Mirė įtakingas Pietryčių Azijos studijų mokslininkas B. Andersonas

  • Teksto dydis:

Indonezijoje sekmadienį mirė Benedictas Andersonas (Benediktas Andersonas), Cornellio (Kornelio) universiteto mokslininkas, daugeliui buvęs autoritetas nacionalizmo ir Pietryčių Azijos studijų srityse. Jam buvo 79-eri.

B.Andersonas mirė miegodamas, kai lankėsi Malango mieste, pranešė Indonezijos žiniasklaida. Kol kas mirties priežastis nežinoma.

„Norime informuoti, kad Benas Andersonas mirė Javoje – krašte, kurį ir kurio žmones jis mylėjo labiausiai“, – rašė Tailando istorikas ir artimas velionio draugas Charnvit Kasetsiri (Čarnvitas Kaseciris) elektroniniame laiške kolegoms mokslininkams.

Daugybė Indonezijos gyventojų reiškė užuojautą dėl B.Andersono netekties tinkluose „Twitter“ ir „Facebook“.

Geriausiai žinomas B.Andersono veikalas yra 1983 metais išleista knyga „Įsivaizduojamosios bendruomenės“ (Imagined Communities: Reflections on the Origin and Spread of Nationalism), kurioje skelbiama daugelio susižavėjimą ir ginčų sukėlusi tezė, kad nacionalizmas didele dalimi yra moderni sąvoka, kurios šaknys glūdi kalboje ir literatūroje.

Knygą išleidusi leidykla „Verso Books“ pranešė, kad ji išleista į daugiau nei dvi dešimtis kalbų, tarp jų ir į lietuvių.

„Daugelis „Įsivaizduojamosios bendruomenės“ skaitytojų nežinojo, kad jam (autoriui) Pietryčių Azijos kalbų mokėjimas leido geriau suprasti Indonezijos, Tailando ir Filipinų politiką ir kultūrą“, – sakė prof. Craigas J.Reynoldsas (Kreigas J.Reinoldsas) iš Australijos nacionalinio universiteto.

B.Andersonas gimė 1936 metais airio ir anglės šeimoje Kunminge, Kinijoje. Savo vaikystę jis praleido Kalifornijoje, o vėliau mokėsi Kembridžo ir Kornelio universitetuose, kur studijavo Pietryčių Azijos politiką.

„Verso Books“ tinklaraštyje sakoma, kad B.Andersonas buvo bebaigiąs rašyti savo memuarus „A Life Beyond Boundaries“, kurie knygynuose turėjo pasirodyti kitais metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių