Interjeras – asmenybės ir patirčių atspindys

  • Teksto dydis:

Namų dekoro įrengimas nėra tik tinkamas daiktų išdėstymas. Tai buities dvasios ir malonios, jaukios erdvės kūrimas, kuris yra ypač aktualus, nes namai – artimiausia aplinka, kurioje leidžiame sau būti visiškai atsipalaidavusiems. Ne veltui interjero dizaineriai vis dažniau savo darbe ima remtis būsenas kuriančio dizaino principais.

Išgyvena pakilimą

Kas tai per koncepcija? Kodėl ji išgyvena pakilimą ir kaip geriausiai kurti individualią emocijas kuriančią erdvę? Pasak interjero dizainerio Dovo Serapino, interjeras visų pirma turi atspindėti individualias patirtis ir pagrindinius asmenybės bruožus.

Būseną kuriančio interjero koncepciją savo darbuose neretai integruojantis dizaineris teigia, kad yra daug gudrybių, kurios lemia nuotaikos sukūrimą. Pavyzdžiui, dienos pietų restoranuose bus daug laikrodžių, funkcionalumas skatins neužsilikti. Vakaro restoranuose ar salonuose, anaiptol, sėdėjimo vietos, krėslai, apšvietimas kurs ilgesnio apsilankymo dvasią. Šis interjeras per skirtingas savybes ir bruožus gali puikiausiai pasireikšti SPA ar šventyklose.

„Šiandien vis daugiau žmonių domisi vidiniu pasauliu, keliauja po egzotiškus kraštus ir parsiveža skirtingų patirčių. Interjeras turi atliepti jų asmeninį augimą. Pavyzdžiui, galbūt apsilankęs Japonijoje asmuo nori gerti arbatą laikydamasis autentiškų ritualų, aplinka gali prie tos nuotaikos prisidėti“, – sako interjero dizaineris.

Dovas Serapinas / Asmeninio archyvo nuotr.

Anot jo, Ukrainoje vykstantis karas keičia būsto įrengimo tendencijas ir akcentų dėjimą. Žmonės vis dažniau pageidauja saugumo, užtikrintumo, funkcionalumo ir praktiškumo, aišku, estetinis elementas irgi nedingsta, bet praktiniai sumetimai tampa vis reikšmingesni.

Žinoma, technologijos irgi dalyvauja šiuose procesuose. Tiesa, anot D. Serapino, jos jam pačiam ne visada asocijuojasi su jausenų kūrimo magija.

Neseniai pats atradau, kad kuo daugiau interjere yra žmogaus jėgos, tuo stipresnis ir įtaigesnis jis bus.

Tarp funkcijos ir estetikos

Vis dėlto interjero dizaineris yra susidūręs su iššūkiu sukurti ramybės oazę triukšmingoje aplinkoje. Tuomet buvo ne tik pasitelktos patikrintos akustinės izoliacijos technologijos, bet ir integruotos garso sistemos, kurios būsto viduje sukūrė natūralių garsų harmoniją.

„Esame naudoję technologijų, kurios kliento namuose skleidžia pavasarinio lietaus ar paukščių čiulbėjimo garsus, sukurdamos atpalaiduojančią atmosferą net pačioje triukšmingiausioje miesto dalyje“, – prisimena pašnekovas.

Jis pabrėžia – svarbu išlaikyti subtilią pusiausvyrą tarp estetikos ir funkcionalumo, kuris kartais gali atrodyti miglotas ir sunkiai suvokiamas, tačiau būtinas norint pasiekti tikrąjį komfortą, emocijų ir būsenų kūrimo efektą.

Džesika Kulpytė / Asmeninio archyvo nuotr.

„Neseniai pats atradau, kad kuo daugiau interjere yra žmogaus jėgos, tuo stipresnis ir įtaigesnis jis bus. Jei interjeras bus sukurtas greitai, naudojant generinius objektus ir sprendimus, ypatingos jėgos, tikėtina, jis neturės, net jei ir bus modernus ar geroje vietoje. Štai miške gali stovėti medinis namelis, dabintas asmeniniais drožiniais, dirbiniais, ir jis spinduliuos galingą jausmą, kuris labai aiškiai persiduos ir kurs tam tikrą būseną ir emociją“, – mintimis dalijasi garsus interjero dizaineris D. Serapinas.

Skirtingos spalvos gali sukelti skirtingų emocijų ir nuotaikų: pavyzdžiui, mėlyna gali veikti raminamai, o raudona – energizuoti.

Spalvų ir baldų svarba

Kol būseną kuriantis interjeras daliai žmonių Lietuvoje vis dar išlieka nepažinus ir svetimas terminas, specialistai mėgina įdiegti šią sąvoką į mūsų žodyną ir išaiškinti jos reikšmę.

Interjero dizainerės-architektės Džesikos Kulpytės teigimu, svarbu akcentuoti tai, kad būseną kuriantis interjeras gali veikti žmogaus emocinę ir psichologinę būseną. Pasak jos, vienas esminių šio tikslo elementų – spalva.

freepik.com, pixabay.com nuotr.

„Spalvų̨ psichologija yra svarbi mūsų̨ darbo dalis. Skirtingos spalvos gali sukelti skirtingų emocijų ir nuotaikų: pavyzdžiui, mė̇lyna gali veikti raminamai, o raudona – energizuoti“, – teigia pašnekovė.

Ji įsitikinusi – baldų išdėstymas erdvėje yra kertinis elementas, galintis nulemti svečių mobilumą, judėjimą, skatinti arba, priešingai, kliudyti bendravimui ir sąveikai.

„Pagrindinis tikslas turėtų būti sukurti erdvių, kurios yra ir funkcionalios, ir estetiškai malonios“, – pabrėžia D. Kulpytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Mažieji pagalbininkai sodo ir daržo darbuose
    Mažieji pagalbininkai sodo ir daržo darbuose

    Veikla sode ar darže yra naudingas įrankis siekiant atitraukti vaikus nuo ekranų ir mokyti atsakomybės, ugdyti vaiko norą valgyti daugiau vaisių ir daržovių. Nebūtina turėti viso sodo ar daržo – įskiepyti meilę šviežioms gėrybėms g...

    1
  • Tvarkingi namai – kur kas daugiau nei estetika
    Tvarkingi namai – kur kas daugiau nei estetika

    Remiantis kasmečio tyrimo apie gyvenimą namuose duomenimis, 28 proc. Lietuvos gyventojų namai nuteikia siekti sėkmės gyvenime. Todėl labai svarbu suprasti, kaip galime pagerinti savo namų aplinką, kad juose jaustumės lyg šventovėje, teikianči...

    1
  • Kaip įsirengti svajonių virtuvę mažame plote?
    Kaip įsirengti svajonių virtuvę mažame plote?

    Tyrimai ir tendencijos rodo – erdvės, kuriose gyvename, mažėja. Nepaisant to, daugeliui reikalinga patogi, estetiška, funkcionali ir talpi virtuvė. Nesvarbu, gyvenate mažame bute ar maisto gaminimu norite mėgautis nedideliame užmiesčio sod...

    2
  • Norite statyti moderniai? Atsigręžkite į natūralumą
    Norite statyti moderniai? Atsigręžkite į natūralumą

    Šiuolaikiniai statybų ir aplinkos tvarkymo sektoriaus dalyviai vis dažniau atsigręžia į praeitį, ieškodami natūralumo ir organikos. Natūralios statybos atgimimą neabejotinai paskatino ES žaliasis kursas. Pastatų statyba, jų ir juos su...

    2
  • Įsirenginėjate mažą valgomąjį? 3 vertingi patarimai
    Įsirenginėjate mažą valgomąjį? 3 vertingi patarimai

    Mažo valgomojo įrengimas gali atrodyti nemenkas iššūkis. Tačiau sumaniai išnaudojant erdvę ir pasirinkus tinkamus baldus, galima sukurti ne tik funkcionalią, bet ir vizualiai patrauklią valgomojo zoną. Štai trys patarimai ju...

  • Kaip stilingai suderinti dienines ir naktines užuolaidas?
    Kaip stilingai suderinti dienines ir naktines užuolaidas?

    Dieninių ir naktinių užuolaidų derinimas – procesas, leidžiantis sukurti tiek funkcionalią, tiek estetiškai patrauklią namų aplinką. Tinkamas šių dviejų elementų derinys gali pakeisti kambario charakterį, suteikti jam ši...

  • Valgomojo baldai: mados ir tendencijos
    Valgomojo baldai: mados ir tendencijos

    Valgomojo baldus reikia rinktis itin atsakingai – juk tai šeimos susibūrimo vieta, čia priimame svečius, švenčiame šventes. Anot interjero dizainerės, valgomojo baldai taip pat turi savo madas ir tendencijas, kuriomis vadovaujan...

  • Neįprasto namo savininkė: apvali forma – visa ko pradžiai
    Neįprasto namo savininkė: apvali forma – visa ko pradžiai

    Žiedūnė Aleknaitė save vadina apvalių formų mėgėja. Kėdainių krašte ant šlaito, tiesiai priešais Nevėžio upę, ji pasistatė kupolo formos namą, kuriame įsirengė kūrybines dirbtuves. Viduryje kupolo stovi apvalus stalas, an...

    12
  • Jau šį savaitgalį Kaune – net dvi parodos išmaniems ir jaukiems namams
    Jau šį savaitgalį Kaune – net dvi parodos išmaniems ir jaukiems namams

    Jau šį savaitgalį – balandžio 5–7 dienomis – visus svajojančius atsinaujinti ar statančius savo namus, norinčius pagyvinti namų interjerą, susikurti jaukias ir patogias lauko erdves ar ieškančius modernių ir stilingų ...

    6
  • Stalo dekoras  – ne tik akims, bet ir sielai. Velykų belaukiant...
    Stalo dekoras – ne tik akims, bet ir sielai. Velykų belaukiant...

    Šiandieninės stalo serviravimo tendencijos –  tai senovės kilmingųjų palikimas derinamas su naujausiomis dekoravimo madomis. ...

    1
Daugiau straipsnių