telkiasi prekybos centruose, vadinamuose „kultūros sostinėmis“. Žmonės mąsinami išpardavimais, nuolaidomis, akcijomis, “šios dienos” prekėmis. Būtent šios priemonės juos verčia vergauti vartotojiškumui, mano parodos autorės.

Trys jaunos kūrėjos siekia reabiluoti tautiečius ir savo paroda ragina juos atsispirti visuotiniam vartojimo bumui, daugiau laiko skirti dvasiniam, kultūriniam, o ne buitiniam vartojimui.

Atidarymas - rytoj 18 val., gyvai grojant grupei „Fresh“. Paroda veiks iki liepos 13-osios.


Šiame straipsnyje: klaipėdos parodų rūmai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Aušra Petravičiūtė

Aušra Petravičiūtė portretas
įdomi paroda
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių