Aukštiems socialdemokratų reitingams koją pakišti gali „čekiukų“ skandalas?

  • Teksto dydis:

Savaitgalį socialdemokratai nusprendė – spalio mėnesį į vyksiančius Seimo rinkimus partiją pirmuoju numeriu ves socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė. Dar iki perrinkimo į Europos Parlamentą V. Blinkevičiūtė kelis mėnesius slėpė planus, ar grįš į Lietuvos politiką mesdama karjerą Briuselyje. Šį kartą politikė taip ir neatsakė, ar pasisekus rinkimuose eitų į premjerus, ar visgi liktų Briuselyje. Kitą partija – konservatorių partija, savaitgalį įvardijo, kas bus jų rinkiminio sąrašo numeris pirmas. Būti vedle patikėta dabartinei premjerei Ingridai Šimonytei. Premjerės atsakymo dar nėra.

Kokią politinę dėlionę konstruoja dvi didžiosios partijos? Apie tai kalbėjo portalo 15min.lt vyriausiasis redaktorius Vaidotas Beniušis.

– Visi socialdemokratų rinkėjai laukia Birželio 15 d. tarsi išganymo ir atsakymo. Ar V. Blinkevičiūtė ves ne tik partiją, bet galbūt eis į Lietuvos premjerus? Aiškaus atsakymo nėra, ar liktų Lietuvos politikoje. Kaip jūs manote, gudri socialdemokratų dėlionė? Ar jie neturi kito žmogaus, kuris galėtų eiti į premjerus?

– Partijos nariai ilgą laiką spaudė V. Blinkevičiūtę įsitraukti į nacionalinę politiką. Šito spaudimo fone ji sutiko dalyvauti agitacijoje ir būti pirmuoju sąrašo numeriu. Akivaizdu, kad jeigu būtų apsisprendusi, socialdemokratų sėkmės atveju užimti premjerės pareigas, ji būtų pasakiusi. Neabejotinai, kad šitas klausimas bus užduotas. Dėl jos sprendimo kalbėti aptakiau apie atsakomybę, bet neįvardinant, kad ji vadovautų Vyriausybei – du scenarijai. Arba ji apsisprendusi nedaryti to, arba ji iki šiol tiksliai nežino kaip elgtųsi tuo atveju. Akivaizdu, kad jos sprendimo būti premjere socialdemokratų sėkmės atveju – nėra.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:
 

 

– Koks tokio žaidimo tikslas? Kaip į tai sureaguos rinkėjas?

– Sunku prognozuoti, kaip sureaguos socialdemokratų rinkėjai. Galima konstatuoti, kad visgi jos įsitraukimas – likimas ne nuošaly, buvimas pirmuoju sąrašo numeriu, aktyvi agitacija, dalyvavimas susitikimuose, rinkimų kampanijoje, yra tai, ko tikisi dauguma partijos narių ir rinkėjų. Socialdemokratai turi problemų dėl lyderystės, politikų, kitų žinomų veidų. Manau, kad dalyvavimas turėtų būti labiau pliusas negu minusas partijai.

– O gal socialdemokratai, girdėdami apie jų aukštus reitingus, gali elgtis kaip nori?

– Ne. Nemanau. Jie nelaimėjo Europos Parlamento (EP) rinkimų. Manau, kad tai – tam tikras įspėjimo signalas, kad jų rinkėjai nėra itin entuziastingi. Reikės padirbėti norint rinkėjus prisikalbinti. Yra problemų, nes socialdemokratai gana stiprūs regionuose, gana matomi buvo jų merai, bet dalis jų turi problemų dėl vadinamojo „čekučių“ skandalo. Jiems keliamos bylos nacionalinėje politikoje. Socialdemokratai valdžioje nebuvo jau septynerius metus. Neturėjo, nei ministrų, nei viceministrų. Žmonių, kurie įgytų patirtį ir įgytų žinomumą visuomenėje. Visame kontekste, nors šiuo metu jie – rinkimų favoritai, bet laukia dar nemažas kliūčių ruožas, kad buvimas favoritu virstų į Vyriausybės formavimą.

– Daugiau nei prieš dešimtmetį buvo siūlymų, kad į kuriuos rinkimus eini ir jeigu juos laimi, tai ir turi ten būti. Tuo metu politikai tokiai idėjai nepritarė. Kaip jūs manote, ar tokią idėją galima būtų atgaivinti?

– Aš nematau tokios politinės valios dabartiniame mūsų politikos elite. Susiklosčiusi praktika, kad ieškoma žinomų veidų visiems rinkimams. Tas pats buvo po savivaldos rinkimų, kai daugiau nei 100 išrinktų politikų netapo savivaldybių tarybų nariais. Partijos turi kitus skaičiavimus – kuria savo rinkimų strategijas, daro vadinamąsias politines technologijas, kai pristato vieną ar kitą veidą konkretiems rinkimams. Tai nebūtinai reiškia, kad mandatai bus prisiimti. Ar tai – tam tikra rinkėjo apgavystė? Taip. Manau, kad galima taip kai kuriais atvejais vadinti. Panašu, kad tokia praktika mūsų politiniame lietuje dabar tinkama.

– Konservatorių partija nutarė, kas juos turėtų vesti į Seimą. Iš pačios premjerės atsakymų dar nėra aišku. Kaip jūs manote, ar premjerė sutiks konservatorius vesti į rinkimus?

– Galim tik spėlioti. Aš manyčiau, kad taip. Jos dalyvavimas prezidento rinkimuose rodo, kad ji eina įsitraukusi į politiką ir nevengia prisiimti tos atsakomybės. Man asmeniškai atrodo kiek keistas žaidimas, kai taryba formaliai kviečia, tada formaliai laukia atsakymų. Matyt, taip susidėlioja žingsnius partijos viduje. Galbūt siekdami dėmesio, žiūrėdami tam tikrą politinį kalendorių. Būtų logiškas jos sprendimas po dalyvavimo prezidento rinkimuose ir einant premjerės pareigas būti sąrašo vėdle, bet mes žinom, kad kartais Ingrida Šimonytė gana emocingai sureaguoja į kai kuriuos sprendimus. Žinom jos grasinimus pasitraukti, tai negali būti iki galo dėl to tikras.

– Ar dabartinei premjerei pakaktų darbo tik Seime ir būnant opozicijoje? Kaip dabar su buvusiu premjeru Sauliumi Skverneliu?

– Nežinau. Negaliu atsakyti už I. Šimonytę, kas jos galvoje. Spėju, kad visokių minčių įvairiais etapais kyla. Esant įtampai, esant skandalams. Ar ji kažkuriuo metu norės nuosekliai bandyti tęsti atsakomybę, ar ji bandys pasitraukti – sunku pasakyti. I. Šimonytės aiškaus matymo nėra. Prisiminkime, kad bus dar vieni rinkimai – konservatorių partijos pirmininko rinkimai, ir ten I. Šimonytės apsisprendimas gali būti labai svarbus, jeigu nebus lemiamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

salin komunistus

salin komunistus portretas
uz socialistinius demokratus balsuoja tiktai padugnes.

Nepakiš, jų elektoratas

Nepakiš, jų elektoratas portretas
šakniavaisiai,kurie žinių nežiūri,tik bliauna " visi vagiai", ir už tokius balsuoja .

Visiški nevykėliai

Visiški nevykėliai portretas
Šios partijos vyriausia paršavedė nenori dirbti tautai, tačiau EP piniginga kėdė su didžiuliais pinigais iš po jos storos šik....s neišslys be jokios abejonės.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių