J. Olekas: sprendimai dėl GROM įsigijimo – birželį

Lėšos už priešlėktuvinę sistemą GROM lenkams bus pervestos birželį, bent dalis ginkluotės Lietuvą pasieks iki metų galo, sako krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

„Mes turėsime tuos formalius sprendimus, kurie reikalingi, jau birželio mėnesį, kai krašto apsaugos biudžetą kaip tik pasieks pirmieji (papildomi - BNS) pinigai. Vienas pirmųjų pavedimų ir bus mokėjimas priešlėktuvinėms sistemoms įsigyti. Tikiuosi, kad bent dalis jų bus pateiktos šiais metais“, - sakė J.Olekas.

Šį klausimą krašto apsaugos ministras teigė dar kartą aptaręs su Lenkijos gynybos ministru per šią savaitę Briuselyje vykusį NATO gynybos ministrų susitikimą.

Jis taip pat tvirtino, kad dėl konkrečios pirmosios sumos iš gynybai žadėtų papildomų 130 mln. litų sprendimą kitą savaitę priims Vyriausybė.

„Kitą savaitę Vyriausybėje tas finansavimas bus svarstomas. Esu kalbėjęs su finansų ministru, tai būtų apie 45-46 mln. litų, kurie dabar yra Privatizavimo fonde. Bet galbūt bus ir kiti skaičiai“, - svarstė J.Olekas.

Lenkijoje gaminama nešiojama artimojo nuotolio oro erdvės gynybos raketinė sistema GROM papildys šiuo metu turimas Lietuvoje sistemas STINGER ir RBS-70.

Pasak Lietuvos pareigūnų, GROM sėkmingai buvo panaudota Gruzijos kare prieš Rusijos karinių oro pajėgų kovinius orlaivius. Ji gaminama Lenkijoje, ginklas veikia „iššoviau-pamiršau“ (angl. „Fire-and-forget“) principu, ji ypač mobili ir paprasta naudoti, jai nereikia papildomos įrangos, tokios kaip radarai ar specialus transportas. GROM gali sunaikinti taikinį atstumu nuo 400 metrų iki 5,5 km bei aukštyje nuo 10 metrų iki 3,5 km.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių