Seimas palengvino žemės paėmimą „Rail Baltica“ ir kitiems svarbiems projektams

Seimas supaprastino privačios žemės paėmimo tvarką ypatingos valstybinės svarbos projektams – tai leis paspartinti europinės geležinkelio vėžės „Rail Baltica“ statybą bei kitų itin svarbių valstybei projektų įgyvendinimą.

Už tokias Ekonomikos komiteto pirmininko konservatoriaus Kazio Starkevičiaus inicijuotas Žemės paėmimo visuomenės poreikiams įgyvendinant ypatingos valstybinės svarbos projektus įstatymo pataisas balsavo 88 Seimo nariai, prieš buvo du, o 12 susilaikė.

Tokiems projektams reikalingus privačius sklypus valstybė galės perimti visais atvejais – ir tada, kai pats savininkas žemę dirbs, ten gyvens ar užsiims veikla, ir tada, kai bus ją išnuomojęs arba užstatęs, arba savininko teisės į jį bus kitaip apribotos.

Vienu atveju valstybė su savininku sudarys komercinę sutartį dėl žemės perėmimo ir už ją iš karto atlygins, kitu – gali tekti bylinėtis teismuose ir laukti jų sprendimo dėl nuostolių kompensavimo.  

Kaip BNS sakė K. Starkevičius, pataisos neleis žemės savininkams trukdyti valstybei perimti jų turtą ir pradėti įgyvendinti ypatingos valstybinės svarbos projektus.  

Jeigu žemė užstatyta bankams, kaip tu ją dabar paimsi?

„Neturės teisės trukdyti pačio proceso, nes dabar gali trukdyti: sakyti, kol man neatlyginote teisėtai, tai neleidžiu jokių darbų“, – tvirtino parlamentaras.

Žmonės, kurių žemė bus paimama, to negalės ginčyti, o į teismą galės kreiptis tik dėl atlyginimo už paimtą turtą.

„Pirmiausia derybos, o jeigu nesusitaria (dėl atlygio – BNS), tai tik teismo keliu“, – BNS sakė K. Starkevičius.

Seimas taip pat nustatė, kad valstybė komercinius sandorius su savininku galės sudaryti tik tada, jeigu sklypas nebus išnuomotas, suteiktas panaudai, įkeistas ar kitaip suvaržytos teisės į jį, taip pat juo nėra užtikrintas turto savininko ar kitų asmenų prievolių įvykdymas. 

K. Starkevičius sako, kad tai netrukdys valstybei privačios žemės perimti ir joje pradėti darbus.

Skirtumas bus tas, kad su savininku nebus sutarties dėl nuosavybės perleidimo ir atsiskaitymo.

„Jeigu žemė užstatyta bankams, kaip tu ją dabar paimsi?“ – BNS teigė Ekonomikos komiteto vadovas.  

Pataisos įsigalios nuo rugpjūčio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

?

? portretas
kodel visi tie "svarbus" projektai valtybei nesa tik nuostolius????????
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių