Profsąjunga su švietimo ministre aptarė įtraukųjį ugdymą, mokytojų algas

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga su švietimo ministre Radvile Morkūnaite-Mikulėniene trečiadienį Birštone aptarė įtraukųjį ugdymą, mokytojų algas ir valstybinius brandos egzaminus.

„Problemų nemažai. Diskusija vyko dėl brandos egzaminų sesijos organizavimo ir pokyčių, kurie bus kitais metais. Matome, kad vėl gali būti nemažai problemų. Birželio mėnesį sesija kertasi su ugdymu ir užtikrinti kokybišką ugdymą tuo metu praktiškai neįmanoma“, – BNS trečiadienį teigė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos vadovas Andrius Navickas.

Diskusijoje taip pat aptartas nuo rugsėjo prasidėsiantis įtraukusis ugdymas. Jam, anot A. Navicko, yra nepasiruošta.

„Dėl to kenčia mokytojų saugumas, kitų mokinių ugdymo kokybė, nes sąlygų įtraukti visus kol kas nėra“, – kalbėjo profsąjungos vadovas.

Nuo 2024 metų rugsėjo visos bendrojo ugdymo mokyklos ir darželiai turės priimti specialiųjų poreikių vaikus, jei jų tėvai, pasitarę su specialistais, nuspręs, kad lankyti bendrojo ugdymo įstaigą jų vaikui yra geriausia.

Tuo metu švietimo, mokslo ir sporto ministrė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė BNS sakė diskusijoje išgirdusi skirtingą mokyklose esančią situaciją. Ji pridūrė, jog valstybė skiria dideles finansines lėšas mokytojų padėjėjams, specialiesiems pedagogams.

„Didžioji problema yra specialiųjų poreikių turintys vaikai su elgesio sutrikimais, ką turbūt yra sunkiau prognozuoti ir sunkiau atrasti būdus, kaip tokiais atvejais dirbti“, – sakė ministrė.

„Yra tam tikros išlygos, kad jeigu mokykla negali užtikrinti dėl objektyvių priežasčių tinkamo ugdymo vaikams su specialiaisiais poreikiais, kad būtų ieškoma kitų galimybių toje savivaldybėje, kaip tą klausimą spręsti“, – teigė ji.

Vyriausybė birželį mokytojų algoms nuo rugsėjo didinti papildomai skyrė 31,9 mln. eurų.

Šios sumos reikia, kad vidutinis pedagogų darbo užmokestis pasiektų 130 proc. šalies vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio (VDU), kaip numatyta nacionaliniame švietimo susitarime.

Anot ministrės, skyrus papildomų lėšų, nuo rugsėjo pedagogų algos išaugs 15,5 procento. Nuo sausio darbo užmokestis mokytojams buvo padidintas 10 procentų.

„Džiaugiamės, kad darbo užmokestis, kurio anksčiau apskritai Vyriausybė neplanavo, po aktyvių pilietinių akcijų didėja“, – kalbėjo A, Navickas.

„Mūsų manymu, ministrė girdėjo ir įsiklausė“, – sakė jis.

A. Navickas teigė ketinantis ir kitą savaitę su ministre aptarti problemas švietimo srityje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mėslita

Mėslita portretas
Konservatorių pakalikė ir glaistytoja

romas

romas portretas
je ten kasiakus ITRAUKINEJA?

svietimas nusigrybauja

svietimas nusigrybauja portretas
o kas per zodis itraukuji itraukusis
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių