R. Karbauskis apie susitikimą su V. Blinkevičiūte: mūsų pagalba yra labai reikalinga

Dar iki Seimo rinkimų apie būtinybę bendradarbiauti su socialdemokratais kalbėjęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis antradienį ketina susitikti su pastarosios politinės jėgos lydere Vilija Blinkevičiūte.

„Mes kalbamės, susirašome, šiandien tikriausiai susitiksime. Vyksta tai, kas turi vykti po pirmojo rinkimų turo. Mes aiškiai pasakėme, kad remsime socialdemokratų kandidatus. Dabar socialdemokratai deklaruoja tą patį ir mes turime suderinti, kaip išsireikš realybėje – ką mes turime padaryti, ką jie turi padaryti“, – antradienį Eltai sakė R. Karbauskis.

„Jiems mūsų pagalba yra labai reikalinga. Ypatingai ten, kur jie susiduria su konservatoriais, mūsų pagalba praktiškai leis jiems laimėti netgi tas apygardas, kuriose jie dabar yra antroje vietoje“, – aiškino LVŽS pirmininkas.

Apie planuojamą susitikimą Eltai patvirtino ir LSDP komunikacijos skyriaus vadovas Justinas Argustas.

Jis paaiškino, kodėl su V. Blinkevičiūte nesusitiko dar rinkimų naktį.

„Kad aš sekmadienį vakare nevažiavau į socialdemokratų būstinę ir nespaudžiau rankos Vilijai Blinkevičiūtei, o Saulius tą padarė pirmasis – aš nespaudžiau tik dėl to, nes nežinojau, ar yra 7 proc. Būtų buvę 7 proc., tikriausiai būtų tas pats buvę ir tas vaizdas būtų truputį kitoks. Bet aš pasiunčiau Vilijai žinutę, kad aš nežinau, ar yra 7 proc. ir tiesiog nežinau, ar yra apie ką šnekėti“, – tikino partijos pirmininkas.

Jiems mūsų pagalba yra labai reikalinga. Ypatingai ten, kur jie susiduria su konservatoriais, mūsų pagalba praktiškai leis jiems laimėti netgi tas apygardas, kuriose jie dabar yra antroje vietoje.

ELTA primena, kad sekmadienį įvyko pirmasis Seimo rinkimų turas. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, daugiausia palaikymo daugiamandatėje apygardoje sulaukė LSDP – 19,36 proc. balsų. Pastaroji politinė jėga jau užsitikrino 18 vietų parlamente. LVŽS sulaukė 7,02 proc. balsų palaikymo ir turės bent šešis postus Seime.

Įsivaizduoja trijų partijų koalicija: pastaroji galėtų turėti iki 75 balsų

Nors po dviejų savaičių laukia pakartotinis balsavimas, dar rinkimų naktį LSDP ir Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ sutarė, kad imsis formuoti valdančiąją daugumą. Trečiąja tokios koalicijos partnere yra įvardijama ir LVŽS.

Tokia dauguma, R. Karbauskio vertinimu, galėtų iš viso turėti 75 mandatus.

„Realistinis scenarijus – trims partijoms, apie kurias dabar šnekama kaip apie galimas koalicijos partneres, joms pavyks surinkti kartu iki 75 balsų“, – sakė LVŽS pirmininkas.

Jis taip pat pozityviai vertino trijų minėtų partijų šansus laimėti mandatų antruosiuose turuose. Anot jo, daugelyje vienmandačių apygardų LVŽS ir socialdemokratų varžovai bus konservatoriai ir „Nemuno aušros“ kandidatai. Remigijaus Žemaitaičio vedamos partijos atstovai, R. Karbauskio įsitikinimu, iškovoti mandatus vienmandatėse apygardose turi mažai šansų.

„Nemuno aušros“ pozicija padeda konservatoriams šiek tiek, bet kartu padeda ir potencialiems koalicijos partneriams. Bet kokiu atveju, turėti R. Žemaitaičio kandidatą antrame ture yra beveik džiaugsmas“, – tikino LVŽS rinkimų štabo vadovas.

„Konservatoriai ir „Nemuno aušra“ yra lengviausiai įveikiami priešininkai – tik ne Vilniuje ir ne Kaune“, – pridūrė jis.

Mano, kad koalicija su liberalais nėra tinkamas sprendimas socialdemokratams

R. Karbauskis taip pat įvertino ir svarstymus, jog šiuo metu valdančiąją koaliciją formuojančias jėgas gali papildyti Liberalų sąjūdis. Anot politiko, sprendimai yra socialdemokratų rankose. Tačiau jis mano, kad, kitaip nei S. Skvernelis, V. Blinkevičiūtė į tokią galimą koaliciją žiūrės atsargiau.

„Aš suprantu Viliją ir aš manau, kad vienas iš argumentų, kuris jai aktualus, o Sauliui visai nesvarbus – tai požiūris į partijas korupcijos atžvilgiu. Liberalų sąjūdis yra teista už korupciją partija“, – priminė R. Karbauskis.

„Ji puikiai žino, kad valstiečių žaliųjų sąjunga galėtų būti stiprus saugiklis jos vadovaujamoje Vyriausybėje. Antikorupcinis saugiklis. Saulius antikorupciniu saugikliu būti negali ir tą mes visi žinome“, – tikino jis, primindamas apie tam tikrus S. Skvernelio vadovautos Vyriausybės sprendimus.

Aš suprantu Viliją ir aš manau, kad vienas iš argumentų, kuris jai aktualus, o Sauliui visai nesvarbus – tai požiūris į partijas korupcijos atžvilgiu.

„Sauliui ir liberalai tinka. Ir tai yra dar vienas patvirtinimas, kad jis negali būti saugiklis, nes jam liberalai tinka labiau nei „valstiečiai“, – buvusį bendražygį kritikavo LVŽS pirmininkas.

Jis taip pat mano, kad LVŽS dalyvavimas koalicijoje galėtų išlaikyti stabilesnę vertybinę politiką.

„Mes atsinešame su savimi savo vertybinę pusę. Ar tai yra minusas, ar ne? Sauliui tai yra minusas, jis yra liberalas, aš jį suprantu. Vilija, matyt, šiek tiek kitaip mąsto – ji, matyt, žiūri į tai, o kaip mano visuomenė.? Visuomenės nuomonė dėl partnerysčių – nors jie pasisako už, bet tai yra rizikingi sprendimai. Tai ėjimas prieš visuomenės nuomonę“, – kalbėjo buvęs Seimo narys.

„Mūsų buvimas leidžia šitas temas padėti į šalį. Tai gali būti argumentas, kodėl „valstiečiai“ socialdemokratams gali būti naudingi“, – apibendrino jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

algirdas

algirdas  portretas
apie Karbauski buvau geresnes nuomones ,...labai jau savim pasitikintis zmoga ,...zmones balsuokime uz ausra ,ir pastatysim pasiputelius i vieta ,,,,
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių