Nuo suvalkietiško kugelio iki gurmaniškų skonių: kam negali atsispirti L. Suodaitis?

  • Teksto dydis:

Tapę naujos laidos vedėjais, kitą šeštadienio rytą Vaida Poderytė-Bernatavičė ir Laurynas Suodaitis sujungs maistą ir kiną. O apie tai, kokios kino juostos yra jo mėgstamiausios, bei kokie patiekalai širdyje užima ypatingą vietą, Laurynas pasakojo jau dabar. Žinomas vyras atskleidė daugybę dar niekuomet nepasakotų faktų – nuo to, kaip atrodė jo vaikystė, iki to, kokių mitybos taisyklių laikosi dabar.

Ką šiandien valgom? Ką šiandien žiūrim? Tai – bene dažniausiai savaitgaliais namuose kylantys klausimai. Naujas kulinarinis šou „Gero savaitgalio receptas“ ir jo vedėjai, skanaus maisto bei gero kino mylėtojai L. Suodaitis ir V. Poderytė-Bernatavičė turi atsakymus į abu klausimus.

Kinas ir maistas. Maistas ir kinas. Tai – magiškas duetas, namus gyvenimo džiaugsmu ir atsipalaidavimu užpildantys komponentai, gero savaitgalio ingredientai, sunkiai įsivaizduojami vienas be kito.

Ilgametės TV3 žiūrovų tradicijos „Šeštadienio gero kino vakaras“ įkvėpta laida kvies žiūrovus namuose susikurti ir kiną, ir restoraną.

Eterio dieną rodomas filmas – pagrindinė laidos vedėjų Lauryno ir Vaidos gaminamo patiekalo inspiracija. Kiekvienoje laidoje žiūrovai ne tik sužinos netikėtus ir įdomius faktus apie vakare rodomą filmą, bet ir gaus originalią idėją, kokią vakarienę pasigaminti savo šeštadienio kino vakarui.

Vienas iš laidos vedėjų L. Suodaitis atskleidė, kad tiek maistas, tiek kinas yra neatsiejamos jo gyvenimo dalys.

Meilė kinui užsimezgė dar ankstyvoje Lauryno vaikystėje. Vyras prisiminė, kad už pažintį su magiškuoju kino pasauliui jis dėkingas savo tėčiui.

„Namuose dažnai žiūrėdavome filmus, nes tėtis turėjo didžiulę kasečių kolekciją, todėl kinas jau tada tapo nuolatiniu mūsų šeimos užsiėmimu. Laikas su šeima bei geru filmu yra tobulas laiko praleidimo būdas“, – pasakojo Laurynas.

E. Rudžio nuotr.

Kalbėdamas apie filmus, kurie asocijuojasi su vaikystės prisiminimais, Laurynas su šypsena prisiminė „Liūtą karalių“, kuris, pasak jo, yra vienas geriausių visų laikų animacinių filmų.

„Su šeima dažnai žiūrėdavome „Liūtą karalių“. Turėjome kasetę, o atsisukti norimos programos, kaip tai nesunku padaryti dabar, anuomet nebuvo galimybių. Tas filmas man labai patiko ir tikrai paliko didžiulį įspūdį. Taip pat vaikystėje turėjome kasetes su „Tomo ir Džerio“ filmukais, kurie buvo vieni mano mėgstamiausių. Norėčiau, kad mano paaugęs sūnus taip pat turėtų galimybę pamatyti mano vaikystės animacinius filmukus apie ančiuką Donaldą ar peliuką Mikį, nes tai yra tikrų tikriausia klasika“, – dalijosi Laurynas.

Turbūt kiekvienas yra patyręs akimirką, kai įsitraukęs į įdomų filmą ar serialą, tiesiog pameti laiko nuovoką ir nebegali atsitraukti nuo ekrano. Laurynas atviravo, kad jam tai taip pat nėra svetima.

„Anksčiau tai būdavo gana dažnai. Kartais taip įsitraukdavau į žiūrimą serialą, kad neatsiplėšdavau nuo ekrano visą naktį. Vienas iš tokių serialų buvo „Juodasis sąrašas“ (angl. „The Blacklist“). Šis serialas taip įtraukė, kad mano naktys buvo skiriamos ne miegui, o žiūrėjimui. Sakydavau sau, kad tai paskutinė serija, bet niekaip negalėdavau sustoti. Galiausiai aušdavo rytas, o aš vis dar sėdėdavau prie ekrano, su neblėstančiu smalsumu, kas bus toliau“, – šypsojosi L. Suodaitis.

Namuose buvome trys medžiotojai, tad turėjome gausybę mėsos žaliavos – eksperimentai virtuvėje buvo neišvengiami.

Paklaustas apie filmus, kuriuos kiekvienas turėtų pamatyti, Laurynas ilgai nesvarstęs atsakė, kad vienas iš jų – tai legendinis Francis Ford'o Coppola'o režisuotas „Krikštatėvis“.

„Tokie filmai kaip „Šindlerio sąrašas“ ar „Pabėgimas iš Šoušenko“ ir mano mylimiausias, „Krikštatėvis“ yra būtinas pamatyti kiekvienam. „Krikštatėvis“ yra neabejotinai vienas iš didžiausių kino šedevrų. Taip pat man labai įdomus buvo „Avataras“, kurį verta pamatyti dėl jo inovatyvių kinematografinių sprendimų. Be to, labai mėgstu istorinius filmus, tokius kaip „Gladiatorius“ ir „Diunkerkas“. Kariniai ir istoriniai filmai man yra ypač įdomūs“, – pasakojo vyras.

Tokią pat svarbią vietą Lauryno kasdienybėje užima ir kulinarija bei gastronominiai atradimai. „Nesu ragavęs jokių gyvatienų, krokodilienų ar arklienų, tačiau kartą turėjau galimybę paragauti veršelio smegenėlių. Nors visada stengiuosi būti atviras naujiems skoniams, šio patiekalo taip ir neišdrįsau išbandyti“, – juokdamasis prisipažino jis.

Nepaisant to, egzotiški skoniai L. Suodaičiui tikrai nėra svetimi. „Esu ragavęs keptų vabzdžių. Skonis buvo... traškus – jie buvo kepti aliejuje su daug prieskonių, tačiau mintyse vis tiek galvoji, kad valgai vabalą. Tai – daugiau moralinis iššūkis nei skonio problema“, – sakė Laurynas.

E. Rudžio nuotr.

Virtuvė – tai vieta, kurioje L. Suodatis drąsiai leidžiasi į eksperimentus. Tiesa, ne visada šie eksperimentai būna sėkmingi.

„Namuose buvome trys medžiotojai, tad turėjome gausybę mėsos žaliavos – eksperimentai virtuvėje buvo neišvengiami. Vieną kartą bandžiau brandinti žvėrieną, tačiau pirmasis bandymas buvo visiškai nesėkmingas – mėsa supuvo ir net pradėjo dėtis pelėsis. Buvo daug nesėkmių, kol galiausiai supratau, kaip tinkamai paruošti mėsą. Esu sugadinęs ne vieną kilogramą mėsos, bet būtent per šias nesėkmes ir ateina meistrystė“,  – dalijosi jis.

Laurynui nesvetimi nei gurmaniški patiekalai, nei tradicinė lietuviška virtuvė. Tikras suvalkietiškas kugelis bei mamos gaminti kotletukai su bulvių koše yra vieni mėgstamiausių jo patiekalų. 

„Suvalkietiškas kugelis visada turi ypatingą vietą mano širdyje. Šis patiekalas man primena vaikystę, šeimos šventes bei savaitgalius kartu su artimaisiais. Taip pat visada prisimenu mamos kotletus su bulvių koše. Šių patiekalų skonis man yra nesuvokiamai brangus, nes jie atspindi mano vaikystės dienas ir šeimos šilumą. Niekas negali jų pakeisti ar jiems prilygti“, – su šypsena sakė verslininkas.

O kaip atrodo įprastas Lauryno dienos meniu? Aktyviai sportuojantis vyras pasakoja, kad laikosi tam tikrų mitybos taisyklių, tačiau griežtoms dietoms sako „ne“.

„Aš laikausi savo mitybos plano ir leidžiu sau mėgautis maistu. Darbo dienomis valgau pagal nustatytą planą, nes sportuoju ir siekiu, kad mano mityboje būtų daug baltymų. Visas būtinas medžiagas siekiu gauti iš maisto, o ne iš papildų. Stengiuosi, kad ir sūnus valgytų pakankamai sveikai, pats jam gaminu mėsos, žuvies patiekalus, kuriuos pagardinu daržovėmis. Žinoma, būna, kad savaitgaliais leidžiu sau pasilepinti desertais, riebesniais patiekalais ir kitais skanėstais. Manau, kad svarbu išlaikyti balansą tarp sveikos mitybos ir malonumo valgant“, – sakė L. Suodaitis.

E. Rudžio nuotr.

Žinomas vyras su entuziazmu pasakojo, kad žiūrovai išgirs ne tik daug naudingų patarimų, susijusių su maisto gamyba, bet ir sužinos išieškotų ir mažai kam žinomų faktų apie geriausius visų laikų filmus.

„Su žiūrovais pasidalinsiu įvairiomis savo atrastomis maisto gamybos technikomis. Aš visada siekiu viską daryti protingai, o ne sunkiai, todėl net ir sudėtingiausius receptus stengiuosi padaryti kuo paprastesnius. Noriu, kad ir mūsų žiūrovai galėtų lengvai pasisemti įkvėpimo bei pritaikyti šias technikas savo virtuvėje. Be to, dalinsimės savo žiniomis ne tik apie kulinariją, bet ir apie kiną. Kartu su Vaida gilinsimės į dar negirdėtus filmų faktus, kalbėsime apie jų kūrimo procesus, režisierius bei aktorių darbą. Visa tai darysime linksmai ir įdomiai, siekdami ne tik informuoti, bet ir suteikti smagių akimirkų mūsų žiūrovams“, – apie naują projektą kalbėjo L. Suodaitis.

„Gero savaitgalio receptas“ – nuo rugsėjo 7 d. per TV3.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Atrodo

Atrodo portretas
Tarp ju romanas?

Purmaliai

Purmaliai portretas
Toks jausmas iesko naujos kiaunes.Kumelė laisva senmergė ...ir pareigos aukštos ....su apsauga laksto

Anonimas

Anonimas portretas
MES b.y.b.i dedam ant to jusu suodaicio.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių