- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Virtuvėje mėgstančios triūsti šeimininkės neleis sumeluoti: ant maisto ruošimo prietaisų prikepusių nešvarumų ar jų paliktų dėmių valymas – viena nemaloniausių buities procedūrų.
Kaip tinkamai prižiūrėti, kad darbo būtų mažiau, rezultatas džiugintų, o virtuvės įranga ilgiau išliktų nauja ir graži? „Electrolux“ buitinių prietaisų ekspertas Petras Gendvilis atkreipia dėmesį, kad kaitlenčių ir orkaičių priežiūra – nėra sudėtinga, tereikia valyti laiku ir, žinoma, atsižvelgti į prietaiso savybes. Ekspertas pateikia šių prietaisų priežiūros atmintinę, kuri palengvins kiekvienos šeimininkės buitį.
1. Šiurkščioms šluostėms – griežtas „ne“
Anot P. Gendvilio, tinkamai parinktos valymo priemonės – svarbiausias dalykas, siekiant, kad orkaitė ar kaitlentė ilgiau atrodytų švari, o prietaiso paviršius išliktų nepažeistas.
„Valant orkaitę ar kaitlentę, venkite šiurkščių šluosčių, kurios gali pažeisti paviršių. Nenaudokite šveitimo kempinių, tirpiklių, šveičiamųjų produktų ar metalinių grandiklių. Prietaisas ilgiau išliks gražus, jei rinksitės minkštas šluostes ir specialius buitiniams prietaisams skirtus valiklius, geriausia – be abrazyvinių priedų, – patarė P. Gendvilis. – Ant stiklo keramikos pridegusį cukrų taip pat rekomenduojama valyti su specialiais tam prietaisui pritaikytais valikliais.“
Atminkite, kad orkaitę reikėtų valyti reguliariai – joje kaupiasi nešvarumai, kurie gali sukelti nepageidaujamus kvapus ir, žinoma, pakenkti prietaisui.
2. Į kovą su prikepusiais maisto likučiais
Pasak P. Gendvilio, efektyviai kovoti su nešvarumais bus lengviau, jei atsižvelgsite į prietaiso savybes.
„Jeigu naudojate indukcinę kaitlentę, galite būti ramūs – išbėgę ar nukritę maisto likučiai neprisvyla, todėl juos galima paprastai ir greitai nuvalyti, – teigė P. Gendvilis. – Štai išsiliejus skysčiui ar nukritus maistui ant dujinės ar įprastos elektrinės kaitlentės, stenkitės jį kuo greičiau ir atsargiai pašalinti nuo paviršiaus, kad sumažintumėte prisvilimo riziką. Tačiau tai darykite itin atsargiai, kad nenusidegintumėte.“
O itin stipriai pridegusius nešvarumus nuo kaitlenčių su keramikos paviršiumi sėkmingai pašalinsite su specialia grandykle, bet įsitikinkite, kad ši priemonė – nebraižanti ir skirta būtent keramikos paviršiui valyti.
Orkaitėje prikepusiems maisto likučiams taip pat nereikėtų leisti užsibūti – valykite reguliariai ir nelaukite, kol dėmės įsisenės. Svarbiausia – valyti tik tada, kai prietaisas atvėsęs, naudojant tinkamas valymo priemones. Išbandykite ir liaudiškus metodus – po gaminimo nuo riebalų atsiradusias dėmes užpilkite sodos tirpalu, pagamintu iš sodos sumaišytos su vandeniu ir actu, palaukite ir nuvalykite švelnia šluoste.
3. Dėl naujausių technologijų – patogiau ir lengviau
Ekspertas pastebi, kad naujosios technologijos leidžia skirti dar mažiau dėmesio prietaiso priežiūrai.
„Pavyzdžiui, elektrinėje indukcinėje kaitlentėje išbėgęs maistas nepridega, nes puodas šildomas elektromagnetiniu principu, šiluma perduodama tiesiai į puodą ir likusi paviršiaus dalis įkaista mažiau“, – teigė P. Gendvilis. – Dujinės kaitlentės su stikliniais paviršiais prižiūrimos lengviau nei įprastinės su metaliniu ar nerūdijančio plieno pagrindu, nes turi lengviau valomą ir atsparesnę braižymams dangą.“
Anot P. Gendvilio, dėl inovatyvių sprendimų – patogiau galima išvalyti ir orkaitę. „Orkaičių valymą palengvina greitai nuimamos durelės ar durelių stiklai. Štai orkaitė, turinti katalitines sieneles, visus nešvarumus ant savo sienelių sudegina įkaitinus ją iki aukštos temperatūros“, – teigė ekspertas. O jeigu orkaitė turi savaiminio išsivalymo pirolizės funkciją, po programos pabaigos belieka drėgna šluoste nuvalyti tik pelenus, susidariusius iš nešvarumų.”
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Geriausios kalėdinių dovanų idėjos norintiems atsinaujinti namus
Artėjančios žiemos šventės atneša ne tik malonų laukimą, bet ir šiokį tokį chaosą, kurį neretai sukelia dovanų paieška. Šįkart siūlome dovanų idėjas tiems, kurie galbūt įsirenginėja naujus namus, o gal planu...
-
Mediniai šedevrai: mamos atminimui – ąžuolinė servetėlė2
Interjero dizaineris, medžio apdirbėjas Valdas Bručas – daugybės medžio darbų autorius. Meistro rankose gimsta puošybos, interjero detalės, baldai, tačiau labiausiai jį išgarsino nepaprastas dirbinys – iš ąžuolo &bdq...
-
Žmonių ir gamtos kaimynystė: želdynai ant stogų ir sienų
Tvarūs pastatai vadinami žaliaisiais ne tik dėl to, kad yra energetiškai efektyvūs, naudoja atsinaujinančius išteklius, perdirbtas, aplinkos neteršiančias medžiagas ir technologijas, bet ir tiesiogine prasme – dėl į juos int...
-
Senų baldų gaivintoja: jaukumo namams teikia daiktai su istorija
Vilniuje esančios antrinio dizaino studijos „CooCoo“ įkūrėja Roberta Gabalaitė juokiasi, kad jos manikiūras dažniausiai būna toks pats – baldų lakas. Prieš penkerius metus palikusi kelionių organizatorės darbą, ji užvėr...
-
M. Vitulskis davė svarbų pažadą: dedu ranką ant krūtinės5
Merūnui Vitulskiui džiaugtis kylančia sodyba priežasčių yra daugybė. Viena iš jų – stiprėjantis vaikų prisirišimas ne tik šiai vietai, bet ir gamtai. ...
-
Tinkamas apšvietimas – jaukumui ir geresnei savijautai
Nuo tinkamo apšvietimo priklauso ne tik namų jaukumas, bet ir mūsų savijauta. Ilgėjant vakarams, šviesa tampa esminiu elementu, kuriančiu šilumą ir komfortą. Gerai parinkti šviestuvai gali tapti ir svarbiais puošybos a...
-
Sendaikčių ieškotojos receptas jaukiam gyvenimui – lėtumas ir tvarumas
Eglei Mastauskienei, elektroninės sendaikčių parduotuvės „Golden Flea“ įkūrėjai, gera diena yra lėta diena, kai atsikėlusi ryte ji gali atlikti savo mažus ritualus be streso ir skubos. „Vienas mano mėgstamiausių ritualų – p...
-
M. Vitulskis: nereikia vaikų saugoti nuo darbo9
Nors dar – ne pabaiga, po ilgų statybose praleistų mėnesių, tenoras Merūnas Vitulskis jau gali džiaugtis svarbiausiais užbaigtais etapais. ...
-
Naujausios technologijos virtuvėje – ruoškite maistą sveikiau ir tvariau naudokite išteklius
Naujausios technologijos virtuvėje suteikia galimybę ne tik lengviau pagaminti maistą ir skaniau valgyti. Inovatyvios funkcijos įvairiuose buities prietaisuose taip pat leidžia ruošti maistą tvariau, taupant energijos išteklius. ...
-
J. Beliak: mane traukia seni namai, į kurių sienas įsigėrusi istorija2
Vis dažniau renkamasi pirkti ne naujos statybos namą, o seną, net ir sukiužusį, ir jį atnaujinti. Tai – tvarus būdas išsaugoti statinius. Tiesa, tam pasiryžusi vilnietė Jovita Beliak gerokai nustebino aplinkinius: daugelis nesuprato jos a...