Apdovanoti geriausi „Nepatogaus kino“ filmai – festivalis įpusėjo

  • Teksto dydis:

Įpusėjus dokumentinių filmų festivaliui „Nepatogus kinas“, tarptautinės žiuri paskelbė geriausius šiemetinės programos filmus, besivaržiusius net 4 konkursuose. MO muziejuje vykusiuose apdovanojimuose didžiausi plojimai skambėjo pagrindinius festivalio apdovanojimus pelniusiems filmams „Žengti tamsoje“, „Medicha“, „Artėjant potvyniui“ ir „Ne jūsų žemė“.

Gera žinia žiūrovams – apdovanotuosius ir visus kitus festivalio filmus dar galima išvysti iki spalio 27-osios.

18-asis „Nepatogus kinas“ ir šiemet neapsiribojo viena konkursine programa, o kviestines tarptautines žiuri pakvietė filmus vertinti įvairiais pjūviais ir temomis. Atradimų konkursinėje programoje nugulė pirmąjį ar antrąjį filmą sukūrusių režisierių darbai, Poveikio konkursinei programai buvo atrinkti esmines politines problemas nagrinėjantys filmai, o Žaliojoje konkursinėje programoje taršos ir tvarumo problemas apmąstė „žalieji“ filmai. Taip pat svarbų žodį festivalyje tradiciškai tarė jaunimas – „Jauno balso“ žiuri apdovanojo savo favoritus.

Filmai – atradimai

Pagrindinį Atradimų konkursinės programos prizą žiuri įteikė filmui „Žengti tamsoje“ (rež. Kinshuk Surjan). „Įsimintinas filmas, išsiskiriantis stipria istorija ir įspūdingais vizualiniais elementais. Jis kūrybiškai ir įtaigiai apmąsto svarbią temą, pakviesdamas žiūrovą į ją įsitraukti giliau. <...> Tai filmas apie neišgirstus balsus, apie moterų stiprybę – jis atskleidžia jų kovą mėginant iš naujo susikurti savo gyvenimus“, – skelbdama nugalėtoją sakė žiuri.

Specialųjį paminėjimą Atradimų konkurso žiuri skyrė filmui „KIX“ (rež. Dávid Mikulán, Bálint Révész). Pasak žiuri, filmas užhipnotizuoja vos jam prasidėjus ir pakviečia žiūrovą į vizualiai ir emociškai įtraukiančią kino patirtį. Šios konkursinės programos filmus vertino prodiuseris, režisierius, scenaristas ir kūrybinės dokumentikos profesorius Sergi Cameron, prodiuserė ir režisierė Giedrė Žickytė bei kino režisierė ir filmų montažistė Farahnaz Sharifi.

Didžiausio poveikio filmai

„Nepatogaus kino“ Poveikio konkursinės programos žiuri teigė apsisprendusi vienbalsiai ir geriausio filmo apdovanojimą įteikė režisieriaus Hasan Oswald kūriniui „Medicha“. „Filme pasakojama itin asmeniška jaunos moteris, išgyvenusios ISIS vergiją, istorija. Jos balso ir vaizdo dienoraščiai atskleidžia ir jos traumą, ir nuolatines teisingumo paieškas. Tai nepaprastai įtaigi istorija apie stiprybę, meilę ir viltį, net kai atrodo, kad visos viltys – prarastos“, – įteikdama apdovanojimą sakė žiuri.

Specialaus šios žiuri paminėjimo nusipelnė filmas „Dangus virš Zenicos“ (rež. Nanna Frank Møller, Zlatko Pranjic). „Tai istorija apie neįtikėtiną aplaidumą ir korupciją, kai pinigai uždirbami žmonių gyvybių sąskaita. Ši istorija taip pat atskleidžia, kad atkaklumas galiausiai tikrai gali nulemti pokyčius, net jei tam prireiktų dešimtmečio“, – sakė Poveikio konkursinės programos žiuri nariai: tiriamosios žurnalistikos atstovas Šarūnas Černiauskas, Baltarusijos žmogaus teisių aktyvistė Tatsiana Hatsura-Yavorskaya ir Europos socialinės dokumentikos projekto „ESoDoc“ vadovė Heidi Gronauer.

Geriausi „žalieji“ filmai

Filmas „Dangus virš Zenicos“ sužavėjo ir Žaliojo konkurso žiuri – ji specialiojo paminėjimo prizą taip pat skyrė istorijai apie nuodijamus miesto gyventojus: „Istorija, papasakota įspūdingais nuodingo miesto vaizdais ir galingų bei bejėgų žmonių veidais <...> Šio filmo veikėjų kelionė ir kova nutiesia kelią ateičiai. Filmo kūrėjų ir herojų vizija mums padeda naviguoti kelyje iš toksiškumo.“

Pagrindinis Žaliojo konkurso apdovanojimas ir atliekų tvarkymo organizacijos „Žaliasis taškas“ piniginis prizas buvo įteiktas filmui „Artėjant potvyniui“ (rež. Juan Palacios). „Šis filmas – unikali kino patirtis, kuri ne tik tenkina smalsumą, bet ir didina budrumą. <...> Melancholiška yra stebėti tai, ko netrukus nebeliks, tačiau visai šalia yra ir džiaugsmas, kad visa tai egzistavo. Tai tarsi laiko kapsulė ateičiai – pažiūrėkite, kaip mes gyvenome! Ir pažiūrėkite, kaip mes nuskendome“, – sakė šio konkurso žiuri. Ją sudarė medijų kūrinių kuratorė, kino žurnalistė ir festivalių programų sudarytoja Dovilė Grigaliūnaitė, fotografė, multimedijos žurnalistė Berta Tilmantaitė ir tarptautinė kino konsultantė Gitte Hansen.

Jaunimo favoritai

Festivalio „Jauno balso“ žiuri išrinko jaunimui svarbiausią ir aktualiausią filmą, šiemet juo tapo „Ne jūsų žemė“ (rež. Basel Adra, Hamdan Ballal, Yuval Abraham, Rachel Szor). „Šio filmo centre – Misafer Jatos kaimas okupuotoje Palestinoje ir jo gyventojas Bazelis, kurio filmuojama medžiaga tampa ginklu už pamatines žmogaus teises. Filme rodoma neapdorota realybė stumia nepatogumo ir nejaukumo ribas, verčia stebėti negailestingą galios žaidimą, kurio centre – paprasti žmonės“, – paskelbdami laimėtoją  kalbėjo žiuri nariai.

Specialųjį paminėjimą „Jaunas balsas“ šiemet skyrė filmui „Aš dar ne tokia, kokia noriu būti“ (rež. Klára Tasovská). „Tai istorija apie visą gyvenimą trukusį kūrėjos sielos ir kūno autonomijos siekį, vietos pasaulyje paieškas ir nesibaigiantį norą suprasti, kas iš tiesų esi“, – apibendrino žiuri nariai Ieva Okunevičiūtė, Rusnė Ivanauskytė, Ema Juodinytė, Ieva Austėja Podgurskytė ir Nojus Setkauskas.

Dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“ iki spalio 27 d. vyksta Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių kino teatruose, taip pat beveik visi festivalio filmai yra prieinami namų ekranuose – virtualioje salėje, įsikūrusioje adresu www.nepatoguskinas.lt, bei daugiau nei 400-uose su festivaliu partneriaujančių bibliotekų.

Apie „Nepatogų kiną“

„Nepatogus kinas“ – nuo 2007 m. kasmet vykstantis tarptautinis žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalis. Tai yra nekomercinis renginys, siekiantis kurti erdvę žmogaus teisių, politikos, socialinės atsakomybės, tvarumo temomis, supažindinti visuomenę su pasaulinėmis aktualijomis, skatinti būti sąmoningiems ir kritiškiems. Festivalio metu pristatoma turtinga dokumentinių filmų programa, rengiami susitikimai su kino kūrėjais, organizuojamos diskusijos su filmų herojais, žmogaus teisių aktyvistais ir ekspertais. Vieni pagrindinių festivalio rėmėjų – Lietuvos kino centras, Vilniaus miesto savivaldybė, ES programa „Kūrybiška Europa MEDIA“, Užsienio reikalų ministerija ir Lietuvos vystomojo  bendradarbiavimo programa „LT AID“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių