Regionų partijos vedlys J. Pinskus: mūsų viltis yra vienmandatininkai

Regionų partijos sąrašo Seimo rinkimuose vedlys Jonas Pinskus nėra užtikrintas, kad partijai pavyks peržengti 5 proc. kartelę šiuose rinkimuose į parlamentą. Politikas sako, kad kortas gerokai gali sumaišyti konkurento Remigijaus Žemaitaičio vedama partija. Tad kol kas visos jo vedamos politinės jėgos viltys nukreiptos į vienmandates apygardas, teigia J. Pinskus.

„Nesu aklas optimistas, esu realistas. (...) Analizuojant parlamento rinkimus, kai dar nebuvo Žemaitaičio, peržengėme 5 proc., o rinkėjų aktyvumas buvo tik 25 proc. Ir tarp 5–6 proc. sutilpo 8 partijos. Ką tai rodo – kad konkurencija tame procente yra didžiulė. Todėl man labai sudėtinga prognozuoti šių rinkimų rezultatus, kokie jie gali būti, juolab, kad dabar atsirado Žemaitaitis, kuris praktiškai centro kairės ar protesto balsus gali susirinkti“, – Eltai sekmadienio vakarą teigė J. Pinskus.

„Galvojame, kad į antrą turą išeis apie 5–6 mūsų vienmandatininkus ir padirbėsime dar antrame ture. (...) Jei ir neperžengsime 5 proc., mūsų viltis yra vienmandatininkai. Jei turėsime 4–5 vienmandatininkus, formuosime frakciją iš jų ir nepriklausomų politikų“, – sakė politikas.

J. Pinskus taip pat sukritikavo esą nevienodą žiniasklaidos priemonių dėmesį į Seimą kandidatuojančioms politinėms jėgoms. Anot jo, tai gali turėti žymią įtaką ir rinkėjų pasirinkimui.

„Reitingai nėra rinkimai, tai pagal juos išskirti kelias partijas nėra teisinga. (...) Mačiau, kad ir viešojoje erdvėje tos pagrindinės 5–6 partijos buvo išsukinėjamos, kitos likusios truputį buvo pastumtos į šoną. Manau, kad rinkėjus ir tas turėjo veikti. Ir manau, kad ateityje tikrai taip neturėtų būti – arba visi, arba nei vieno, o ne 5–6. Tai pastebėjau ir pagrindiniuose portaluose, ir televizijoje, nežinau, kas tai darė, bet tai nėra teisinga“, – sakė politikas.

Sekmadienį įvyko pirmasis Seimo rinkimų turas. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, išreikšti savo pilietinę valią prie balsadėžių atėjo 52,06 proc. Lietuvos rinkėjų. Išankstiniame balsavime dalyvavo 11,75 proc. piliečių, o rinkimų dieną balsavo 40,31 proc.

Prieš ketverius metus, 2020 m., rinkėjų aktyvumas siekė 47,16 proc.

Dėl 141 Seimo nario mandato rungiasi 14 partijų ir viena koalicija. 71 Seimo narys renkamas vienmandatėse apygardose. Jeigu nė vienas kandidatas nesurinks penktadalio visų vienmandatės apygardos rinkėjų balsų, spalio 27 d. bus rengiamas antrasis Seimo rinkimų turas.

Dar 70 atstovų parlamente piliečiai išrenka pagal partijų sąrašus daugiamandatėje apygardoje. Politinės jėgos gaus mandatus, jeigu surenka ne mažiau kaip 5 proc. balsų. Tiesa, koalicijoms ši kartelė siekia 7 proc. – mažiausiai tiek balsų, kad gautų vietų Seime, turės surinkti Taikos koalicija bei jungtinį sąrašą sudarę „valstiečiai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių