Jausmus sužadinę interjerai

Pirmojo lietuviško leidinio apie dizainą „Interjeras Lietuvoje“ bendraautorė Tania Serket įsitikinusi, jog mūsų šalyje daugėja įdomių, originalių, dėmesio vertų privačių interjerų, jų kultūra yra gana aukšto lygio.

Todėl kartu su Saule Mažeikaite knygą išleidusi fotomenininkė neatmeta galimybės, kad ateityje pasirodys panašaus pobūdžio leidinys, skirtas specialistams, namų jaukumą kuriantiems žmonėms.

p>Fotografuotų kitaip

Jei T.Serket medžiagą tokiai knygai rinktų dabar, kai ką darytų kitaip. Pirmiausia fotografuotų kitu rakursu, stengtųsi dar labiau išlaikyti stilistinę vienovę.
„Įėjęs į svetimus namus negali iškart pulti fotografuoti. Interjerą, kaip ir žmogų, reikia prisijaukinti. Pabūti jame kurį laiką, susipažinti su aplinka ir tik tada imtis darbo. Jau daug metų fotografuoju interjerus, vis dėlto kartais maloniai nustebina tai, kad pagal interjerą gali pasakyti, koks yra namų šeimininkas. O tai irgi reikia subtiliai perteikti“, – dalijosi patirtimi fotomenininkė.
Moteris pabrėžė, jog šios knygos herojai, sutikę įamžinti savo būstą ir jį parodyti visiems, ryžosi savotiškai meninei avantiūrai. Juk knyga, priešingai nei interjero žurnalai, laikraščiai ar televizija, yra ilgaamžė. „Reikia turėti drąsos namus kurti taip, kaip nori, nepataikaujant . Šie žmonės nepabūgo būti savimi, pašmaikštauti, pasijuokti. Labiausiai sužavėjo jų asmenybės laisvė ir tolerancija kitiems“, – tikino T.Serket.

Kandidatus atrinko pačios

Knygoje pristatomi 27 žymių šalies menininkų, dizainerių, mokslininkų, architektų namų interjerai. Privataus būsto duris atvėrė žurnalistė Skirmantė Palčinskaitė, architektė Rasa Jonikaitė, dizainerės Julija Žilėnienė ir Sandra Straukaitė, verslininkai Žilvinas Grigaitis ir Eva Valantinas, pramogų verslo atstovas Egmontas Bžeskas bei kiti.
Ar tai reiškia, jog stilinguose ir originaliuose būstuose gyvena tik žvaigždės? T.Serket su tuo nesutinka. „Jokiu būdu. Pristatyti ir nežinomų žmonių namų interjerai. Neturėjome tikslo medžioti žvaigždžių. Tai tiesiog gražūs interjerai, sukurti talentingų žmonių, o šie paprastai būna žinomi. Nebuvo ir komisijos, atrinkome vadovaudamosi savo skoniu“, – pasakojo knygos autorė.
T.Serket teigimu, įkalbėti dalyvauti fotosesijoje žinomus visuomenės veikėjus nebuvo sunku, nes dauguma jų – pažįstami. Jie pasitikėjo, nereikėjo daug aiškinti, įrodinėti. Sulaukta ir neigiamų atsakymų – šeimininkai tiesiog nenorėjo, buvo ilgam išvykę arba manė, jog jų interjeras dar nebaigtas.
Fotomenininkė tikino, jog neseniai šalies knygynuose pasirodžiusi knyga nėra praktinis vadovas, kaip kurti interjerą. „Mūsų tikslas – pasidalyti su skaitytoju įkvėpimu, parodyti įdomius namus. Todėl nuotraukose daug detalių ir mažai visumos. Smulkmenos šiuo atveju iškalbingesnės“, – pasakojo T.Serket.

Gyvena tarsi teatre

O štai plačiai savo namų duris atvėrusio verslininko Ž.Grigaičio nuomone, daugumai šioje knygoje pristatomų interjerų trūksta gyvybės. „Atrodo, kad kai kurie jų sukurti ne gyventi, o teatrui ar parodai. Kita vertus, kiekvienas namus kuria sau“, – samprotavo bendrovės „Ajolas“ direktorius.
Paklaustas, kaip vertina koncepciją, jog atrinkti geriausi interjerai yra žinomų žmonių, verslininkas samprotavo, jog ne kiekvienas mažiau žinomas veikėjas įsileistų į privačią gyvenamąją erdvę, juolab turėtų ką parodyti.
Dizainerės Sandros Straukaitės teigimu, knygoje esantys interjerai pernelyg margi, eklektiški. „Gal tokia buvo autorių idėja. Tokios knygos pasirodymas – labai svarbus“, – kalbėjo menininkė.
Kita knygos herojė dizainerė Julija Žilėnienė įsitikinusi, jog šiame leidinyje parodyta aukšto lygio interjero kultūra. „Ši knyga nenusileidžia ir pasauliniams leidiniams, kuriuose pristatomi Paryžiaus, Londono ar Provanso interjerai. Džiugu, kad joje atsispindi saviti lietuviški bruožai, miesto kultūra, senų vertybių saugojimas. Atrinkti interjerai rodo, jog šiuose butuose, namuose gyvena įdomios asmenybės. Norėčiau turėti tokį leidinį savo bibliotekoje“, – dalijosi įspūdžiais pašnekovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių