I. Šimonytė: bankų solidarumo mokesčio pratęsimas yra ir tikslingas, ir galimas

Premjerė Ingrida Šimonytė sako laukusi kritikos dėl siūlymo pratęsti bankų solidarumo įnašą, nes liberaliojo flango koalicijos partneriai išlaiko savo prieš tai buvusias pozicijas. Tačiau, jos nuomone, pasiūlymas yra tikslingas ir leistų laikinai „uždengti laikotarpį“ iki pelno mokesčio padidinimo faktinio poveikio.

„Kritika dėl bankų solidarumo įnašo buvo tikėtina, kai Vyriausybė jį pasiūlė, tas sprendimas buvo priimtas iš esmės su opozicijos frakcijų balsais, sprendimo nepalaikė didesnioji dalis koalicijos partnerių, tai čia niekas nepasikeitė, žmonės išlaiko savo poziciją“, – Eltai teigė I. Šimonytė.

„Aš, finansų ministrė manome, kad pratęsimas ir tikslingas, ir galimas turint mintyje, kad konjunktūrinis efektas išlieka, kuris būtų greičiau išsivadėjęs, jeigu būtų anksčiau prasidėjęs bazinių palūkanų normų mažinimas ir daugiau vertės būtų perkelta indėlininkams išlaidų prasme. Bet tai tik laikinas efektas, kuris leistų uždengti laikotarpį iki pelno mokesčio padidinimo faktinio poveikio“, – sakė ji, išreiškusi viltį, kad dėl kitų siūlymų taip pat bus sutarta.

Tuo metu kalbėdama apie pasiūlymą taikyti įnašą draudimo sutartims, ministrė pirmininkė pažymėjo, kad jis nėra pirminiame pakete bei iš pradžių bus pateiktas rinkos konsultacijoms. Jos nuomone, dėl šio sprendimo būtų galima diskutuoti rudens metu.

„Dėl draudimo šiame pakete pasiūlymas nėra teikiamas, jis bus pateiktas rinkos konsultacijoms, aptarti su rinkos dalyviais. Bus koncepcija pati, apie tai pasikalbėsime, mano nuomone tas pasiūlymas neblogas, galvojant apie tolesnį finansavimo didinimą, bet dėl jo galima diskutuoti rudenį ir jis gali įsigalioti vėliau, kad tai būtų vėlesnis gynybos fondo papildymas tada, kai Seimui pavyktų sutarti“, – aiškino premjerė.

„Sutarimas yra toks, kad pradžioje bus rinkos konsultacija ir po jos žinosime kaip judėti toliau“, – pažymėjo ji.

ELTA primena, kad Finansų ministerija siūlo papildomas lėšas gynybai surinkti pratęsiant bankų solidarumo mokestį, didinant pelno mokesčio tarifą 1 proc. punktu, pakeliant akcizus ir įvedant mokestį daliai draudimo sutarčių. Šios priemonės leistų jau 2025 m. į gynybos fondą surinkti 297,8 mln. eurų, o 2026 m. – 421,2 mln. eurų.

Dar metams pratęsus bankų solidarumo mokestį, jis 2025 m. atneštų 60 mln. eurų.

Akcizų didinimas apimtų alkoholį ir tabaką bei 6 centų saugumo dedamąją visam kurui.

Tarp siūlymų – ir Saugumo įnašo koncepcija, t.y. 10 proc. įnašas draudimo sutartims išskyrus gyvybės draudimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sūduvis

Sūduvis portretas
Būtų tikslingas jei bankai tai darytų savo milžiniško pelno sąskaita, bet čia juk LIETUVA, čia pelnas negali mažėti vertelgoms nei vienu centu, to pavyzdys įvedėte tą solidarumo mokestį, tai bankai, pritariant atkatais užklijuotom akim ir asim valdžiažmogam ir Lietuvos banko klierkams, žaibiškai pakėlė paslaugų kainas vartotojams kad padengtų tą mokestį ir dar pasidintų savo pelną. Kada pagaliau Lietuvos valdžiažmogai ir Lietuvos banko klerkai pradės dirbti savo darbdavio naudai, t.y. visos Lietuvos žmonėms?????

patriot...

patriot... portretas
cia ne banku solidarumas,o zmoniu apiplesinejimas,,,kam melage meluojat?

vepla

vepla portretas
jis turi but visada ,tik kodel jo nera ,gal savi ten ?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių