Vieta kupina džiuginančių stebuklų – šalia Kopenhagos

Danija pagrįstai gali būti vadinama pasakų šalimi – ir ne tik todėl, kad Hansas Christianas Andersenas buvo danas. Ši šalis stebina dėmesiu ir meile žmonėms. Viena vietų, kur tai galima akivaizdžiai patirti, yra vos už 20 minučių kelio traukiniu į šiaurę nuo sostinės Kopenhagos. Įstabiausia, kad džiuginantys stebuklai ten tęsiasi jau kelis šimtmečius.

Vežasi dviračius

Danai labai mėgsta važinėti dviračiais, todėl dažnai iš Kopenhagos traukiniais atsigabena juos iki Klampenborgo.

Visiškos ramybės ir nepaliestos gamtos rojus vilioja danus ir šalies svečius ištisus metus pasimėgauti buvimu po atviru dangumi.

Dviračiais, paspirtukais, riedučiais ar tiesiog pėstute vietiniai ir atvykėliai leidžiasi važinėti šalia miestelio esančio miško parko takais.

Žmonės iš Kopenhagos ir aplinkinių vietovių atvyksta pasivaikščioti karališkosios šeimos medžioklės plotuose.

Miškas vadinamas Dyrehavenu, kas pažodžiui išvertus reiškia "žvėrynas", kelių veislių nuostabių miško žvėrių čia yra apie pora tūkstančių, ypač daug – elnių.

Šis miško parkas 2015 m. buvo paskelbtas UNESCO pasaulio paveldo objektu, mat yra išsaugojęs kraštovaizdį tokį pat, koks čia jis buvo prieš šimtus metų.

Takai daugelyje vietų susikerta, o sankryžos primena žvaigždes.

Tokia jų struktūra išlikusi ne nuo tų laikų, kai karališkosios šeimos atstovai čia rengdavo medžiokles su skalikais, kad medžiotojams būtų lengviau susekti šunis.

Daugelyje vietų įrengti stalai su suolais vilioja piknikų mėgėjus.

Takais važinėja arklių traukiami vežimaičiai, vežikai yra kartu ir šios vietovės gidai, jie pasistengia, kad klientai iš arti pamatytų laukinius gyvūnus, pasakoja apie šios vietovės praeitį ir aktualijas.

Žaviausia – seni medžiai

Vienas žaviausių dalykų šiame parke – seni medžiai.

Milžiniški ąžuolai ne tik stebina savo dydžiu ir formomis, bet ir tuo, kad jiems leidžiama natūraliai gyventi, o nudžiūvusių medžių neskubama supjaustyti ir išgabenti.

Kartais atrodo, kad augalai naktį atgyja ir kaunasi tarpusavyje, o ryte žmonės randa tokių kautynių metu nulūžusias šakas.

Nelygus reljefas daro pasivaikščiojimą parku įdomiu, nežinia, ką pamatysi už kalvos, o daugelis lankytojų nepamiršta žiūronų, kad galėtų iš tolo išvysti kaimenes elnių.

Dukart per metus aplink rūmus ir parke žmonių knibždėte knibžda.

Rudens pradžioje čia vyksta "Ermitažo bėgimu" vadinamas renginys, kurio metu visi norintieji bėga 13,1 km.

Kitas renginys – elitinis. Tai pirmąjį lapkričio sekmadienį rengiama paskutinė sezono medžioklė, kurioje paprastai dalyvauja 160 raitelių.

Tarnai didikų netrikdė

Pamažu, neskubėdami miestiečiai traukia į tą pačią pusę, daugelis takų miško parke veda prie maždaug už pustrečio kilometro nuo geležinkelio stoties esančius karališkuosius medžioklės rūmus.

Medžioklės ir malonumų rūmai pastatyti 1736 m.

Jame danų karalius Kristianas VI linksmindavosi su savo namiškiais ir svečiais, nematant pašaliniams.

Rūmų įrengimo darbai vyko iki pat 1759 m. Juose buvo montuojama moderni tiems laikams įranga, kuri leido specialiu liftu iš apatinio aukšto į puotos menę pakelti prabangiais indais paserviruotą stalą su ant jo garuojančiu maistu.

Tai leisdavo karaliui ir aukštiesiems jo svečiams mėgautis patiekalais netrikdomiems tarnų.

Būtent dėl šios ypatingos prabangos ir intymumo rūmai gavo Nuošalių rūmų vardą (Ermitažas).

Aplinkui rūmus nėra gėlynų ar parkų, jie stovi ant kalvos, nuo kurios į visas puses atsiveria nuostabus vaizdas.

Didžiulėse laukymėse ir šiandien galima stebėti ramiai laisvėje besiganančias elnių kaimenes.

(Daivos Janauskaitės nuotr.)

Viliojo šaltinio vanduo

Į Klampenborgą laisvu laiku atvyksta ne tik gamtos ir ramybės mėgėjai. Čia per metus apsilanko bemaž pustrečio milijono atrakcionų mėgėjų.

Tie, kas yra buvę Kopenhagoje, be abejo, žino, ką reiškia žodis "Tivoli". Tai didžiulis, spalvingas, linksmas, pasakiškas pramogų parkas.

Bet jis nėra vienintelis toks šalyje: už kelių šimtų metrų nuo Klampenborgo stoties veikia seniausias pasaulyje, kaip teigiama reklaminiuose bukletuose, pramogų parkas "Bakken", įkurtas 1583 m.

Tai stebuklinga vieta, užburianti ne tik vaikus, bet ir į nostalgiškus prisiminimus mėgstančius pasinerti suaugusiuosius ir senolius.

Žaviausia, kad įėjimas į šį linksmybių pasaulį – nemokamas.

Teigiama, kad į šią vietą prieš kelis šimtus metų žmonės pirmiausiai patraukė atsigaivinti nuostabiu čia trykštančio šaltinio vandeniu.

Senais laikais tikėta, kad jis turi gydančių savybių. Įvairūs prekeiviai pajuto, kad iš čia plūstančių žmonių galima užsidirbti, greta šaltinio ėmė statytis prekybos palapines.

Vienos pirmųjų prekių buvo visokie papildai, neva stiprinę šaltinio vandens gydomąsias savybes.

Atėjo laikas, kai šalia prekeivių atsirado įvairiausi linksmintojai, pramogų siūlytojai. Jie taip pat padėjo žmonėms išgyventi džiugias akimirkas.

Taip pamažu Bakkene ėmė daugėti pramogų, o žmonės iš arti ar toli ėmė traukti į šią miškų apsuptą vietą patirti pramogų ir pasisemti gerų emocijų.

Seniausias – baltaveidis Pjero

Skirtingais laikais Bakkene būta skirtingų linksmybių.

Čia yra buvęs boulingo centras, šokių aikštelė, lėlių teatro palapinių, veikė varjetė, vykdavo stipruolių pasirodymai bei ristynės, o praėjusio šimtmečio aštuntajame dešimtmetyje – net nuogų moterų boksas.

Bakkene ir dabar daugelis dalykų yra antikvariniai arba vintažiniai. Pavyzdžiui, jau porą šimtų metų tarp pramogų parko lankytojų sukinėjasi baltaveidis klounas Pjero.

Čia vis dar veikia atrakcionas, traukiantis tolerantiškuosius danus neįprasta vilione.

Įžūlus vaikėzas sėdi ant pakylos ir tyčiojasi iš praeivių, visaip juos pravardžiuodamas ir įžeidinėdamas.

Už nedidelį mokestį lankytojas gali jam atsikeršyti, taikydamas kamuoliuku į taikinį.

Jei pataiko, pašaipūnas pokšteli į statinę su vandeniu, taip suteikdamas saldų keršto jausmą ir sukeldamas smalsuoliams juoką.

Vienas įspūdingiausių parke – 83 metus veikiantis amerikietiškus kalnelius primenantis atrakcionas. Jo milžiniškos konstrukcijos – medinės.

Žadą užtraukia vien žiūrint, kaip jomis lekia vežimukai su klykiančiais žmonėmis. Atrodo, kad visa tai tuoj tuoj subyrės.

Panašių pasivažinėjimų atrakcionų parke yra 32, ir dar 78 kitokios pramogos.

Čia nuo neatmenamų laikų veikia cirkas, kuriame nėra gyvūnų. Kelių žmonių trupė linksmina lankytojus juokingais triukais bei akrobatiniais numeriais.

Ne vienoje vietoje įrengtos scenos, kur vyksta gyvai muzikuojančių ir dainuojančių atlikėjų pasirodymai.

(Daivos Janauskaitės nuotr.)

Sustojusio laiko kvartalas

Kai žmonės pavargsta nuo sūpuoklių ir atrakcionų triukšmo, gali užsukti į miestelio centrą primenantį kelių namų kvartalą, kuriame, atrodo, laikas sustojo apie 1950-uosius.

Čia yra paštas, kirpykla, kelios parduotuvės, kavinukė, keletas įstaigų.

Visi daiktai, prietaisai, įrankiai, prekės ir paslaugos tokie, kokie danams buvo įprasti maždaug prieš 70 metų.

Lankytojai negali atitraukti akių nuo vitrinų, apžiūrinėja prie namų stovinčius dabar jau antikvarinius automobilius.

Vaikams sunku suprasti, kad žmonės galėjo naudotis tokiais įrankiais kaip rankinės kirpimo mašinėlės, ranka arba kojomis sukamos siuvimo mašinos.

Parduotuvių vitrinose – elegantiški, bet jau labai seniai nemadingi rūbai.

Daugelio vyresnių parko lankytojų elgesys primena lietuvių senolių kalbas, kai kokioje kaimo turizmo sodyboje ar užmiesčio užeigoje jie pamato sukabintus senus medinius rakandus ir skuba aiškinti, kuris ir kaip buvo naudojamas.

Sunku nesusigundyti maistu

Pavalgyti mėgstantiems danams Bakkenas yra tikras rojus.

Ten yra tiek daug visokių užkandinių, užeigėlių, kavinukių ir restoranėlių, kad net sunku apsispręsti, kurios vilionėms labiau verta pasiduoti.

Čia galima paragauti ne tik tradicinių daniškų valgių – daugybės rūšių dešrelių ir sumuštinių, bet ir italų, meksikiečių, kinų ar kitų tautų virtuvės patiekalų.

Saldumynai ir ledai Bakkene – ant kiekvieno kampo. Palyginti su Kopenhagos kainomis, Bakkene galima pasisotinti išleidžiant kur kas mažiau pinigų.

Viena didžiausių vilionių – švediško stalo restoranėliai, juose už palyginti nedidelę kainą galima prisiragauti visokiausių patiekalų, o už papildomą mokestį – ir atsigerti alaus.

O žiemos švenčių laikotarpiui Bakkenas jau nuo lapkričio 22 d. tampa tikra pasakos karalyste.

Tada visas pramogų parkas sužimba lemputėmis, kvepia karštu vynu, šalia atrakcionų įsikuria kalėdinė mugė, skamba muzika – atrodo, kad pasaka yra realybė, o kiekvienas lankytojas tampa jos personažu.

Bakkeno parkas išlaiko savo unikalų istorinį veidą, todėl didieji prekiniai ženklai čia savo stendų įrengti negali, o neoninės reklamos – uždraustos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To chm

To chm portretas
Tamsta rimtas idiotas

...

... portretas
Chm: "Ši šalis stebina dėmesiu ir meile žmonėms" - nieko, tuoj jus ir teroristai 'pamylės'. :/
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių