„Stebuklingosios Nilso kelionės“ buvo sumanytos... kaip vadovėlis

Iš tiesų Selma Lagerlof gavo užsakymą parašyti neformalų, lengvai skaitomą geografijos vadovėlį 9–10 metų Švedijos mokiniams. Tačiau rezultatas pranoko visus lūkesčius.

Knygoje „Stebuklingosios Nilso kelionės“  pasakojama apie Švediją nuo poliarinio rato iki šalies pietų. Pasakojimas apima visus metų laikus, mokiniai supažindinami su Švedijos gyvūnija, kraštovaizdžiu, istorija, kalbama apie patriotizmą, žalą gamtai, skurdą, vaikų darbo išnaudojimą ir daugelį kitų ne tik malonių temų.

Pagrindinis herojus yra berniukas, už bausmę paverstas nykštuku ir keliaujantis ant žąsies nugaros. Ši perspektyva dar įspūdingesnė pagalvojus, kad tuo metu tik prasidėjo pirmieji už orą sunkesnių lėktuvų bandymai ir rašytoja tokią pasakojimo perspektyvą turėjo kurti kliaudamasi tik vaizduote.  

Šiai knygai, kaip vadovėliui, pasipriešino daugelis mokytojų, nes jiems ji atrodė nepedagogiška, trikdanti stebukliniais momentais. Bažnyčia knygoje pasigedo krikščioniško turinio.

Vis dėlto jau pirmais metais knyga sulaukė didžiulės sėkmės. Be mokykloms skirtų knygų, buvo išpirkta dar 100 tūkst. egzempliorių. O praėjus trejiems metams po šios knygos pasirodymo, 1909-aisiais, S. Lagerlof tapo pirma moterimi, laimėjusia Nobelio literatūros premiją.

„Stebuklingosios Nilso kelionės“  net iki šeštojo dešimtmečio buvo pagrindinis Švedijos mokyklų geografijos vadovėlis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Svaika

Svaika portretas
Gera knyga
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių