Paminklas Prūsijos karalienei Luizei vėl puoš Kaliningrado sritį

  • Teksto dydis:

Kaliningrado srities Sovetsko (Tilžės) mieste sekmadienį buvo atidengtas 3 m aukščio paminklas Prūsijos karalienei Luizei, kuriai priskiriami nuopelnai prisidėjus prie Tilžės taikos susitarimo.

Kaliningrado srities Sovetsko (Tilžės) mieste sekmadienį buvo atidengtas 3 m aukščio paminklas Prūsijos karalienei Luizei, kuriai priskiriami nuopelnai prisidėjus prie Tilžės taikos susitarimo.

„1807 metų Tilžės taikos metines visuomenė Sovetske paminėjo atidengdama paminklą karalienei Luize, kuri turi daug ką bendra su tuo įvykiu“, – sakė miesto kultūros administracijos vadovė Ana Jankauskaitė.

Trijų metrų aukščio paminklas stovi ant penkių metrų aukščio pjedestalo. Diadema karūnuota karalienė Luizė dešine ranka laiko mantiją, o kairėje rankoje – rugiagėlių puokštę.

Statula yra monumento, kurį sukūrė vokiečių skulptorius Gustavas Eberleinas ir kuris toje pačioje vietoje buvo pastatytas 1900 metų rugsėjo 22 dieną, replika. Originalioji skulptūra buvo sunaikinta per Antrojo pasaulinio karo mūšius, užimant Tilžę, sakė A.Jankauskaitė.

Dabartinę repliką, atsiėjusią maždaug 16 mln. rublių (1,12 mln. litų), sukūrė Sankt Peterburgo restauravimo studijos „Paveldas“ meistrai. Lėšos darbams buvo skirtos iš Lietuvos, Lenkijos ir Rusijos bendradarbiavimo per sieną programos.

„Dabar Sovetskas turi dar vieną vietą, susijusią su savo Napoleono karų eros istorija. Prūsijos karalienės Luizės, kuri yra gerbiama Vokietijoje, paminklas vėl puoš miestą ir bus įtrauktas į daugybę tarptautinių turizmo katalogų“, – sakė Tilžės kultūros administracijos vadovė.

Meklenburgo hercogaitė Luizė (Luise Auguste Wilhelmine Amalie (Luizė Augustė Vilhelminė Amalija) gimė 1776 metų kovo 10 dieną, o būdama 17-os ištekėjo už Prūsijos sosto įpėdinio, kuris vėliau tapo Prūsijos karaliumi Frydrichu Vilhelmu III. Ji yra Rusijos imperatoriaus Aleksandro II senelė.

Legenda tvirtina, kad karalienė Luizė bandė paveikti Napoleoną, kai buvo rengiama Tilžės taikos sutartis ir buvo sprendžiamas Prūsijos likimas. Jos grožis, energija ir atkaklumas, manoma, pakerėjo Napoleoną ir imperatorių Aleksandrą I, kurie susitarimą pasirašė 1807 metų liepą.

Karaliaučiaus visuomenė taip pat planuoja atstatyti pusiau sugriautą Karalienės Luizės semirotondą, kuri buvo pastatyta karaliaus Wilhelmo I – karalienės Luizės sūnaus – įsakymu ir atidengta 1874 metų rugsėjo 2-ąją.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lucky

Lucky portretas
Ar tikrai "Ji yra Rusijos imperatoriaus Aleksandro II senelė" ??? Truputį nepataikyta sakyčiau
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių