A. Pikžirnis: atėjo laikas užbaigti šį chaosą

  • Teksto dydis:

Kaune gimęs ir augęs, Lietuvos politikoje ryškiai pastebimas, premjero Sauliaus Skvernelio vadovaujamoje Vyriausybėje dirbęs Arnoldas Pikžirnis drąsiai baksnoja į dabartinio ministrų kabineto ir šios kadencijos Seimo daromas klaidas ir kviečia palaidoti cinizmą ir užmiršti susipriešinimo bei susiskaldymo kelią. Jis rekomenduoja Lietuvos ateitį patikėti komandai, kurioje dera politinė patirtis ir profesionalumas.

– Kritiškai vertinate valdančiuosius? Kokios jų klaidos lėmė tokį požiūrį?

– Mano vertinimas nesiskiria nuo Lietuvos žmonių požiūrio į šių valdančiųjų darbą. Turėjome vieną silpniausių Vyriausybių istorijoje, kurioje daugumą ministrų pavadavo pati premjerė. Nenuostabu, kad ji tiesiog žmogiškai perdegė. Puikiai žinau, koks intensyvus darbas yra Vyriausybėje, todėl tam reikia sklandžiai dirbančios komandos. Šioje Vyriausybėje sunku suskaičiuoti bent tris gerai dirbusius ministrus.

Per pastaruosius ketverius metus valstybės finansavimas mūsų miesto projektams sumažėjo beveik dešimteriopai.

Todėl pastaruosius ketverius metus gyvenome nuo vienos klaidos iki kitos. COVID-19 pertekliniai ribojimai ir isteriški sprendimai, Gabrieliaus Landsbergio asmeninėmis ambicijomis grįsta politika Kinijos atžvilgiu, kainavusi itin daug Lietuvos verslams, visiškai nekompetentingi krašto apsaugos, žemės ūkio, sveikatos apsaugos ministrai, dirbtinai išlaikyti savo vietose kone visą kadenciją, energetikos ministras, kurio sprendimai ne vienus metus tuštino Lietuvos gyventojų kišenes, – būtų galima vardyti ir vardyti. Nuolatinis chaosas ir nusikalstama nekompetencija – tikrai atėjo laikas keisti tokį valdymą, ir kuo skubiau. Ištaisyti visas klaidas nebus lengva, o dalis gyventojų ir verslų taip ir liks finansiškai nukentėję.

Pastaruosius ketverius metus gyvenome nuo vienos klaidos iki kitos.

– Ko galima tikėtis po Seimo rinkimų? Kokie darbai yra prioritetiniai jums?

– Negalime toliau abejingai stebėti mažėjančio gimstamumo Lietuvoje ir atsiveriančios baisios demografinės duobės. Tarp svarbiausių darbų išskirčiau paskatų šeimoms sugrąžinimą – vaiko pinigai yra labiausiai nuo infliacijos nukentėjusi priemonė, todėl privalome juos indeksuoti. Būtina peržiūrėti vaiko priežiūros atostogų išmokų tvarką – Monikos Navickienės reforma gerokai pablogino sąlygas auginti vaikus, negana to, dėl šios reformos tėvai tiesiog stumiami į privačius darželius dėl de facto sutrumpintos vaiko priežiūros trukmės. Ta pati situacija dėl nemokamo vaikų maitinimo mokyklose – ar tikrai valstybė to neišgali, jei lengva ranka randa pinigų beviltiškai nacionalinio stadiono aferai? Mūsų garbės reikalas yra užtikrinti, kad vaikai mokyklose gautų visavertį maistą. Turime pripažinti, kad, jei norime išsaugoti Lietuvos valstybę ateičiai, šiandien negalime bukai buhalteriškai taupyti šeimų sąskaita.

Žinoma, tarp skubių darbų – II pensijų pakopos sutvarkymas. Negali būti taip, kad, Konstituciniam Teismui priėmus aiškų sprendimą, kad dabartinė tvarka prieštarauja Konstitucijai, nerastas ir nepriimtas mechanizmas, leidžiantis žmonėms disponuoti savo sukauptomis lėšomis arba stabdyti kaupimą neribotai, jei gyvenimo aplinkybės pasikeitė. Demokratų komanda turi šiuos siūlymus ir esu tikras, kad po rinkimų naujam Seimui nepritrūks valios juos priimti.

– Dažnai žmonės teigia nematantys prasmės balsuoti rinkimuose, esą visi politikai vienodi. Ar situacija gali keistis?

– Galima suprasti žmonių nuotaikas. Pažiūrėkime į Kauną ir Kaunui svarbius projektus. Kaip teisingai teigė Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis, „per pastaruosius ketverius metus valstybės finansavimas mūsų miesto projektams sumažėjo beveik dešimteriopai ir šią besibaigiančią Seimo kadenciją nesiekė nė 5 mln. eurų. 2016–2020 m. finansinis palaikymas Kaunui iš viso sudarė apie 45 mln. eurų.“ Kodėl? Todėl, kad valdantieji nesugebėjo peržengti savo ambicijų ir Kauną laikė svetimu. Mane, kaip kaunietį, tai žeidžia. Esu tikras, kad kitą kadenciją sugrįšime prie nuoširdaus palaikymo Kauno ambicijos. Asmeniškai padarysiu viską, kad Kauno ir kauniečių interesai neliktų pamiršti. Tie, kas mane pažįsta, žino, kad lengvai tikrai nepasiduodu.

– Pastaruoju metu politika atrodo it koks mūšio laukas. Kurioje barikadų pusėje save matote?

– Pikčiausia, kad kariaudami tarpusavyje politikai pamiršta, dėl ko yra išrinkti dirbti šį darbą. Jie pamiršta žmones, kurie už juos balsavo. Tuos, kurie nebalsavo, išvis nurašo kaip niekam neįdomius. Man atrodo, tai yra baisu. Nedalyvausiu beviltiškuose susistumdymuose, kurie nerūpi Lietuvos žmonėms ir nieko nesprendžia. Dabar vykstantis istorijos perrašinėjimas ir visuomenės dirginimas apskritai rodo, kad kai kurie politikai jau seniai užsiima arba kosmoso turizmu, arba minta iš vienų žmonių pjudymo su kitais. Pagrindinis mano vertinimo taškas – kaip kolegos politikai žiūri į Lietuvos žmonių saugumą – tiek kietąjį, tiek socialinį. Nuoširdžiai tikiuosi, kad rinkėjai pasakys griežtą „ne“ radikalizmui visose spektro pusėse.

Vaiko pinigai yra labiausiai nuo infliacijos nukentėjusi priemonė, todėl privalome juos indeksuoti.

– Kodėl einate į rinkimus su Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“?

– Aš matau, kad Lietuvos valstybės valdymas naudojamas tik asmeniniams interesams tenkinti. Negaliu taikstytis su tokiu cinizmu. Yra susikaupę daugybė darbų, kuriuos turėjome padaryti dar vakar. Esame per maža valstybė, kad eitume tarpusavio susipriešinimo ir skaldymosi keliu.

  Demokratų komandoje svarbiausia yra darbai, kuriuos esame sutarę atlikti. Tai komanda, kurioje dera politinė patirtis ir profesionalumas, kuri pasiryžusi dirbti ir žino, ką reikia daryti. Manau, būtent Lietuvos demokratai yra pajėgūs išspręsti tas problemas.

Politinė reklama bus apmokėta iš Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ PK sąskaitos. Užs. 1901443.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Natalija

Natalija portretas
Man gaila to jaunuolio jis negydomas nesupras kad chaosas jo galvelėje Nesvarbu kiek mokslujis ten baiges bet gyvenimo pamokos nežino kad svarbiauseiyra gyvenimo tikslas išlikti žmogumi

to Rasa

to Rasa portretas
Nu ir ka padarysi su tuom tautos N žiopliais jiem gražei anekdotus pasakoja tai kodėl neišrinkti medicinos ministru Žirnis gerai snukius talžytu oGražulis taip įvertino savo nesusitupėjusi suneli kad aukoja jums i sema juk jis tai EP atstovauja Rietavo turguje Puidokas su Puteikiu nori užbaigti savo labai svarbius darbus tautai tai dar keliu kadensiju truksta vyriokam O VIEN TIK PINSKAI VISA ŠEIMYNĖLĖ EINA VARGA DĖL JUSU VARGTI paskui ir vaikaičiai dasijunks juk mamytė už Nausėdos sėdėjo debatuose taip rankutėm skėričiavosi ne tuščiai tik man būtu Nausedienes vietoje pavojinga gražia motera prie vyro prileisti Vienu žodžiu cirkas kas ka įveiks Jau čia apie nuomones pasirinkima nera nei kalbos SEIMO olimpiada kuris kuri liežuviu malimu snuktalža įveiks Nausėdai visi tiksit Tik tas ger prof E Vaitkus komunistas KGB agentas netinka nes mes nekenčiame tu kurie prieš kara mes lylim tuos kurie už kara ar ne taip AVINU TAUTA

Joo

Joo portretas
Argi galima smurtaujantį asmenį rinkti į seimą?
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių