- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kulinarinis turizmas yra absoliutus fenomenas ir sparčiausiai auganti turizmo rūšis tiek pasaulyje, tiek ir Lietuvoje. Turizmo departamentas siūlo susipažinti su skaniausiomis naujovėmis mūsų šalyje ir ne tik keliauti po Lietuvą, bet ir ragauti.
1. Didikų virtuvės renesansas. Jei norėtumėte patys paragauti ar savo svečius nustebinti šiene keptu varškės sūriu, alaus sriuba, šerno karka ar baumkucheno ledais - būtina apsilankyti tik šiemet Zyplių dvare (Šakių raj.) duris atvėrusiame restorane „Kuchmistrai“. Čia stengiamasi atgaivinti ir puoselėti didžiųjų kunigaikščių virtuvę.
2. Apelsinų sriuba. Seiles priverčia išsiskirti nauja Raudondvario muziejaus pažintinė-edukacinė programa. Jos metu lankytojams ne tik aprodomos pilies menės, pasakojama apie dvariškių gyvenimą, bet ir „grafo kuchmistras“ pavaišina kadaise grafų Tiškevičių pamėgta apelsinų sriuba.
3. Paragauk Saulės! Koks yra Šiaulių miesto skonis? Atsakymą į šį klausimą skonio receptoriams gali pateikti Šiaulių žemės gastronominė kelionė – „Saulės skonis“. Maitinimo paslaugas teikiančios kavinės, atsiliepdamos į Šiaulių turizmo informacijos centro iniciatyvą, sukūrė „Saulės skonį“ – patiekalą ir gėrimą tuo pačiu pavadinimu. Taip pat Šiauliuose – ponios Antaninos ekskursija „Šiauliai: retro skoniai ir pasakojimai“, nukelianti į tarpukario Šiaulius, kai kvepėjo smetonišku pyragu ir kitais gardėsiais; indėniško šokolado dirbtuvės Šokolado muziejuje; sveikuoliškų patiekalų degustacija ir edukacinė programa „Ir maistas, ir vaistas: ekologiški šalto spaudimo aliejai ir daiginti grūdai“ vienoje seniausių šalyje „Valerijono“ vaistinėje.
4. Gurmanų stotelės sostinėje. Virto karpio, Bonos Sforcos lakštiniai, kiškienos ar kitų patiekalų, kuriais gardžiavosi Radvilos? Tuomet – į restoraną „Ertlio namas“, kur atgaivinta istorinė lietuviška virtuvė, vyksta midaus degustacijos. Troškintų patarškų, šamo ar juodosios arbatos ledų? Tuomet – į „Mykolo 4“, čia tęsiamos prieškario Vilniaus gastronomijos tradicijos. Pasiilgote kokybiškos gruzinų virtuvės? Ji – „Georgian House“. Deserto po sakurų žiedais? – jūsų laukia „Sugarmour“. Tikras iššūkis išragauti visus Vilniaus skonius ir poskonius.
5. Kurorte – kulinarinis žemėlapis. Patiekalai, dėl kurių verta važiuoti į Birštoną: elniena ant kedro šakelių, Nemune sužvejotas starkis, aštuonkojo karpačio... Rengiamame Birštono kulinariniame žemėlapyje bus ne tik aprašyti kovo mėnesį išrinkti įsimintiniausi kurorto patiekalai, bet ir vietos, kuriose galima jų paskanauti.
6. Skonių šventės. Pavasarį – tradicinė žvejų šventė Žiobrinės. Žiobriai ant laužo bus kepami Nidos uoste (balandžio 28–30 d.), Jurbarke (gegužės 6 d.). Kriūkuose (Šakių raj.) gegužės 20 d. net 16 kartą bus renkama Žiobrių karalienė!
7. Grybavimo sezono atidarymas. O štai Senuosiuose Valkininkuose – pirmųjų pavasario grybų Bobausių šventė (balandžio 29 d.). Jos metu labiausiai laukiamos šeimos – vaikams žadamos sūpuoklės, šaškės su padangomis, „kryžiukų ir nuliukų“ žaidimas, šokinėjimas guma. Vyks ir amatininkų mugė, čia pat gaminamų patiekalų degustavimas.
8. Į gamtą – ne tik šašlykų. Šį sekmadienį, balandžio 30 d., Neries regioniniame parke vyksiančioje Plukių žydėjimo šventėje – taip pat intriguojantis kulinarinis momentas. Žoliautoja, kuri šventės lankytojus vedžios po ąžuolyną, papasakos, ką dar be šašlykų galima valgyti gamtoje: kurie žolynai valgomi vietoje špinatų, kurie – vietoje šparagų; kas valgomo yra po žeme ir iš ko pasigaminti miltų, ką galima dėti į salotas ir kuo pagardinti mėsos patiekalus.
9. Į iškylą. Gegužės 7 d. visi kviečiami į iškylą Trakų Vokės dvaro sodyboje. Pievoje ant pledų – ne tik vaišės, lauko žaidimai, bet ir ekskursijos po dvarą. Taip siekiama atgaivinti kadaise grafams Tiškevičiams priklausiusią dvarvietę, paversti ją traukos centru.
10. Maisto turgus. Šefų iš geriausių restoranų ar kavinių patiekalai, gaminami po atviru dangumi, didžėjų kolekcijos ir pramogos. Tokios koncepcijos renginys šiltuoju sezonu tapo neįtikėtinai populiarus ne tik sostinėje, bet ir Kaune. Todėl gegužės 4 d. – „Open Kitchen“ sezono atidarymas Vilniuje, Tymo turguje, gegužės 5 d. – Kaune, Nemuno saloje.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Dainininkė S. Žutaitienė: praradau sąmonę prie vairo ir įvažiavau į stotelę7
„Pats baisiausias momentas buvo, kai prie vairo Klaipėdoje praradau sąmonę ir prie Akropolio įvažiavau į stotelę. Per panikos priepuolį man aptemo akyse. Tie panikos priepuoliai – žiaurūs, nes tuo metu atrodo, kad miršti...“ ...
-
SEL kultinis posakis „daug garso ir šviesų“ įgis naują prasmę: kai pamačiau sąskaitas – išsižiojau3
Nors surengti pasirodymą arenoje Lietuvos šou versle yra tarsi populiarumo pasitikrinimas ar net mados reikalas, akivaizdu, kad surinkti pilną salę gerbėjų pavyksta toli gražu ne kiekvienam atlikėjui. O publika tampa vis įnoringesnė. Būtent d...
-
Kolegos apie A. Kulikauską: jis buvo vienas iš paprasčiausių žmonių, kokius teko pažinti2
Lapkričio 17-ąją eidamas 74-uosius metus mirė garsus kompozitorius ir muzikantas Andrius Kulikauskas. Į skaudžią žinią sureagavo ir žinomi pramogų bei muzikos pasaulio atstovai, prisiminę šviesius muzikanto darbus ir prasmingus patarimus, ku...
-
Vienoje atsidarė visos kalėdinės mugės: organizatoriai ištaisė praėjusių metų klaidą
Penktadienį Austrijos sostinėje oficialiai atsidarė visos kalėdinės mugės. ...
-
D. Filmanavičiūtė: linkiu daug šikavonės visiems žiūrovams11
Sunku būtų įsivaizduoti LRT programos tinklelį be nuotaikingosios laidų vedėjos Dovilės Filmanavičiūtės. Tai ji lanko nagingiausias Lietuvos močiutes ir senelius, mėgindama išsaugoti paveldą ateinančioms kartoms, tai veda savo komandą į ...
-
„OneRepublic“ surengs įspūdingą naujojo turo koncertą Kaune4
Šiandien „Grammy“ apdovanojimams nominuota grupė „OneRepublic“ paskelbė apie savo naująjį turą „Escape to Europe“ 2025, kurio metu apkeliaus didžiuosius Europos miestus, o lapkričio 5 dieną koncertą surengs K...
-
„Lietuvos balse“ – dvikovų etapas: netikėti įvaizdžiai3
Šį sekmadienį „Lietuvos balso“ projekte prasidės kovingasis dvikovų etapas. Projekto studijoje atsiras ir penktoji kultinė kėdė – ją užims iki šiol savo komandą atskirame kambaryje paslapčiomis rinkęs Free Finga. ...
-
Fenomenu praminta baltarusių grupė „Molchat doma“ koncertavo Vilniuje
Ketvirtadienio vakarą Lietuvos publiką šokdino pasaulinio populiarumo sulaukusi trijulė iš Baltarusijos „Molchat Doma“. 2017 m. Minske susikūrusi grupė dar visai neseniai buvo žinoma tik siauriems klausytojų ratams, tačiau dab...
-
Lapkričio 16-ąją prie ekranų susiburs „Mažosios Eurovizijos“ gerbėjai1
Lapkričio 16 dieną LRT kviečia stebėti „Mažąją Euroviziją“ – jau 22-ąjį kartą organizuojamą vaikų ir paauglių muzikos šventę. Šiais metais konkursas vyks Madride, Ispanijoje, o jame pasirodys vaikai iš 17 &...
-
Aktorė I. Stasiulytė: būti savarankiška ir stipria moterimi turi savo kainą1
Pas savo buvusią kurso draugę Inetą Stasiulytę apsilankęs Audrius Bružas iškart bus pristatytas prie darbų. „Na, jeigu jau čia pasirodei, ir dar su kameromis, privalėsi būti naudingas“, – iškart jį įspės žinoma mot...