A. Butkevičius: nauju ieškiniu norime greitesnio arbitražo sprendimo dėl „Gazprom“

  • Teksto dydis:

Lietuva inicijuoja naują ieškinį tarptautiniam arbitražui prieš Rusijos dujų koncerną "Gazprom", nes nori greitesnio sprendimo dėl dujų kainų, sako premjeras. Algirdas Butkevičius pripažino, kad taip norima paspausti "Gazprom" greičiau sumažinti dujų kainas Lietuvai.

"Šis ieškinys reikalingas dėl to, kad daugiausia ieškiniai yra nagrinėjami, kada jie yra pareikšti tarp atskirų ūkio subjektų. Mes manome, kad ankstesnis ieškinys, kuris buvo pareikštas (Vyriausybės ieškinys Stokhlomo arbitražui  - BNS), jis tęsiasi labai ilgai. Kiek matėme ieškinių, kurie buvo svarstomi "Gazprom" klausimais, jie buvo greitai išnagrinėti ir palankūs toms šalims, kurių įmonės kreipėsi į arbitražą", - ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė Algirdas Butkevičius. 

Pasak jo, jeigu "Gazprom" apsispręs Lietuvai taikyti mažesnę dujų kainą, sprendimas dėl naujo ieškinio arbitražui gali būti keičiamas.

"Jeigu "Gazprom" pasakys artimiausiu metu, kad jie ruošiasi įgyvendinti mūsų pageidavimus, norus, kad kaina Lietuvai bus taikoma teisinga, mes galėsime sprendimą šitą pakeisti", - teigė premjeras.  

2012 metų spalį Lietuvos Vyriausybė inicijavo 5 mlrd. litų vertės ieškinį prieš "Gazprom" Stokholmo arbitraže, tačiau sprendimas šioje byloje gali būti priimtas tik 2015 metų sausį. Lietuva nuolat pabrėžia, kad jokiomis aplinkybėmis neatsiims šio ieškinio.

Be to, Europos Komisija (EK) baigia antimonopolinį tyrimą dėl "Gazprom" veiksmų - koncernui gresia milijardinė bauda.

Vykdydamas Paryžiaus tarptautinio arbitražo nutartį, "Gazprom" pernai grąžino Vokietijos energetikos bendrovei RWE avansu sumokėtus 1,5 mlrd. JAV dolerių, o dujų kaina buvo sumažinta atgaline data - nuo 2010 metų gegužės.

Be to, Prancūzijos energetikos įmonės „Electricite de France“ (EDF) Italijos padalinys „Edison“ pernai pradėjo arbitražo procesą prieš „Gazprom“ ir reikalauja ilgalaikių tiekimo sąlygų, kurios „atitiktų dujų rinkos kainas“.

2011 metais "Gazprom" peržiūrėjo ilgalaikėse sutartyje numatytas kainas bendrovėms "Premium Gas", "Edisson", "Sinergie Italiane", "GDF Suez", "Wieh", "Wingas", SPP, o 2012 metais kainas pakeitė įmonėms "E.ON Ruhrgas" (Vokietija), "Econgas" (Austrija), ENI (Italija) ir "GWh Gashandel" (Austrija).

Be to, dėl nuolaidos dujoms ir dėl dujų kainos formulės pakeitimo susitarė ir Lenkijos dujų bendrovė "PGNiG".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hm

Hm portretas
Jei Lietuva gali paduoti ieškinį už tai, kad rusai savo prekei nustato tokia kainą, kokią patys nori, tai gal lietuviai irgi galėtų paduoti į teismą savus vietinius lietuviškus, taip sakant, "tiekėjus" už tai, kad siekdami viršpelnių už svetimos prekės perpardavinėjimą visai padorumą užmiršo ir kitur pasaulyje neregėtus antkainius nusistatė?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių